Rośliny pieprzowate

Ilustracja rośliny pieprzowate

Rośliny pieprzowate (Piperaceae) - rośliny zielne, krzewy, pnącza, a nawet drzewa zaliczające się do rzędu pieprzowców. Do rodziny pieprzowatych zalicza się w przybliżeniu 3615 gatunków, które przypisane są 5 różnym rodzajom. Naturalne występowanie tych gatunków jest zauważalne głównie w strefie klimatu międzyzwrotnikowego, chociaż zdarzają się również przedstawiciele w strefie klimatu zwrotnikowego. Rośliny pieprzowate najczęściej wykazują zastosowanie w sztuce kulinarnej, gdzie są traktowane jako przyprawa.

Rośliny pieprzowate - najpopularniejsze rośliny

Rośliny pieprzowate - pozostałe rośliny

Zobacz inne kategorie roślin

Rośliny pieprzowate - charakterystyka, zdjęcia, występowanie, uprawa

Często nawet nie jesteśmy świadomi tego, jakie rośliny stosujemy w naszej kuchni każdego dnia. Do takich przykładów zaliczają się między innymi rośliny pieprzowate. Warto zobaczyć, jakie wykazują one właściwości, jakie jest ich najczęstsze wykorzystanie, a także czy ich uprawa w naszych warunkach jest możliwa.

Rośliny pieprzowate - opis

Gatunki roślin pieprzowatych najczęściej wyróżniają się liśćmi, które są nieregularnie skrętoległe. W okresie kwitnienia zazwyczaj pojawiają się kwiaty o niedużych rozmiarach. Zebrane są one w kwiatostany w formie kłosów lub kolb. Po okresie kwitnienia wyrastają owoce w kształcie jagód lub zdecydowanie częściej pestkowców.

Większość gatunków z rodziny pieprzowatych można spotkać na terenie Afryki, Nowej Zelandii, czy też w Azji. Chociaż w praktycznie wszystkich regionach świata, rośliny te mogą być również uprawiane jako kwiaty doniczkowe. W przypadku wielu przedstawicieli rodziny pieprzowatych liście wykazują ostry smak. Ponadto są to rośliny cenione w hinduizmie, ponieważ na przykład liście betelu wykorzystywane są w czasie zaślubin.

Popularne gatunki roślin pieprzowatych

Możemy wymienić wiele popularnych gatunków, które są przedstawicielami rodziny pieprzowatych. Do nich zaliczymy takie okazy jak:

  • Pieprz czarny (Piper nigrum) - pnącze wywodzące się z Indii, które porastane jest przez zimozielone liście. W okresie kwitnienia pojawiają się drobne kwiaty w formie kłosów. Na ich miejscu następnie wyrastają pestkowce, które ostatecznie przebarwiają się na czarno. Owoce w zależności od stopnia dojrzałości mają mniej lub bardziej ostry smak, który powoduje pieczenie.
  • Pieprz żuwny (Piper betle) - pnącze, które określane potocznie jest jako betel, wyróżnia się liśćmi o zielonym zabarwieniu. Najczęściej roślinę porastają drobne kwiaty zebrane w kolby. Występowanie tej rośliny jest zauważalne głównie na terenie Indii oraz Półwyspu Malajskiego.
  • Pieprz długi (Piper longum) -  występowanie tej rośliny jest odnotowane głównie na terenie Azji. Gatunek posiada owocostanu, które są podłużne. Posiadają one bardzo ostry smak. Ponadto pieprz długi charakteryzują właściwości lecznicze, które były wykorzystywane nawet na terenie Polski.
  • Peperomia tępolistna (Peperomia obtusifolia) -  ozdobna roślina doniczkowa, która porastana jest przez błyszczące liście. Dostępne są odmiany, które różnią się ubarwieniem liści. Roślina najczęściej dorasta do ok. 30 cm wysokości.

Uprawa roślin z rodziny pieprzowatych

Chcą uprawiać rośliny z rodziny pieprzowatych, najlepiej w tej kwestii sprawdzą się peperomie. Ich uprawa nie powinna stanowić dla nas większego wyzwania. Na przykład peperomia tępolistna najlepiej będzie rosła na żyznym podłożu. Roślinie należy zapewnić odpowiednią wilgotność powietrza, jednak z drugiej strony nie wymaga ona intensywnego podlewania.

Peperomia srebrzysta wyróżnia się zielonymi liśćmi w szerokoowalnym kształcie. Cechą charakterystyczną tego gatunku są srebrzyste pasy na powierzchni liści. Aby cieszyć się tym okazem, również należy zapewnić podobne warunki, o których wspomniano przy okazji peperomii wąskolistnej. Dobrze jest każdą peperomię przed wsadzeniem do donicy podsypać warstwą torfu.

Wykorzystanie i właściwości roślin pieprzowatych

Wykorzystanie roślin pieprzowatych w przygotowaniu różnych potraw nie jest niczym zaskakującym. Wiele gatunków pieprzu traktowanych jest jako podstawowa przyprawa, która pozwoli na smaczne gotowanie, pieczenie, czy też smażenie. Najpopularniejszą z nich jest oczywiście pieprz czarny. Przyprawa ta powstaje z owoców niedojrzałych, które są odpowiednio długo suszone, a następnie fermentowane.

Jednak nasze pieczenie i gotowanie może być wzbogacone także o pieprz zielony, który powstaje w wyniku suszenia na słońcu niedojrzałych nasion pieprzu czarnego. Ponadto warto wskazać także cenne właściwości lecznicze pieprzu. W medycynie naturalnej najczęściej wykorzystywano pieprz długi, z którego przyrządzano lekarstwa na infekcje gardła, czy też środki mające na celu rozgrzanie mięśni.

Rośliny pieprzowate i ich występowanie. Zobacz, jakie właściwości oraz wykorzystanie posiadają rośliny z rodziny pieprzowatych, a także jakie gatunki nadają się do uprawy.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto