Nazwa rośliny
Zroślicha uszkowata (łac. Syngonium auritum) znana też jako syngonium uszkowate
Systematyka
obrazkowate > zroślicha > zroślicha uszkowata

Wygląd zroślichy uszkowatej

Pochodzenie:
Ameryka Południowa
Roczne przyrosty:
20 cm - 40 cm
Maksymalna wysokość:
120 cm - 200 cm
Maksymalna szerokość:
40 cm - 100 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
5 lat


Pokrój zroślichy uszkowatej:
rozłożysty, pnący, kępiasty, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
przyciąga zwierzęta
zimozielona
ciekawy pokrój, ozdobne liście, zimozielona
Kolor kwiatów:
zielonkawy, żółtawy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
strzałkowate
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla zroślichy uszkowatej

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
30 cm - 50 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe, sadzonki wierzchołkowe


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, lekko wilgotna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne


Dogodne miejsca uprawy:
Nadaje się na:

Pielęgnacja zroślichy uszkowatej

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Młode zroślichy rosną mocno i kiedy korzenie wypełnią doniczkę, należy roślinę ostrożnie przenieść do nieco większego naczynia.
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Nadmiernie wyrośniętą roślinę można przyciąć, przez co wypuści nowe liście i odzyska zwarty pokrój. Poprzez przycinanie można też uzyskać niepnącą lub zwisającą, ale krzaczastą formę syngonium.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, do roślin pnących, do roślin o ozdobnych liściach. Nawozić raz w miesiącu.
Nie wymaga intensywnego nawożenia.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Roślina powinna mieć stale równomiernie wilgotne podłoże - bez zastoju wody i bez przesychania. Przed kolejnym podlewaniem wierzchnia warstwa podłoża powinna nieco podeschnąć.
Odkurzanie liści

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: