Rośliny przyprawowe - najpopularniejsze rośliny
-
Czosnek porrośliny dwuletnie warzywo warzywo cebulowe
Por jest w ogrodzie idealnym warzywem, ponieważ może być zbierany niemal przez cały rok. Jest blisko spokrewniony z cebulą i szczypiorkiem, które również należą do tego samego rodzaju botanicznego "czosnek". Uprawiany w starożytnym Egipcie, Rzymie i Grecji, do Polski trafił w średniowieczu.
roślina dwuletnia Trudność uprawy: średnia -
Kocimiętka właściwabyliny byliny ogrodowe byliny ozdobne
Kocimiętka właściwa posiada zdolności wabienia pszczół i kotów, a jednocześnie odstraszania much, komarów i karaczanów. Ziele kocimiętki zawierające olejki eteryczne i inne substancje, stosowane jest do celów leczniczych oraz jako przyprawa w kuchni. Zebrane w kwiatostany białe do delikatnie liliowych kwiaty stanowią ozdobę ogrodowych rabat.
bylina Trudność uprawy: łatwa -
Rokietta siewnarośliny jednoroczne warzywna warzywa liściowe
Lekko pikantne, o orzechowym smaku liście rukoli można znaleźć w wielu sałatkach i zupach. Jako przyprawę wykorzystuje się też nasiona rukoli. Do Europy Zachodniej trafiła prawdopodobnie razem z Rzymianami. Po dłuższym zapomnieniu, rukola ponownie zyskała dużą popularność.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa -
Selery zwyczajnerośliny dwuletnie warzywo korzeniowe
Uprawiane od dawna formy selera odznaczają się korzennym aromatem, korzystnym dla zdrowia składem chemicznym oraz różnorodnością zastosowania. Trochę dziwnie brzmiąca nazwa rośliny pochodzi od lombardzkiego "selleri", liczby mnogiej od "sellero". Istnieją odmiany botaniczne selera uprawiane jako warzywo liściowe albo korzeniowe.
roślina dwuletnia Trudność uprawy: średnia -
Czosnek szczypiorekbyliny bylina z cebulą dekoracyjna i jadalna
Szczypiorek jest gatunkiem czosnku, uprawianym jako warzywo liściowe. Liście mają aromat podobny do szczypioru zwykłej cebuli, ale jest mniej ostre i o mniejszej średnicy. Intensywnie różowe kwiaty zebrane w kuliste kwiatostany nadają się na kompozycje i suche bukiety.
bylina Trudność uprawy: łatwa
Rośliny przyprawowe - pozostałe rośliny
-
Mięta pieprzowabyliny bylina z kłączem ozdobna i użytkowa
Mięta pieprzowa jest popularną i lubianą rośliną leczniczą i przyprawową, a przy tym również dekoracyjną i mało wymagającą. Jest naturalnym mieszańcem, który powstał w Wielkiej Brytanii ze skrzyżowania mięty nadwodnej (M. aquatica) z miętą zieloną (M. spicata). Uprawiana od dwóch wieków, ma szerokie zastosowanie w lecznictwie i w kosmetyce.
bylina Trudność uprawy: łatwa -
Palczatka cytrynowabyliny trawa trawa ozdobna
Trawa cytrynowa jest uprawiana w wielu krajach tropikalnych jako roślina przyprawowa i lecznicza. Soczyste podstawy liści są używane w kuchni, a długie, świeże źdźbła do przyrządzania orzeźwiających napojów. Wysokie, rozłożyste kępy trawy cytrynowej stanowią efektowną ozdobę ogrodów i tarasów.
bylina Trudność uprawy: łatwa -
Bylica pospolitabyliny bylina z kłączem ozdobna i użytkowa
Trudno dzisiaj uwierzyć, że spotykana pospolicie na przydrożach, rowach i nieużytkach bylica pospolita była kiedyś uważana za "matkę wszystkich ziół" kuchennych i leczniczych. W średniowieczu uprawiano ją w każdym wiejskim i klasztornym ogrodzie. Służyła jako aromatyczna przyprawa oraz środek leczniczy o szerokim działaniu.
bylina Trudność uprawy: łatwa -
Krwawnik pospolitybyliny bylina z kłączem ozdobna i użytkowa
Krwawnik pospolity jest nie tylko atrakcyjną byliną rodzimego pochodzenia na rabaty, ale również znanym od starożytności ziołem leczniczym. Nazwa rodzajowa Achillea wywodzi się od imienia legendarnego bohatera wojny trojańskiej, który tę roślinę stosował do leczenia ran. Wyhodowano wiele odmian krwawnika o kwiatach czerwonych i różowych.
bylina Trudność uprawy: łatwa -
Szałwia lekarskapółkrzewy półkrzewy liściaste roślina ozdobna
Zimozielony, ciepłolubny półkrzew szałwii lekarskiej z obszarów Morza Śródziemnego rozprzestrzenił się po prawie całej Europie. W naszym regionie, ze względu na warunkową zimoodporność, wymaga na zimę odpowiedniej ochrony. Wszystkie części rośliny wydzielają mocny aromat. Szałwia lekarska jest rośliną ozdobną, ale też leczniczą i przyprawową.
półkrzew Trudność uprawy: łatwa -
Fenkuł włoskirośliny dwuletnie do ogrodu użytkowa i ozdobna
Fenkuł włoski jest wszechstronną rośliną, znajdującą zastosowanie jako warzywo, przyprawa, cenne zioło lecznicze, a także roślina dekoracyjna. Chociaż pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego, może być uprawiany również w naszych ogrodach.
roślina dwuletnia Trudność uprawy: łatwa
-
Macierzanka piaskowakrzewinki krzewinki ogrodowe krzewinki ozdobne
Macierzanka piaskowa jest bardzo niską krzewinką rodzimego pochodzenia. W naturze spotyka się ją w widnych lasach sosnowych i na wrzosowiskach. Jest nie tylko efektowną rośliną okrywową, ale też aromatycznym ziołem i przyprawą.
krzewinka Trudność uprawy: łatwa -
Lebiodka pospolitabyliny bylina z kłączem ozdobna i użytkowa
Lebiodka pospolita wabi swoimi różowofioletowymi kwiatami roje trzmieli, pszczół i motyli. Ta rodzimego pochodzenia, łatwa w uprawie bylina, szczególnie nadaje się do ogrodów skalnych. Używana często nazwa "dziki majeranek" jest myląca, ponieważ uprawiany jest również majeranek ogrodowy, czyli lebiodka majeranek, popularne zioło kuchenne. Obie lebiodki mają duże znaczenie lecznicze i kulinarne.
bylina Trudność uprawy: łatwa -
Rozmaryn lekarskipółkrzewy półkrzewy liściaste roślina ozdobna
Rozmaryn lekarski jest aromatycznym, wiecznie zielonym półkrzewem z regionu śródziemnomorskiego. Jako roślina lecznicza i przyprawowa rozmaryn był tam uprawiany już w starożytności. Botaniczna nazwa rodzajowa pochodzi od łacińskiego ros = "rosa" i marinus = "morze" i znaczy „rosa morza”, co wskazuje na częste występowanie rośliny na wybrzeżu morskim.
półkrzew Trudność uprawy: łatwa -
Werbena cytrynowakrzewy krzewy liściaste rośliny doniczkowe
Werbena cytrynowa jest rośliną ozdobną, leczniczą i przyprawową, której liści i kwiaty roztaczają cytrynowy aromat. Jej wadą jest brak odporności na mróz i konieczność zimowania w pomieszczeniu. Do Europy została przywieziona pod koniec XVII wieku przez hiszpańskich żeglarzy. Rodzajowa nazwa botaniczna odnosi się do żony króla Hiszpanii Carlosa IV.
krzew Trudność uprawy: średnia -
Mięta cytrynowabyliny bylina z kłączem ozdobna i użytkowa
Mięta cytrynowa, bylina o zapachu z dominującą nutą cytrynową, jest odmianą mięty szlachetnej (Mentha ×gentilis). Ta z kolei jest hybrydą mięty polnej (Mentha arvensis) i mięty zielonej (Mentha spicata). W handlu bywa też określana jako Mentha piperita var. citrata. Nie należy mylić mięty cytrynowej ze sprzedawanym czasem pod tą nazwą aromatycznym kłosowcem meksykańskim (Agastache mexicana).
bylina Trudność uprawy: łatwa -
Kocanki włoskiepółkrzewy półkrzewy liściaste roślina ozdobna
Kocanki włoskie są śródziemnomorskim półkrzewem, który w naszych warunkach jest narażony na przemarzanie. Rośliny uprawiane na rabacie muszą być na zimę, zabezpieczone przed mrozem, a posadzonym w pojemnikach trzeba zapewnić zimowanie w pomieszczeniu. Mocny aromat kwiatów kocanek włoskich przypomina zapach przyprawy curry.
półkrzew Trudność uprawy: łatwa -
Kapusta sitowatarośliny jednoroczne warzywna warzywa kapustne
Kapusta sitowata znana potocznie jako musztardowiec, chińska musztarda albo kapusta sarepska jest rośliną jednoroczną ze znanej rodziny kapustowatych. Liście mogą być wykorzystywane jako warzywo, nasiona jako przyprawa, a cała roślina z żółtymi kwiatami ma również walory dekoracyjne. Do Polski przybyła dopiero w XIX wieku.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa -
Wawrzyn szlachetnykrzewy krzewy liściaste rośliny doniczkowe
Wawrzyn szlachetny jest znanym i cenionym od starożytności zimozielonym krzewem o aromatycznych liściach. Jako roślina śródziemnomorska, wrażliwa na mróz, w naszych warunkach może być uprawiany tylko w doniczkach. Na polską nazwę rośliny miała niewątpliwie wpływ czeska etymologia ludowa, która łaciński laur przekształciła w lavr i potem w lavřín, a stąd już tylko krok do polskiego wawrzynu.
krzew Trudność uprawy: średnia -
Ruta zwyczajnapółkrzewy półkrzewy liściaste roślina ozdobna
Pochodząca z Bałkanów i Krymu ruta zwyczajna była znaną od starożytności rośliną leczniczą i przyprawową. Wiechowate, żółte kwiatostany ruty mogą stanowić ozdobę ogrodu. Półkrzew nadaje się również na niskie żywopłoty. Nazwę Ruta graveolens można przetłumaczyć jako "mocno pachnące, gorzkie ziele".
półkrzew Trudność uprawy: łatwa -
Pietruszka naciowarośliny dwuletnie warzywo warzywo liściowe
Pietruszka naciowa jest odmianą pietruszki zwyczajnej, która od wieków stanowi ważną przyprawę kuchenną. W przeciwieństwie do pietruszki korzeniowej rozwija głównie nadziemną część, a liście pozyskuje się w miarę dorastania. Pęd kwiatostanowy i nasiona tworzy w drugim roku wegetacji.
roślina dwuletnia Trudność uprawy: łatwa -
Bazylia pospolitarośliny jednoroczne ogrodowa kwiatowa i użytkowa
Chociaż bazylia pospolita kojarzy się zwykle z kuchnią śródziemnomorską, gdzie stanowi dodatek do wielu potraw, jej korzenie sięgają raczej tropikalnych i subtropikalnych rejonów Azji. Uprawiana tam od wieków, do Europy Środkowej trafiła dopiero w XVI wieku. Bazylia jest jednoroczną rośliną przyprawową i leczniczą, a zarazem dekoracyjną.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa -
Czarnuszka siewnarośliny jednoroczne ogrodowa kwiatowa i użytkowa
Czarnuszka siewna jest znaną od tysięcy lat rośliną przyprawową i leczniczą. Zanim w V wieku trafił do Europy pieprz, nasiona czarnuszki stanowiły ważną przyprawę o korzenno-owocowym smaku. Duże kwiaty wyrastające na szczycie pędów oraz pierzaste liście stanowią ozdobę ogrodowych rabat.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa -
Hyzop lekarskipółkrzewy półkrzewy liściaste roślina ozdobna
Hyzop lekarski jest aromatycznym półkrzewem o znanych i cenionych od wieków właściwościach leczniczych i przyprawowych. Obco brzmiąca nazwa pochodzi z języka hebrajskiego i oznacza "święte ziele". Hyzop był szczególnie ważną rośliną w średniowiecznych ogrodach wiejskich i klasztornych.
półkrzew Trudność uprawy: łatwa -
Macierzanka cytrynowakrzewinki krzewinki ogrodowe krzewinki ozdobne
Macierzanka cytrynowa jest śródziemnomorskim ziołem, które służy jako przyprawa do wielu potraw mięsnych i rybnych, a także nadaje oryginalną nutę napojom. Nie jest gatunkiem botanicznym, ale mieszańcem macierzanki zwyczajnej (Thymus pulegioides) i macierzanki tymianku (Thymus vulgaris). Uprawiany w odmianach o rozmaicie zabarwionych liściach. W ogrodzie może służyć z powodzeniem również jako roślina ozdobna.
krzewinka -
Lawenda wąskolistna ‘Hidcote Blue’półkrzewy półkrzewy liściaste roślina ozdobna
Lawenda wąskolistna ‘Hidcote Blue’ należy do najpiękniejszych i odpornych na mróz odmian lawendy. Ta niezwykle popularna odmiana została wyhodowana w 1950 roku nie w Prowansji, która kojarzy się z lawendą, ale w Anglii. Nazwa pochodzi od Hidcote Manor Garden in Gloucestershire.
półkrzew Trudność uprawy: łatwa -
Gorczyca białarośliny jednoroczne ogrodowa roślina kwiatowa
Gorczyca biała jest zadomowioną u nas od XVII wieku jednoroczną rośliną z Europy Południowej. Dawniej uprawiana jako roślina oleista, obecnie dostarcza nasion do wyrobu przypraw i musztardy. Ze względu na delikatny urok jasnozłotych kwiatów, gorczyca biała może pełnić rolę dekoracji w ogrodzie.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa -
Macierzanka zwyczajnapółkrzewy półkrzewy liściaste roślina ozdobna
Macierzanka zwyczajna tworzy w ogrodzie pachnące dywany kwiatów. Ten rodzimego pochodzenia półkrzew nie tylko stanowi efektowną ozdobę, ale znajduje również zastosowanie jako roślina przyprawowa i lecznicza. Macierzanka zwyczajna jest nieco wyższa od macierzanki piaskowej i ma łodygi wyraźnie czterokanciaste, w odróżnieniu od okrągłych łodyg swojej kuzynki.
półkrzew Trudność uprawy: łatwa -
Mięta meksykańskabyliny bylina z kłączem ozdobna i użytkowa
Mięta meksykańska, nazywana kubańskim oregano albo jamajskim tymiankiem, wbrew mylącym nazwom pochodzi z południowej Afryki. Nie jest też tymiankiem, chociaż przypomina go smakiem i bliżej jej do popularnej komarzycy. Epitet gatunkowy amboinicus odnosi się do indonezyjskiej wyspy Ambon, na której roślina została znaleziona i opisana przez portugalskiego przyrodnika João de Loureiro (1717–1791).
bylina Trudność uprawy: łatwa -
Mięta czekoladowabyliny bylina z kłączem ozdobna i użytkowa
Mięta czekoladowa jest odmianą mięty pieprzowej o oryginalnym zapachu czekolady z miętowym nadzieniem. Liście dodane do herbaty, kawy, mięsa, sosu albo deseru stanowią interesujące uzupełnienie smaku. Mięta czekoladowa może być również efektowną rośliną dekoracyjną w ogrodzie.
bylina Trudność uprawy: łatwa -
Biedrzeniec anyżrośliny jednoroczne ogrodowa kwiatowa i użytkowa
Anyż znany jest od starożytności jako roślina lecznicza i przyprawowa. Do Europy Zachodniej dotarł razem z Rzymianami, a potem rozprzestrzenił się w ogrodach przyklasztornych. Pochodzenie nazwy jest dosyć zawiłe i wywodzi się prawdopodobnie od łacińskiego anisum, z greckiego anison albo anethon, spokrewnionego z greckim anemos = "zapach", jako że cała roślina jest mocno aromatyczna.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa -
Koper ogrodowyrośliny jednoroczne ogrodowa kwiatowa i użytkowa
Koper ogrodowy był uprawiany jako roślina lecznicza i przyprawowa już w starożytnym Egipcie przed ponad 5000 lat. W ciągu wieków przemieszczał się ze wschodnich regionów Morza Śródziemnego w kierunku Atlantyku. Do Europy Środkowej i Północnej trafił prawdopodobnie z mnichami do klasztornych ogrodów. Jest łatwą w uprawie rośliną jednoroczną.
roślina jednoroczna Trudność uprawy: łatwa -
Kuklik pospolitybyliny bylina z kłączem kwiatowa
Kuklik pospolity jest często spotykaną w lasach, zaroślach i na rowach byliną, która była kiedyś cenioną rośliną leczniczą uprawianą w klasztornych ogrodach, a jej kłącza używano do aromatyzowania piw i likierów. Nazwa rodzajowa Geum pochodzi od greckiego słowa oznaczającego "pachnieć", co ma związek z goździkowym aromatem rośliny.
bylina Trudność uprawy: łatwa
Zobacz inne kategorie roślin
Rośliny przyprawowe - rodzaje, wymagania, uprawa, ciekawostki
Uwielbiasz gotować i nie wyobrażasz sobie, by w kuchni zabrakło aromatycznych przypraw? Jest to doskonała okazja do tego, aby przekonać się o tym, jakie przyprawy i zioła możesz uprawiać w ogrodzie lub też w warunkach domowych w doniczce. Warto dowiedzieć się, w jaki sposób należy pielęgnować konkretne rośliny przyprawowe, aby móc korzystać z nich każdego dnia.
