Bigos z kiszonej kapusty – tradycyjny przepis

Bigos staropolski – kilka słów o tradycji

Trudno doszukać się znaczenia słowa bigos. Językoznawcy próbują znaleźć powiązania z językiem niemieckim a nawet francuskim, ale nie ma pewności, czy jest to dobry trop. Niektórzy uważają, że jest to słowo zaczerpnięte z łaciny i ma oznaczać „dwa smaki”. Bigos polski jest typowy wyłącznie dla naszego regionu i trudno doszukiwać się gdzie indziej tego wspaniałego dania.

Wiadomo natomiast, że pierwsze wzmianki o bigosie jako daniu z siekanej kapusty i mięsa odnotowano już w XVI wieku. Jest to zatem naprawdę bardzo stara potrawa. I chociaż ciągle pojawiają się nowe receptury, te tradycyjne ciągle są najbardziej znane i doceniane. Bigos tradycyjny jest robiony z kiszonej kapusty. Nie dodaje się do niego ani trochę kapusty słodkiej ani tym bardziej pomidorów.

To gęsta mieszanina wędlin, kiełbas i mięsa, kiszonej kapusty i grzybów. Bigos z kiszonej kapusty ewoluował w czasie. Dodawano do nieco czerwone wino, śliwki suszone lub wędzone i powidła. Najczęściej był traktowany jako przekąska, jednakże w towarzystwie kromki świeżego chleba jest idealny na obiad.

Tradycyjny przepis na bigos domowy

Tradycyjny bigos staropolski robi się bez młodej kapusty, wyłącznie z kiszonej. Często robiono go na bazie dziczyzny – taki ponoć smakuje najlepiej. Do zrobienia bigosu po staropolsku potrzebujesz:

  • 300 g wędzonego boczku,
  • 200 g wołowiny,
  • 300 g karkówki wieprzowej lub dziczyzny,
  • 200 g kiełbasy z dzika lub wieprzowej,
  • 1 kg kiszonej białej kapusty,
  • 50 g suszonych borowików,
  • 1 litr wody,
  • przyprawy: 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu, sól i pieprz
  • 125 g suszonych śliwek bez pestek

Przygotowanie bigosu musi trochę potrwać. Najlepszy jest na trzeci dzień, po którymś już, kolejnym przegotowaniu, ponieważ wtedy wszystkie smaki zdążą się przegryźć. Pyszny bigos po staropolsku należy zacząć robić odpowiednio wcześniej, ponieważ trzeba go gotować przez dłuższy czas.

  1. Do dużego garnka włożyć boczek, podsmażyć go na małym ogniu aż nieco się podtopi. Od czasu do czasu zamieszać.
  2. Oczyścić i pokroić mięso w kostkę. Dodać do smażącego się boczku, wraz z solą i pieprzem.
  3. Smaż na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut, aż mięso będzie obsmażone z każdej strony.
  4. Zwiększ ogień i dodawaj kiszoną kapustę. Jeśli nie chcesz, by bigos był zbyt kwaśny, przepłucz kapustę na sitku.
  5. Dodaj pokruszone grzyby, listek laurowy i inne przyprawy. Dodaj trochę wody, wymieszaj i zagotuj.
  6. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.
  7. Kolejnego dnia znów zagotuj bigos, dodając do niego śliwki. Spróbuj i dopraw do smaku.

Bigos można zawekować w słoikach – wystarczy włożyć go do szkła, jak jest gorący i od razu zakręcić zakrętki, żeby „załapały”. Można przechowywać go w ten sposób przez dwa tygodnie. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z 5 przepisami na pyszny bigos.

Bigos tradycyjny z pomidorami - przepisy na bigos

Przepis na bigos z przecierem pomidorowym

Nie można jednakże zapomnieć o tym, że bigos polski ma różne oblicza. W niektórych częściach kraju przygotowuje się danie z pomidorami, a raczej z przecierem pomidorowym. Ma dzięki temu zupełnie inny smak. Warto dodać do niej nieco wina. Oczywiście należy użyć tylko kiszonej białej kapusty, surowej kapusty raczej się nie używa.

  • 1 kg kapusty,
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej lub innego mięsa wieprzowego,
  • 0,5 kg kiełbasy,
  • 0,3 kg wędzonego boczku,
  • 1 duża cebula,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, 2 liście laurowe.

Z takiej ilości produktów możesz stworzyć bigos na kilkanaście porcji. Idealne proporcje na święta lub do przygotowania i zamrożenia na przyszłość.

Bigos z kiszonej kapusty inaczej - ciekawe przepisy na bigos

Bigos z kiszonej kapusty z przecierem pomidorowym to świetne rozwiązanie. Trzeba jednak także gotować go dość długo. Jeśli jeszcze dodasz do niego wędzone grzyby, będzie naprawdę pyszny.

  1. Kapustę wypłucz na sitku, zalej wodą w garnku i gotuj do miękkości z liściem laurowym.
  2. Odcedź nadmiar wody.
  3. Umyj i oczyść mięso, pokrój na kawałki. Boczek podsmaż na patelni.
  4. Na wytopionym z boczku tłuszczu podsmaż mięso.
  5. Pokrój kiełbasę i także podsmaż na patelni, razem z pokrojoną w kostkę cebulą.
  6. Wszystkie mięsa i kiełbasę wrzuć do gotującej się kapusty.
  7. Dodaj przyprawy i gotuj około 1,5 godziny.
  8. Na koniec dodaj przecier pomidorowy i jeszcze trochę pogotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Bigos, oczywiście, najlepszy będzie dopiero na trzeci dzień. Możesz go zamrozić lub zawekować w słoikach.

Bigos z kiszonej kapusty w półmisku na czarnym stole, a także sprawdzony przepis na bigos
Jak zrobić bigos z kiszonej kapusty lub ze słodkiej kapusty, czyli przepis na bigos

Bigos z kiszonej i słodkiej kapusty

Przepis na bigos domowy z dodatkiem surowej kapusty – składniki

Chociaż tradycyjny bigos polski najczęściej robi się wyłącznie z kiszonej kapusty, pojawiło się bardzo wiele różnego rodzaju przepisów na mieszaninę kapusty kiszonej i słodkiej. Taki bigos jest mniej kwaśny, jednakże może być równie smaczny, zarówno z przecierem pomidorowym, jak i bez niego. Bigosu raczej nie robi się z młodej kapusty, jest ona niestety zbyt delikatna. Warto zastosować taką samą ilość surowej, jak i kiszonej kapusty.

  • 600 g kiszonej kapusty,
  • 600 g surowej kapusty,
  • 500 g łopatki wieprzowej,
  • 300 g kiełbasy,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, mielony kminek,
  • opcjonalnie: suszone podgrzybki, koncentrat pomidorowy.

Przepis na bigos ze słodkiej kapusty

Przepis na bigos z mieszanej kapusty nie jest trudny. W zasadzie danie przygotowuje się bardzo podobnie do tego z kapusty kiszonej. Warto zacząć od tego, by namoczyć grzyby w ciepłej wodzie, dzięki temu lepiej się ugotują. Najlepiej sprawdzą się suszone podgrzybki, jednakże borowiki czy prawdziwki także będą idealne.

  1. Kiszoną kapustę posiekaj, zalej wodą i zagotuj z zielem angielskim i liściem laurowym.
  2. Opłucz i oczyść mięso, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  3. Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  4. Wymieszaj kapustę z mięsem i kiełbasą. Zagotuj.
  5. Białą kapustę poszatkuj, przełóż do rondla, zalej wodą i dodaj grzyby – zagotuj przez 30-40 minut.
  6. Kiedy mięso się podsmaży, a kapusta będzie miękka, wymieszaj wszystkie składniki.
  7. Dopraw do smaku.
  8. Możesz dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego, gotuj przez kolejne 20-30 minut do połączenia smaków.
ikona podziel się Przekaż dalej