Szwedzkie śledzie kiszone - śledzie po skandynawsku w różnych sosach
Szwedzkie śledzie kiszone w sosie curry - przepis
Zacznijmy od tego, że kiszone śledzie nie są elementem obowiązkowym w naszej kuchni. Co więcej, nie są one aż tak chętnie kupowane, ponieważ cena za nie jest dość wysoka. Jednak musimy pamiętać, że ceny będą się różniły w zależności od producenta oraz tego, gdzie zakupimy ten produkt. Z reguły cena za około 400 g wynosi około 50-70 zł.
Jednak bez względu na to, czy ten śledź marynowany jest lubiany, czy nie, warto zapoznać się z różnymi przepisami na to, w jaki sposób możemy go przygotować. Pamiętajmy jednak o tym, że na kiszone śledzie nie znajdziemy tak wielu przepisów, jak na surowe ryby. Zobaczmy więc w jaki sposób może być przygotowany sfermentowany śledź marynowany.
Składniki:
- 8 śledzi kiszonych,
- 10 marynowanych cebulek,
- kawałek pora,
- 2 łyżki curry,
- 1 łyżka miodu,
- 150 ml kwaśnej śmietany,
- 150 ml majonezu,
- 0,5 jabłka,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Kiszone śledzie kroimy na 2 cm kawałki.
- Jabłko myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości kostkę.
- Por kroimy w cienkie plastry.
- Jabłko, śledzie i por wkładamy do miski.
- Do całości dodajemy cebulki pokrojone na ćwiartki.
- Na koniec dodajemy śmietanę, miód, curry, majonez oraz sól i pieprz do smaku.
- Całość dokładnie mieszamy.
Pamiętajmy, że te kiszone śledzie powinny być odstawione na około 12 godzin do lodówki, dzięki czemu przejdą one smakiem. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na śledzie z suszonymi pomidorami.
Kiszone śledzie po skandynawsku w sosie miodowym - prosty przepis na sfermentowane śledzie
Śledzie kiszone są najbardziej popularne jako śledzie marynowane w różnego rodzaju sosach. Możemy je np. przygotować w sosie curry, który przepis znajduje się powyżej, ale także w sosie cytrynowym, musztardowym, a nawet i w sosie miodowym. Zajmijmy się teraz tym ostatnim, a mianowicie sosem miodowym, który nie jest uwielbiany przez wszystkich, natomiast jego smak doskonale komponuje się ze śledziem i ostrością innych składników. Zobaczmy, jak wygląda przepis na te szwedzkie śledzie kiszone.
Składniki:
- 8 śledzi kiszonych,
- 3 papryczki chili,
- sok z limonki,
- 50 ml majonezu,
- 50 ml gęstej i kwaśnej śmietany,
- 100 ml gęstego naturalnego jogurtu,
- 3 łyżki miodu,
- przyprawy: sól.
Jeśli nie przepadamy za ostrymi składnikami, możemy bez problemu zrezygnować z papryczki chili lub zamienić ją na normalną paprykę.
Przygotowanie:
- Kiszone śledzie kroimy pod skosem w około 2 cm paski.
- Papryczki myjemy i usuwamy z nich gniazda nasienne.
- Chili z sokiem z limonki, jogurtem, majonezem, śmietaną i miodem wkładamy do blendera.
- Całość dokładnie blendujemy.
- Na koniec dodajemy sól i jeszcze chwilę blendujemy.
- Śledzie wkładamy do słoika razem z sosem z blendera.
- Całość mieszamy i wkładamy do lodówki.
Śledzie marynowane powinny być w lodówce przez około 3 dni.
Sfermentowane śledzie - jak użyć je w sałatce
Sfermentowane śledzie, które charakteryzują się intensywnym i nieprzyjemnym zapachem, przez co znane są jako śledzie śmierdzące, nadają się nie tylko do tego, aby je zamarynować. Otóż ze śledzi kiszonych możemy również przygotować różne sałatki. Jedną z nich jest bardzo smaczna sałatka ziemniaczana z kiszonymi śledziami po skandynawsku. Zobaczmy, jak ją zrobić.
Składniki:
- kiszone śledzie,
- ziemniaki,
- koperek,
- czerwona cebula.
Składniki do sosu:
- miód,
- oliwa z oliwek,
- musztarda,
- ocet winny.
Przygotowanie:
- Ziemniaki gotujemy i zostawiamy je do ostygnięcia.
- Po ostygnięciu kroimy je w średniej wielkości kostkę.
- Kiszone śledzie kroimy w kostkę.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Koperek siekamy na drobno.
- Wszystkie przygotowane składniki wkładamy do miski i mieszamy ze sobą.
- Ocet mieszamy z musztardą i dokładnie mieszamy.
- Do mieszanki dodajemy oliwę z oliwek i łyżkę miodu.
- Całość mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- Sałatkę polewamy sosem i mieszamy.
Sałatka powinna odstać około godziny w lodówce.

Kiszona ryba - proste przepisy na te śmierdzące przysmaki
Kiszone śledzie po skandynawsku - przepis na kanapkę ze śledziem marynowanym
Sfermentowane śledzie, mimo tego, że nie cieszą się dużym zainteresowaniem, charakteryzują się nie tylko bardzo silnym i nieprzyjemnym zapachem, ale także są one kwaśne, słone i mają kremową konsystencję. Są one więc doskonałym dodatkiem do różnych produktów.
Składniki:
- chleb,
- kiszone śledzie,
- ziemniaki,
- kwaśna śmietana,
- czerwona cebula.
Pamiętajmy, że najlepiej użyć cienko krojonego chleba.
Przygotowanie:
- Ziemniaki gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Po ostygnięciu kroimy je na dość drobną kostkę.
- Cebulę obieramy i siekamy na drobno.
- Z kiszonych śledzi usuwamy wnętrzności i usuwamy głowę.
- Wszystkie składniki układamy na chleb.
Kanapka jest gotowa do spożycia.
Tortilla ze sfermentowanych śledzi - jak ją zrobić
Kiszone śledzie są bardzo popularnym produktem spożywczym w Szwecji. To właśnie tam powstały sfermentowane śledzie. Warto wiedzieć, że mimo tego, że cena za nie jest dość wysoka, są one tam chętnie kupowane. Tam powstał również przepis na tortillę z kiszonymi śledziami. Zobaczmy, w jaki sposób należy ją przygotować i co jest do tego potrzebne.
Składniki:
- placki tortilli,
- kiszone śledzie,
- czerwona cebula,
- pomidory,
- szczypiorek,
- kwaśna śmietana,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Kiszone śledzie kroimy w kostkę.
- Szczypiorek siekamy na drobno.
- Kwaśną śmietanę mieszamy ze szczypiorkiem, solą i pieprzem.
- Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Pomidory kroimy w niedużą kostkę.
- Tortillę smarujemy sosem ze śmietany i szczypiorku.
- Na wierzch wkładamy pomidory, cebulę i kiszone śledzie.
- Całość zawijamy w tortillę.
- Tortillę możemy pokroić na mniejsze kawałki.