Rodzaje roślin przyprawowych
Bardzo często nie jesteśmy świadomi, jaka część konkretnej rośliny wykorzystywana jest jako przyprawa. Okazuje się, że mogą to być nie tylko nasiona, ale również liście, kwiaty, kora, a nawet kłącza. Niektóre z nich wymagają specjalnych warunków uprawowych, przez co nie są w ogóle dostępne jako rośliny do domowej hodowli. Jednak znakomita większość z nich z powodzeniem może urozmaicić Twój ogród lub domowy parapet.
Za najbardziej popularne przyprawy, które można uprawiać w Polsce. uznaje się między innymi bazylię pospolitą, bluszczyk kurdybanek, chrzan pospolity, cykorię podróżnik, kozieradkę pospolitą, czarnuszkę siewną, pomidora zwyczajnego, jałowiec pospolity, berberys pospolity, czy też czosnek pospolity. Natomiast do roślin przyprawowych, których uprawa w naszym klimacie nie jest możliwa, zalicza się między innymi cynamonowiec cejloński, pieprz czarny, granat właściwy, muszkatołowiec korzenny, migdałowiec pospolity, czy też sezam indyjski.
Przyprawy i zioła - właściwości lecznicze
Jeżeli chcesz się dowiedzieć, dlaczego rośliny przyprawowe i zioła uznawane są za rośliny lecznicze, warto przyjrzeć się właściwościom konkretnych gatunków. W ten sposób przekonasz się, dlaczego warto mieć konkretne przyprawy w kuchni, a także, w przypadku jakich dolegliwości po nie należy sięgać. Oczywiście należy pamiętać o tym, aby wszystkie zioła i przyprawy stosować z umiarem. Ponieważ ich nadmiar również może okazać się niekorzystny dla naszego zdrowia.
Wśród przypraw, które wykazują się cennymi właściwościami leczniczymi, warto wspomnieć o takich gatunkach jak:
- Czarnuszka siewna (Nigella sativa) - stosowanie czarnuszki siewnej zaleca się w przypadku dbania o odporność organizmu, przy regulowaniu cyklu menstruacyjnego, czy też obniżeniu poziomu cukru we krwi. Oprócz spożycia czarnuszki warto sporządzać napary, które podczas stosowania na skórę łagodzą trądzik, a także objawy atopowego zapalenia skóry. Ponadto czarnuszka siewna wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, jak i również przeciwgrzybicze.
- Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea) - niewysoka roślina swoim wyglądem przypominająca pokrzywę. Można ją spotkać niemalże w całej Polsce. Bluszczyk kurdybanek w ziołolecznictwie jest wykorzystywany jako roślina o właściwościach dezynfekujących, przeciwzapalnych, a także przeciwbakteryjnych. Dodatkowo wykorzystuje się go w przypadku leczenia różnego rodzaju schorzeń układu oddechowego.
Uprawa ziół i przypraw w ogrodzie i w doniczce
W Polsce możesz spotkać wiele dziko rosnących ziół oraz roślin przyprawowych, które z powodzeniem wykorzystasz w kuchni. Jeżeli jednak chcesz mieć w swojej uprawie w ogrodzie lub w doniczce własną kolekcję roślin z cennymi wartościami odżywczymi, to warto zdecydować się na takie gatunki jak bazylia, mięta pieprzowa, roszponka zwyczajna, szałwia lekarska, lebiodka pospolita, czy też majeranek.
Większość z roślin nie jest zbyt trudna w uprawie. Warto zadbać o przepuszczalną i żyzną glebę. Należy pamiętać o regularnym podlewaniu roślin przyprawowych, ponieważ większość z nich jest wyjątkowo wrażliwa na suszę. Wybierając konkretne gatunki ziół i przypraw, możemy liczyć się z tym, że po ich ścięciu i wykorzystaniu liści rośliny będą odrastać. Świetnym pomysłem jest wykorzystanie specjalnych doniczek do uprawy ziół i przypraw, które zapewnią im dostęp do jak największej ilości światła słonecznego. Dlatego, jeżeli w kuchni możesz zadbać o ekspozycję południową lub zachodnią, to dla Twoich upraw będzie ona najlepszym miejscem. W przypadku uprawy w ogrodzie sprawdzą się skrzynki ogrodowe, dzięki którym rośliny będą lepiej chronione przed ślimakami, ale i także spadkiem temperatury gruntu.
Rośliny przyprawowe w Polsce. Zobacz, jakie rośliny przyprawowe i zioła lecznicze są wykorzystywane w kuchni, a także jak wygląda ich uprawa w doniczce.