Rośliny o jadalnych kwiatach - najpopularniejsze rośliny
-
Kapusta warzywna jarmużrośliny dwuletnie warzywo kapustne
Jarmuż jest jedną z odmian botanicznych kapusty warzywnej i jednocześnie jedną z najstarszych odmian użytkowych kapusty. Jest ceniony ze względu na swój unikatowy zestaw składników odżywczych. Niektóre kultywary jarmużu mogą pełnić rolę roślin dekoracyjnych w ogrodzie.
roślina dwuletnia Trudność uprawy: średnia -
Jasnota purpurowarośliny jednoroczne ogrodowa roślina kwiatowa
Jasnota purpurowa jest rośliną jednoroczną rodzimego pochodzenia, spotykaną pospolicie na terenie całego kraju. Takie rośliny, nazywane często chwastami, są zwykle niedoceniane. Jasnota purpurowa dostarcza pokarmu wielu gatunkom owadów, a jej młode pędy i kwiaty są smaczne, zdrowe i posiadają właściwości lecznicze.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa -
Koniczyna łąkowabyliny bylina z kłączem ozdobna i użytkowa
Koniczyna łąkowa, nazywana też koniczyną czerwoną, jest rodzimym gatunkiem należącym do roślin motylkowatych. Dzięki jasnopurpurowym pachnącym kwiatom oraz charakterystycznym trójlistkowym liściom koniczyna jest efektowną rośliną ozdobną. Młode liście i świeże kwiaty mogą być dodatkiem do różnych potraw.
bylina Trudność uprawy: łatwa -
Fiołek wonnybyliny bylina z kłączem kwiatowa
Fiołek wonny jest nie tylko mało wymagający i łatwy w uprawie, ale należy też do pięknych i uroczych roślin okrywowych w półcienistych zakątkach ogrodu. Od czasów starożytnych do dzisiaj pozostaje cenioną i lubianą rośliną ozdobną i leczniczą. Subtelne, wonne kwiaty fiołka pojawiają się już w marcu.
bylina Trudność uprawy: łatwa -
Jasnota białabyliny bylina z kłączem ozdobna i użytkowa
Jasnota biała przypomina ogólnym wyglądem i kształtem liści pokrzywę, jednak z tą parzącą rośliną łączy ją tylko pokrewieństwo w ramach botanicznej rodziny. Jako bylina rodzimego pochodzenia jest mało wymagająca i łatwa w uprawie. Jasnota biała zalicza się do ziół jadalnych, ma właściwości lecznicze, a jej kwiaty stanowią źródło pokarmu dla wielu owadów.
bylina Trudność uprawy: łatwa
Rośliny o jadalnych kwiatach - pozostałe rośliny
-
Nasturcja większarośliny jednoroczne ogrodowa roślina kwiatowa
Ze swoimi dużymi kwiatami w różnych odcieniach żółci, pomarańczu i czerwieni, nasturcja większa wnosi do każdego ogrodu bardzo wyraziste akcenty. Powstała jako hybryda na zachodzie Ameryki Południowej. Od XVII wieku jest uprawiana w Europie. Chociaż w swojej ojczyźnie rośnie jako bylina, u nas jest rośliną jednoroczną.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa -
Mięta czekoladowabyliny bylina z kłączem ozdobna i użytkowa
Mięta czekoladowa jest odmianą mięty pieprzowej o oryginalnym zapachu czekolady z miętowym nadzieniem. Liście dodane do herbaty, kawy, mięsa, sosu albo deseru stanowią interesujące uzupełnienie smaku. Mięta czekoladowa może być również efektowną rośliną dekoracyjną w ogrodzie.
bylina Trudność uprawy: łatwa -
Kolokazja jadalnabyliny bylina z kłączem ozdobna i użytkowa
Kolokazja jadalna, znana jako taro, jest byliną uprawianą od tysięcy lat ze względu na bulwiaste kłącza, stanowiące ważne źródło pożywienia w tropikalnej Azji. Kolokazja należy do rodziny obrazkowatych, jednak jadalne są zarówno jej bulwy, jak i młode liście i kwiaty. W naszych warunkach może być uprawiana jako roślina doniczkowa albo ogrodowa z zimowaniem w pomieszczeniu.
bylina Trudność uprawy: średnia -
Roszpunka warzywnarośliny jednoroczne warzywna warzywa liściowe
Roszpunka warzywna należy do rodziny kozłkowatych i nie jest spokrewniona z żadnym innym warzywem, również z sałatą. Jest znanym od wieków warzywem liściowym, popularnym zwłaszcza w krajach śródziemnomorskich. Wykazuje dużą odporność na choroby i szkodniki.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa
Zobacz inne kategorie roślin
Rośliny o jadalnych kwiatach - rodzaje, opis, ciekawostki
Pewnie widziane przez nas dania, na których komponują się kolorowe kwiaty, wzbudzają w nas duże zaciekawienie. Okazuje się, że nie jest to tylko piękna dekoracja, ale również pyszny przysmak. Dlatego warto dowiedzieć się, jakie rośliny o jadalnych kwiatach możemy uprawiać w swoim ogrodzie, a także jakie dziko rosnące gatunki o takich samych właściwościach możemy spotkać w Polsce.
Ogrodowe rośliny o jadalnych kwiatach
Okazuje się, że piękne kwiaty, które często sadzimy na naszych rabatach lub w doniczkach na balkonie, mogą cieszyć nie tylko nasze oczy, ale również podniebienie. Warto sprawdzić, które gatunki posiadają kwiaty do jedzenia. To właśnie dzięki nim będziemy mogli urozmaicić nasze sałatki, a nawet słodkie wypieki. Na pewno dużym zaskoczeniem jest to, iż lista gatunków, które posiadają jadalne kwiaty, jest naprawdę długa.
Sprawdź, jakie rośliny ogrodowe posiadają kwiaty przeznaczone do jedzenia:
- Hibiskus (Hibiscus) - krzew lub drzewo zalicza się do rodziny ślazowatych. Hibiskus potocznie określany jest mianem chińskiej róży. Posiada dość okazałe kwiaty w rozmaitych kolorach. Jadalne kwiaty wyróżniają się kwaskowym posmakiem. Doskonale sprawdza się w sałatkach. Natomiast suszone kwiaty doskonale sprawdzą się do zaparzania herbaty.
- Róża (Rosa) - najpopularniejsza roślina w Polsce, która posiada kwiaty przeznaczone do jedzenia. Można również przygotować z niej słynną konfiturę, wyróżniającą się charakterystycznym aromatem i smakiem.
- Fiołek trójbarwny (Viola tricolor) - roślina zaliczająca się do rodziny fiołkowatych, określana również potocznie jako bratek polny. Fiołek trójbarwny jest bardzo popularny w Polsce. Są one fioletowe z dolnymi płatkami o żółtym zabarwieniu. Kwiaty przeznaczone do jedzenia doskonale sprawdzają się w deserach lub do przyrządzania sałatek. Z płatków można przyrządzić również konfiturę. Kwiaty fiołka w smaku wyróżniają się delikatnym słodkawym posmakiem. Należy pamiętać, że jest to również roślina lecznicza, dlatego kwiaty fiołka trójbarwnego należy jeść z umiarem, inaczej będziemy mogli liczyć się z działaniami niepożądanymi.
- Chryzantema (Chrysanthemum) - rośliny zaliczające się do rodziny astrowatych na pewno nie kojarzyły nam się z jadalnymi kwiatami. Okazuje się, że w zależności od odmiany, płatki wyróżniają się gorzkawym, a nawet nieco pikantnym smakiem.
- Goździk (Dianthus) - oprócz swojej ozdobnej funkcji, a także wydzielania charakterystycznego olejku eterycznego, kwiaty goździków można jeść w sałatkach lub deserach. Płatki w smaku wyróżniają się dość sporą słodyczą. Kwiaty występują najczęściej, jako białe, różowe, fioletowe lub purpurowe odmiany.
- Nagietek (Calendula) - rośliny zaliczające się do rodziny astrowatych. Najczęściej wyróżniają się one żółtymi lub czerwonymi kwiatami. Te rośliny ogrodowe posiadają kwiaty do jedzenia, które w smaku są nieco pikantne.
- Jaśmin (Jasminum) - rośliny ogrodowe zaliczające się do rodziny oliwkowatych. Wyróżniają się bardzo intensywnymi olejkami eterycznymi. Kwiaty można jeść najczęściej w słodkich wypiekach lub sałatkach. Jednak warto zachować umiar.
- Lawenda (Lavandula) - roślina zaliczająca się do rodziny jasnotowatych, która najczęściej kojarzy nam się z Prowansją, również posiada charakterystyczne fioletowe kwiaty do jedzenia. Wyróżniają się one słodkawym smakiem. Dlatego doskonale sprawdzą się one w deserach, słodkich sosach oraz jako dodatek do lodów.
Jadalne kwiaty warzyw uprawianych w ogrodzie
Oprócz kwiatów, które rosną na rabatach ogrodowych, możemy znaleźć również takie same części warzyw. Okazuje się, że niektóre warzywa po zakwitnięciu, mają nie tylko dekoracyjne kwiaty, ale również można je jeść. Dobrze jest zatem sprawdzić, jakie gatunki warzyw możemy uprawiać w swoim ogrodzie, aby korzystać z nich całościowo.
Do warzyw, które posiadają kwiaty przeznaczone do jedzenia, zaliczają się takie okazy jak:
- Cukinia (Cucurbita pepo) - jest jedno z popularniejszych warzyw, jakie uprawiamy w naszych ogrodach. W rzeczywistości cukinia stanowi odmianę dyni zwyczajnej i jest niezwykle cenionym warzywem. Okazuje się, że cukinia posiada także kwiaty, które można jeść na wiele sposobów. Żółte i okazałe kwiaty najlepiej smakują w cieście lub tempurze, ale mogą być spożywane również w niskokalorycznych sałatkach.
