Warzywa dyniowate

Warzywa dyniowate

Warzywa dyniowate nale偶膮 do rodziny ro艣lin dyniowatych. W naturze mo偶na je znale藕膰 rosn膮ce dziko w klimacie subtropikalnym i tropikalnym. Ma艂a cz臋艣膰 warzyw dyniowatych ro艣nie w strefie umiarkowanej. Uprawia si臋 je na r贸偶nych kra艅cach 艣wiata. Warzywa z艂o偶one s膮 z gatunk贸w maj膮cych d艂ugie 艂odygi 鈥 wspinaj膮ce si臋 lub p艂o偶膮ce. Do ich jadalnych cz臋艣ci nale偶膮 nadziemne owoce, m.in. w dyni, cukinii czy og贸rku.

Warzywa dyniowate - najpopularniejsze ro艣liny

Warzywa dyniowate - pozosta艂e ro艣liny

Zobacz inne kategorie ro艣lin

Warzywa dyniowate 鈥 opis, wymagania, uprawa, wykorzystanie

Warzywa dyniowate s膮 jednymi z najpopularniejszych w Polsce. Lista warzyw jest d艂uga, poniewa偶 dziel膮 si臋 na zr贸偶nicowane gatunki. Czym charakteryzuje si臋 rodzina warzyw dyniowatych? Jak dok艂adnie wygl膮da ich klasyfikacja? Sprawd藕 najwa偶niejsze informacje na temat warzyw dyniowatych i dowiedz si臋, czy warto hodowa膰 je w ogrodzie.

Czym wyr贸偶niaj膮 si臋 warzywa dyniowate? Nazwy, rodzina i gatunki w Polsce

Charakterystyka, klasyfikacja i uprawa warzyw dyniowatych, krok po kroku

Warzywa dyniowate nale偶膮 do grupy ro艣lin dyniowatych. W naturze spotka膰 je mo偶na w strefie subtropikalnej oraz tropikalnej. Rodzina warzyw rozwija si臋 r贸wnie偶 w wielu innych miejscach na 艣wiecie. Z艂o偶ona jest z ro艣lin, kt贸re maj膮 wspinaj膮ce si臋 lub p艂o偶膮ce 艂odygi. Na podporach wspinaj膮 si臋 dzi臋ki p臋dom bocznym, kt贸re czyni膮 warzywa dyniowate wyj膮tkowymi. Warzywa maj膮 nadziemne owoce, kt贸re s膮 jadalne. W Polsce istnieje mn贸stwo warzyw dyniowatych, kt贸re ciesz膮 si臋 mniejsz膮 lub wi臋ksz膮 popularno艣ci膮. Najbardziej znane nazwy to kabaczek, og贸rek, dynia i cukinia. Bardzo ch臋tnie hodujemy je w swoich ogrodach, wykorzystuj膮c do r贸偶nych potraw. Warzywa dyniowate to ro艣liny jednoroczne, b臋d膮ce tolerancyjnymi w kwestii przedplonu. Uprawia膰 je mo偶na w glebie po wi臋kszo艣ci gatunk贸w ro艣lin. Trzeba jednak pami臋ta膰 o kilku bardzo wa偶nych kwestiach zwi膮zanych z upraw膮 warzyw dyniowatych:

  1. Doskonale rosn膮 m.in. po sa艂acie, rzodkiewce i cebuli. Bardzo wa偶na jest jednak regularno艣膰 uprawy wszystkich warzyw dyniowatych. Nale偶y zmienia膰 im stanowisko co rok. Nie mo偶na hodowa膰 warzyw w tym samym miejscu cz臋艣ciej ni偶 co 4 lata.
  2. Warzywa dyniowate pochodz膮 z tropikalnych zak膮tk贸w 艣wiata, wi臋c do prawid艂owego rozwoju powinny mie膰 zapewnione ogromne ilo艣ci 艣wiat艂a i du偶o ciep艂a. Najlepiej czuj膮 si臋 w temperaturze od 20 do 28 st. C. Nie przepadaj膮 za gwa艂townymi spadkami temperatury.
  3. Ziemia pod upraw臋 warzyw dyniowatych powinna by膰 pr贸chnicza i 偶yzna. Postaraj si臋, aby nie by艂a podmok艂a lub ci臋偶ka.
  4. Nie doprowadzaj do spadk贸w temperatury, uprawiaj膮c warzywa dyniowate. Mog膮 zosta膰 przez to powa偶nie uszkodzone. Gdy temperatura spadnie poni偶ej 0 st. C, warzywa mog膮 umrze膰.

Piel臋gnacja warzyw dyniowatych 鈥 o tym warto pami臋ta膰!

Aby m贸c prawid艂owo si臋 rozwija膰, warzywa dyniowate musz膮 mie膰 zapewnion膮 du偶膮 ilo艣膰 wody. Tylko wtedy b臋d膮 mog艂y bez przeszk贸d rosn膮膰. O potrzebie silnego nawodnienia decyduje ich specyficzna budowa. Warzywa dyniowate maj膮 li艣cie w nadziemnych cz臋艣ciach. Wytwarzaj膮 te偶 mn贸stwo owoc贸w, kt贸re do rozwoju potrzebuj膮 wody. W ziemi maj膮 niewielki system korzeniowy, kt贸ry nie rozrasta si臋 tak jak u innych ro艣lin. W艂a艣nie dlatego warzywa dyniowate maj膮 du偶e zapotrzebowanie na podlewanie. Nale偶y robi膰 to regularnie, najlepiej w ca艂ym okresie wegetacji. Ro艣linom trzeba dostarcza膰 te偶 jak najwi臋kszej ilo艣ci sk艂adnik贸w od偶ywczych, dzi臋ki kt贸rym b臋d膮 mog艂y prawid艂owo si臋 rozwija膰. Warzywa dyniowate potrzebuj膮 偶yznej ziemi, wi臋c w pierwszym roku powinno si臋 je uprawia膰 w ziemi po oborniku. Je艣li uda si臋 spe艂ni膰 te wymagania, nale偶y systematycznie nawozi膰 warzywa. Mo偶esz to robi膰 za pomoc膮 np. nawoz贸w mineralnych, kt贸rymi zasila si臋 warzywa przez okres wegetacyjny. Gdy zastosujesz si臋 do wymaga艅 ro艣lin, plony z pewno艣ci膮 b臋d膮 udane i obfite.

Warto pami臋ta膰 o tym, 偶e warzywa dyniowate choruj膮. Nawet najbardziej b艂aha z pozoru choroba mo偶e powa偶nie im zaszkodzi膰. Najwi臋ksze problemy stwarza m膮czniak rzekomy. Zwykle 鈥瀌opada si臋鈥 do melon贸w i og贸rk贸w. Jego obecno艣膰 zauwa偶ysz po fioletowo-szarym nalocie, kt贸ry pojawia si臋 pod spodem li艣ci. Na g贸rze li艣ci i p臋dach robi膮 si臋 z kolei bardzo specyficzne plamy. Choroba pojawia si臋 w momencie, gdy panuje du偶a r贸偶nica temperatur (mi臋dzy dniem a noc膮). Inn膮 powa偶n膮 dla warzyw dyniowatych chorob膮 mo偶e by膰 antraknoza, a tak偶e kanciasta plamisto艣膰 og贸rk贸w. Obie choroby r贸wnie偶 objawiaj膮 si臋 plamami na li艣ciach.

Charakterystyka warzyw dyniowatych 鈥 sprawd藕 najwa偶niejsze informacje

Lista warzyw dyniowatych, kt贸re warto mie膰 w swoim ogrodzie

Warzywa dyniowate s膮 jednymi z najpopularniejszych ro艣lin jednorocznych w naszym kraju. W艂a艣nie dlatego Polacy ch臋tnie sadz膮 je w ogrodach. Ro艣liny wyr贸偶niaj膮 si臋 d艂ugimi 艂odygami, a tak偶e po偶ytecznymi w艂a艣ciwo艣ciami. W艣r贸d najpopularniejszych warzyw dyniowatych wyr贸偶ni膰 mo偶na:

  • Og贸rka
  • Cukini臋
  • Dyni臋
  • Arbuz
  • Melon
  • Patison

W Polsce rzadziej uprawiamy arbuzy lub melony, poniewa偶 do prawid艂owej uprawy wymagane s膮 os艂ony. W przydomowych ogr贸dkach bardzo rzadko pojawiaj膮 si臋 r贸wnie偶 patisony. Ich owoce zwykle s膮 偶贸艂te lub bia艂e. Ro艣liny mog膮 urosn膮膰 na maksymalnie metr wysoko艣ci. Patisony uwielbiaj膮 wilgo膰 i s艂o艅ce 鈥 ostatniego w naszym kraju cz臋sto brakuje, st膮d trudno艣膰 w uprawie warzyw. Patisony maj膮 bardzo ciekawy smak. Ca艂e szcz臋艣cie jest mn贸stwo innych warzyw, kt贸re r贸wnie偶 mo偶emy uprawia膰 w naszych ogrodach. Nale偶膮 do nich m.in. cukinia i kabaczek. S膮 spokrewnione z dyni膮, jednak nie smakuj膮 tak jak ona. Nie maj膮 r贸wnie偶 takich samych w艂a艣ciwo艣ci. Warto podkre艣li膰, 偶e kabaczki i cukinie to nie to samo. Kabaczek jest dojrza艂膮 cukini膮, natomiast cukinia m艂odym i delikatnym warzywem. Kabaczek mo偶e by膰 nawet kilka razy wi臋kszy od cukinii.

Jak rozmna偶a膰 warzywa dyniowate? Lepiej z siewu czy z rozsady?

Jak ju偶 wiesz, warzywa dyniowate to ro艣liny jednoroczne. Nie maj膮 specjalnych wymaga艅, je艣li chodzi o przedplon. Uprawia膰 je mo偶esz po wi臋kszo艣ci ro艣lin bez obaw, 偶e co艣 stanie si臋 og贸rkom, cukiniom lub dyniom. Warzywa dyniowate uprawia膰 mo偶na zar贸wno z siewu, jak i z rozsady. Upraw臋 z siewu najlepiej znosz膮 cukinie, og贸rki i dynie. Upraw臋 z rozsady preferuj膮 z kolei melony, patisony i arbuzy, jednak pozosta艂e ro艣liny te偶 dadz膮 rad臋 rozwija膰 si臋 przez rozsad臋. Co warto wiedzie膰 na temat rozmna偶ania warzyw dyniowatych?

  1. Rozsad臋 powinno si臋 za艂o偶y膰 w kwietniu. Czas produkcji rozsady to ok. 35 dni.
  2. Nasiona nale偶y wysia膰 po 15 maja, gdy min膮 przymrozki.
  3. Do rozsady nale偶y zapewni膰 warzywom sta艂膮 temperatur臋, a tak偶e wysok膮 wilgotno艣膰 powietrza. Za dnia powinno to by膰 ok. 25 st. C, a wieczorem od 15 do 20 st. C.
  4. Arbuzy i melony zawsze uprawia si臋 pod os艂onami.
  5. Nasiona warzyw dyniowatych powinno si臋 kupowa膰 na prze艂omie lutego i stycznia. Nie kupuj ich jednak na wag臋! Szukaj nasion u rekomendowanych sprzedawc贸w i sprawdzonych producent贸w. Idealnie, gdy b臋d膮 zapakowane w torebeczki lub worki, na kt贸rych widoczna b臋dzie nazwa gatunku, odmiana, wielko艣膰, termin wysiewu, informacje na temat piel臋gnacji czy terminie zbioru.
  6. Rozsad臋 powinno si臋 kupowa膰 w sprawdzonych szk贸艂kach zielarskich lub centrach ogrodniczych. Mo偶na te偶 produkowa膰 j膮 samodzielnie. Nie kupuj rozsady z niejasnych 藕r贸de艂, np. na targu. Nie b臋dziesz mie膰 w贸wczas pewno艣ci co do jej odmiany, wymaga艅 lub zasad piel臋gnowania ro艣liny.
Za艂贸偶 kontou偶ytkownika
  • Komentuj pod w艂asnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Za艂贸偶 konto