4 najlepsze przepisy na kiszony czosnek - sprawdź je!
Czosnek to naturalny antybiotyk, który sprawdza się w walce z całym szeregiem różnych dolegliwości. Także ten kiszony jest sprzymierzeńcem w czasie przeziębień. A na dodatek jest o wiele smaczniejszy niż surowy. Poznaj najlepsze przepisy na kiszony czosnek i dowiedz się, jak go jeść.
Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o czosnku.
Kiszony czosnek na wiele schorzeń
Kiszony czosnek – właściwości
Czosnek zawiera allicynę, substancję o antybakteryjnym działaniu, która także hamuje rozwój grzybów i wirusów. Nie bez powodu więc przypisuje mu się właściwości antybiotyku. Dodatkowo zwalcza także działanie wolnych rodników, zmniejszając tempo starzenia się i rozwoju nowotworów. Wszystko wskazuje na to, że kiszony czosnek ma takie samo działanie jak ten surowy, a obróbka i fermentacja nie zmniejszają ogólnych właściwości.
Na dodatek kiszony czosnek pomaga poprawić florę bakteryjną w jelitach, a tym samym wpływa na samopoczucie i odporność. Jak wszystkie kiszonki, „wymiata” z organizmu niechcianych gości układu pokarmowego. Dobrze sprawdza się jako wspomaganie leczenia infekcji grzybiczych. Można z jego pomocą tworzyć mikstury z miodem i czosnkiem, idealne do zwiększenia odporności. Dlatego warto go jeść na zdrowie, zwłaszcza że nie tak trudno go przygotować.
Kiszony czosnek – podstawowy przepis
Warto wypróbować bardziej skomplikowane przepisy na kiszony czosnek, ale co roku powinieneś także przygotować ten najprostszy, najbardziej przydatny w czasie przeziębień czy problemów z układem pokarmowych. Najprościej można zakisić czosnek tak jak ogórki, czyli potrzebujesz:
- 10 główek czosnku polskiego
- korzeń chrzanu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 3 liście laurowe
- suszone kwiaty i łodygi kopru
- łyżeczka gorczycy
- 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
- 1 litr wody.
Czosnek należy zakisić w małych słoiczkach. Można zrobić czosnek kiszony w główkach, który ładnie się prezentuje, ale lepiej obrać go i rozdzielić na ząbki, by łatwiej było go podawać.
- Obrać i pokroić chrzan. Czosnek podzielić na ząbki.
- Ugotować solankę.
- Do wyparzonych słoików wrzucić 2 kawałki chrzanu, 5-6 ziarenek pieprzu, 1 ziarenko ziela angielskiego, 1 listek laurowy, ¼ łyżeczki gorczycy.
- Wrzucić do słoików ząbki czosnku.
- Na wierzch położyć koper.
- Zalać gorącą solanką.
Kiszonego czosnku nie trzeba pasteryzować, zakrętki powinny złapać pod wpływem gorącej solanki. Można przechowywać na zimę w chłodnym miejscu. Szukasz innych pomysłów na przetworzenie czosnku? Sprawdź także ten artykuł z przepisami na czosnek marynowany.
Tradycyjne przepisy na kiszony czosnek
Czosnek kiszony po gruzińsku
Gruzińska kuchnia tradycyjna opiera się na kiszeniu bardzo wielu produktów. Możesz znaleźć w niej kiszony kalafior, buraki, nawet paprykę, rzepę czy rzodkiewki. Czosnek kiszony po gruzińsku jest bardzo popularny w naszych stronach. Jest to czosnek o nieco ostrzejszym smaku, który zyskuje dzięki papryczkom chili.
- 10 główek czosnku,
- korzeń chrzanu,
- papryczka chili.
- przyprawy do słoika: kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, liście laurowe, pół łyżeczki gorczycy, kwiaty kopru,
- woda i sól.
Tak przygotowany czosnek Gruzini podają w paście paprykowej lub jako element różnych dań, na przykład z kapustą kiszoną, w zupach i jako dodatek do mięsa. Sposób przygotowania jest bardzo prosty.
- Obierz czosnek i chrzan. Podziel na ząbki i pokrój na kawałki. Pokrój papryczkę chili, usuń z niej ziarenka.
- Ugotuj solankę. Ilość wody powinna być dopasowana do wielkości wybranych słoików. Na 1 litr wody potrzebna jest 1 łyżka soli.
- Wrzuć do słoików wszystkie przyprawy.
- Włóż do słoików czosnek z papryczką i chrzanem. Na wierzch połóż koper.
- Zalej gorącą solanką.
Czosnek kiszony po mołdawsku (po rosyjsku)
Kiszony czosnek tradycyjnie pochodzi z Krymu, dlatego ma dwie nazwy – po mołdawsku lub po rosyjsku. Tak naprawdę oba przepisy są identyczne. Jest to czosnek kiszony w główkach, dlatego do jego przygotowania potrzebne są większe słoiki.
- młody czosnek (15 główek),
- korzeń chrzanu,
- marchew (1 duża sztuka),
- przyprawy do słoika: 1 łyżeczka gorczycy, kwiaty kopru,
- woda i sól, 1 łyżka na 1 l wody.
Czosnek po mołdawsku jest nieco delikatniejszy w smaku niż ten podstawowy, głównie dzięki zastosowaniu marchwi. Nie dodaje się do niego także ziela angielskiego ani pieprzu, chociaż możesz to zrobić, gdy wolisz ostrzejsze smaki.
- Oczyść główki czosnku. Korzeń chrzanu obierz i pokrój na kawałki. Obierz marchew i pokrój na grubsze plastry.
- Ugotuj solankę.
- Wrzuć do słoików czosnek z chrzanem i marchwią.
- Włóż do słoików kwiaty kopru.
- Zalej gorącą solanką.
Kiszony czosnek niedźwiedzi
Czosnek niedźwiedzi – właściwości
Czosnek niedźwiedzi nie jest szczególnie powszechny. Tak naprawdę jednak ta roślinka ma wszystkie dobroczynne właściwości czosnku pospolitego i więcej – zawiera więcej związków siarki, więc lepiej wspomaga układ sercowo-krążeniowy i lepiej zwalcza infekcje grzybiczne.
Czosnek niedźwiedzi także można zakisić, by móc cieszyć się jego właściwościami zimą. Jednak czosnek niedźwiedzi nie przypomina niczym zwykłego czosnku. Nie ma charakterystycznych ząbków, tylko liście, jednak te nadają się do kiszenia i można je włożyć do średnich słoików. Przygotowanie kiszonego czosnku nie jest trudne.
Kiszony czosnek niedźwiedzi na zimę – przepis
Aby zrobić kiszony czosnek niedźwiedzi, nie potrzebujesz za wielu rzeczy. Liście możesz zebrać lub kupić w sklepach warzywnych. Potrzebujesz:
- czosnek
niedźwiedzi,
- woda,
- sól,
- opcjonalnie ostra papryka do smaku.
Trudno określić, jakie ilości są potrzebne. Tak naprawdę wszystko zależy od wielkości i stylu słoików, a także od ilości liści czosnku niedźwiedziego. Na 1 litr wody potrzebujesz 1 dużą łyżkę soli kamiennej.
- Czosnek opłucz i osusz, najlepiej w wirówce do sałaty. Nie trzeba odcinać ogonków.
- Zagotuj wodę z solą i ostudź.
- Wyparz słoiki i ciasno ułóż w nich liście czosnku. Aby zmieścić ich więcej możesz je skręcić w ruloniki, ale nie jest to konieczne.
- Zalej słoik solanką, mocno dokręć zakrętki.
- Odstaw w ciemne, chłodne miejsce, aż czosnek niedźwiedzi się ukisi. Trwa to około 2 tygodnie.