- Czosnek pospolity (Allium sativum) - gatunek byliny, który jest w Polsce nie tylko bardzo często uprawiany, ale również niezwykle ceniony za swoje cenne właściwości zdrowotne. Oprócz ząbków czosnku możemy jeść również fioletowe kwiaty. Jednak należy nastawić się na dość charakterystyczny, ostry smak. Dlatego kwiaty, chociaż są niezwykle dekoracyjne, dobrze jest stosować jako przyprawę.
- Rzodkiewka (Raphanus sativus) - rzodkiewka posiada nie tylko jadalny korzeń, ale również liście, a nawet kwiaty. Kwiaty tych warzyw wyróżniają się lekko pikantnym posmakiem.
- Dynia (Cucurbita) - rodzaj warzyw zaliczający się do rodziny dyniowatych. Posiadają kwiaty, które można jeść nie tylko po usmażeniu lub grillowaniu, ale również na surowo.
Dziko rosnące gatunki roślin mające jadalne kwiaty
Rośliny o jadalnych kwiatach możemy spotkać również w stanie dzikim w Polsce. Należy jednak wiedzieć dokładnie, jaka ilość kwiatów konkretnego gatunku jest bezpieczna w jedzeniu, ponieważ takie rośliny często wykazują właściwości lecznicze. Dlatego ich nadmiar może przysporzyć nam konkretne dolegliwości lub też nasz stan zdrowia w niektórych sytuacjach może okazać się przeciwwskazaniem do ich spożycia.
Zobacz, jakie rośliny o jadalnych kwiatach znajdziesz na naturalnie porastających areałach:
- Chaber (Centaurea) - rośliny posiadające charakterystyczne niebieskie, a dokładniej chabrowe zabarwienie. Kwiaty chabrów są jadalne. Można je wykorzystać nie tylko do deserów i sałatek, ale również świetnie sprawdzą się jako naturalny barwnik.
- Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) - są to popularne rośliny o jadalnych kwiatach, które wyróżniają się słodko-gorzkim smakiem. Można spożywać je na surowo, ale również przyrządzać z nich nalewki, herbatę, a nawet miód.
- Czarny bez (Sambucus nigra) - krzew określany również jako dziki bez. Posiada nie tylko jadalne owoce, ale również kwiaty. Ze względu na swój słodkawy posmak, doskonale sprawdzą się jako dodatek do ciast lub deserów.
- Koniczyna (Trifolium) - jest to roślina zaliczająca się do rodziny bobowatych. Posiada jadalne kwiaty, które mogą być z powodzeniem dodawane do zielonych sałatek.
- Akacja (Acacia) - drzewa zaliczające się do rodziny bobowatych. Akcja posiada nie tylko aromatyczne kwiaty, ale również wyjątkowo smaczne. Można je dodawać do deserów i ciast. Ponadto doskonale sprawdzają się również w przypadku przygotowywanych sosów.
- Czeremcha (Padus) - rośliny zaliczające się do rodziny różowatych. Posiadają jadalne liście oraz kwiaty. Kwiaty świetnie nadają się do zaparzania herbaty. Ponadto można je kandyzować.
Jak przyrządzić jadalne kwiaty - kilka pomysłów
Skoro już wiemy, jakie fioletowe, żółte, czerwone lub różowe kwiaty możemy spożywać, warto dowiedzieć się, jakie przepisy będą doskonałym pomysłem na ich wypróbowanie. Najpopularniejszym pomysłem na wykorzystanie jadalnych kwiatów jest spożywanie ich w sałatkach. Można mieszać ze sobą kwiaty nasturcji, mniszka lekarskiego, czy też stokrotek. Do kwiatów należy dodać nowalijki. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, a także oliwą z oliwek.
Kolejnym przepisem, który cieszy się dużym uznaniem, są kwiaty jadalne w cieście lub tempurze. Doskonale sprawdzi się przepis na ciasto naleśnikowe. Można je oczywiście modyfikować według swojego uznania. Na przykład dodając mąkę ryżową, przez co ciasto będzie bardziej chrupkie i mniej kleiste. Tutaj najlepiej sprawdzą się kwiaty akacji, dyni zwyczajnej lub bzu czarnego. Po zanurzeniu kwiatów w cieście smażymy je na głębokim oleju. Jeżeli chcemy podkreślić fioletowe płatki fiołka, różowe płatki hibiskusa lub żółte płatki nagietka, to warto przygotować z nich ciasteczka. W ten sposób również nasze wypieki będą prezentować się wyśmienicie i oryginalnie.
Rośliny o jadalnych kwiatach w Twoim ogrodzie i nie tylko. Zobacz, jakie jadalne kwiaty ogrodowe i dziko rosnące możesz spotkać w Polsce, a także co możesz z nich przygotować.