Rośliny o jadalnych łodygach

Ilustracja rośliny o jadalnych łodygach

Rośliny o jadalnych łodygach - rodzaje roślin, których jadalną częścią są łodygi. Najczęściej zaliczają się do nich warzywa, a także zioła. Oprócz nich, do roślin z jadalnymi łodygami, zaliczają się także gatunki spotykane w lesie, na łąkach, przy drogach lub na nieużytkach. W przepisach znanych jest więcej roślin z jadalnymi łodygami, które są specjalnie sprowadzane. Do nich zalicza się między innymi bambus, cynamon, czy też trzcina cukrowa, która popularna jest niezwykle w Afryce i Azji.

Rośliny o jadalnych łodygach - najpopularniejsze rośliny

Zobacz inne kategorie roślin

Rośliny o jadalnych łodygach - opis, zdjęcia, uprawa, zastosowanie

Jeżeli chcemy urozmaicić naszą kuchnię o rośliny o jadalnych korzeniach, to warto sprawdzić, jakie warzywa możemy uprawiać w swoim ogrodzie. Ponadto niektóre okazy możemy znaleźć również w lesie w Polsce. Dobrze jest sprawdzić, jak możemy uprawiać takie rośliny, i czy posiadają one również inne jadalne części.

Warzywa o jadalnych łodygach

Chcąc się dowiedzieć, jakie warzywa mają jadalne łodygi, to do nich zaliczają się głównie:

  • Szparag lekarski (Asparagus officinalis) - bylina, która zalicza się do rodziny szparagowatych. Cenione warzywo niemalże na całym świecie ze względu na swoje walory smakowe. Wśród jadalnych części znajdują się młode pędy, wraz z ich wypustkami. Wyróżniają się one dość charakterystycznym smakiem, który jest opisywany jako słono-gorzki.
  • Seler naciowy (Apium graveolens) - jest to odmiana selera, której jadalne części to łodygi, a dokładniej pędy liściowe. Są niezwykle zdrowe, zawierają bardzo dużo witaminy C, a także soli mineralnych. Można z powodzeniem spożywać je na surowo, a także przygotowywać z nich świeżo wyciskane soki.
  • Rabarbar (Rheum) - jest to warzywo, które doskonale nadaje się do ciast i zup. Można na jego bazie przyrządzać również kompoty, które wyróżniać się będą lekko kwaskowym smakiem. Należy pamiętać, że rabarbar posiada liście, zawierające w sobie bardzo dużą zawartość kwasu szczawiowego, przez co nie powinny być zjadane.
  • Kalarepa (Brassica oleracea) - warzywo, które posiada nie tylko jadalną bulwę, czyli część naziemną, ale również liście i łodygi. Doskonale sprawdza się do jedzenia na surowo, a także do przygotowywania pysznych zup.
  • Cebula dymka - określana potocznie również jako zielona cebulka. Posiada jadalne łodygi oraz liście określane jako szczypiorek. Cebula dymka doskonale sprawdza się do zup, sałatek, a także sosów mięsnych i różnych dipów.

Rośliny o jadalnych łodygach spotykane w lesie i na łąkach

W Polsce możemy spotkać wiele roślin dziko żyjących, które nadają się do zjedzenia. Do takich jadalnych części zaliczają się również często łodygi. Warto mieć jednak na uwadze, że niektóre rośliny, które spotykamy w stanie naturalnym, będą wymagać od nas wcześniejszej obróbki, lub też mogą być zjadane w ograniczonych ilościach ze względu na swoje właściwości lecznicze.

Do znanych roślin występujących w Polsce z jadalnymi łodygami, zaliczamy:

  • Barszcz zwyczajny (Heracleum sphondylium) - jest to roślina lecznicza, dlatego nie powinna być spożywana w zbyt dużych ilościach. W Polsce spożywanie barszczu zwyczajnego było popularne do XVIII wieku. Z łodyg i liści robiono kiszonki.
  • Krwawnik pospolity (Achillea millefolium) - jest to jedna z najpopularniejszych roślin leczniczych w Polsce. Okazuje się, że oprócz właściwości zdrowotnych, wykorzystywana była w sztuce kulinarnej. Krwawnik najczęściej dodawano do placków oraz ciast.
  • Podbiał pospolity (Tussilago farfara) - jest to znane ziele o właściwościach leczniczych. Jednak można wykorzystać młode pędy, kwiaty i liście w zdrowych surówkach. Ponadto można z podbiału przygotować także syrop lub zaparzać jako herbatę.

Uprawa warzyw o jadalnych łodygach

Rośliny o jadalnych warzywach mogą mieć zróżnicowane wymagania pod względem uprawy. Do najłatwiejszych w uprawie zalicza się kalarepa, rabarbar oraz cebula dymka. Teoretycznie można spróbować uprawiać szparagi we własnym ogrodzie, jednak trzeba pamiętać o tym, aby zapewnić odpowiednie warunki. Do nich zalicza się między innymi przepuszczalna gleba, a także bardzo żyzna.

Szparagi powinny być koniecznie osłonięte od wiatru, ponadto nie można doprowadzić do tego, aby podłoże było cały czas mokre. Ponieważ szparagi zaczną po prostu gnić. Jeżeli chcemy uprawiać seler naciowy, to powinniśmy pamiętać o tym, żeby wcześniej przygotować rozsady pod osłoną. Natomiast młode sadzonki możemy przesadzić na początku czerwca, kiedy na pewno minie ryzyko nocnych przymrozków. Ponadto seler naciowy jest warzywem bardzo wrażliwym na suszę, dlatego należy pamiętać o regularnym nawadnianiu sadzonek.

Rośliny o jadalnych łodygach w ogrodzie i dziko rosnące. Zobacz, jakie warzywa z jadalnymi łodygami możesz uprawiać w ogrodzie, a także jakie rośliny jadalne występują naturalnie w Polsce.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto