Kiszone buraki na barszcz – wartości odżywcze
Burak ćwikłowy Beta vulgaris ma jadalny korzeń i młode liście. Znany jest ze swoich właściwości odżywczych i leczniczych. Zawiera witaminy, pektyny, kwasy jabłkowy i szczawiowy, białko, sole mineralne oraz węglowodany. Dania z buraków działają witaminizująco i wzmacniająco. Zalecane są, między innymi, na anemię, w schorzeniach jelit i wątroby. Sok do picia, uzyskany z surowych buraków, pomoże pozbyć się kwasu moczowego i poprawi przemianę materii.
Zakwas buraczany powstaje w czasie kiszenia buraków. Dodany do barszczu, nadaje potrawie intensywnego czerwonego koloru, szczególnego smaku i aromatu. Sok z kiszonych buraków, wykorzystany do picia, wzmacnia zdrowotne właściwości warzywa. Buraki kiszone na barszcz są bogatym źródłem witaminy C. Regularne popijanie soku, najlepiej przed posiłkami, pozwoli uniknąć przeziębienia, sprzyja detoksykacji organizmu i pomaga na anemię, poprzez wspieranie działań krwiotwórczych. Wysoka zawartość kwercetyny –związku pozytywnie oddziałującego na układ odpornościowy- ułatwia leczenie alergii. Bakterie kwasu mlekowego pomagają regulować pracę układu trawiennego.
Z kiszonych buraków możliwe jest przygotowanie wielu zdrowych i smacznych potraw – nie tylko na wigilię. Gospodarne panie domu sporządzają z nich surówki, wzbogacają smak bigosu, gotują barszcz tradycyjny i barszcz ukraiński. Sok zlewa się do butelek i przechowuje w chłodnym miejscu. Można wykorzystać go do picia na zimno i na gorąco. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na sok z buraków?
Najlepsze przepisy na kiszenie barszczu czerwonego
Prosty przepis na zakwas
Kiszenie buraków na barszcz trwa przynajmniej 7 - 14 dni, co musimy uwzględnić, jeśli naszym zamiarem jest przygotowanie prawdziwego domowego barszczu na wieczerzę wigilijną. Przygotowanie zakwasu nie jest trudne. Buraki, po wyszorowaniu, należy cienko obrać i pokroić w plasterki. Możemy także kisić je ze skórką. Do prac kuchennych najlepiej założyć rękawiczki.
Składniki na zakwas z buraków:
- buraki ćwikłowe – 1 kg
- woda – 2 l
- kawałki chleba razowego – 5 dag
Przygotowanie:
- Plastry burków układamy ciasno w słoju lub kamiennym garnku.
- Do naczynia wlewamy ciepłą przegotowaną wodę i wrzucamy kawałki razowego pieczywa, razem ze skórką, co przyspieszy fermentację warzyw. Buraki powinny zostać dokładnie zakryte. Zawartość dociskamy – buraki można obciążyć, np. talerzykiem.
- Całość przykrywamy papierem śniadaniowym, ponakłuwanym widelcem lub gazą. Jeśli używamy przykrywki na słój – nie dokręcamy jej.
- Naczynie z burakami odstawiamy w ciepłe miejsce, o temperaturze około 20 stopni Celsjusza.
- Jeśli buraki będą wystawać ponad zalewę, na powierzchni zakwasu może pojawiać się nalot, który należy usunąć, wraz z kawałkami buraków, na których się pojawił. Nie zapomnijmy o dolaniu wody, tak, by zakrywała warzywa.
- Zakwas jest gotowy po kilku dniach, gdy nabierze kwaskowatego smaku. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na syrop z buraka.
Przepis na kiszenie barszczu czerwonego z przyprawami
Składniki:
- buraki ćwikłowe – 1 kg
- czosnek – ½ główki
- liście laurowe – 7 listków
- ziele angielskie – 10 ziaren
- pieprz czarny – 15 – 20 ziaren
- zalewa:
- woda – 1 ½ l
- sól – 2 łyżeczki

Przygotowanie:
- Buraki, niezbyt duże, dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry. Możemy je także obrać ze skórki.
- Plastry buraków układamy ciasno w słoju, dodajemy czosnek, sól i pozostałe przyprawy.
- Dociskamy wszystkie składniki i zalewamy ciepłą przegotowaną wodą.
- Naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce. Po upływie 2 tygodni zakwas na barszcz jest gotowy.
Buraki z zakwasu odcedzamy. Można je dodać do zupy, wykorzystać do przygotowania sałatek i przekąsek. Zakwas przelać do słoików, zakręcić i przechowywać w lodówce.
Przepis na kiszenie barszczu czerwonego z jabłkami
Zanim ułożymy buraki i jabłka w słoju, należy je dokładnie umyć i pokroić. Jabłka czyścimy z gniazd nasiennych i dzielimy na ćwiartki. Buraki obieramy cienko ze skórki i kroimy w plasterki.
Składniki:
- buraki ćwikłowe – 1 kg
- jabłka – 2 sztuki słodkich jabłek
- czosnek – kilka ząbków
- cebula – połówka 1 cebuli
- liście laurowe – 5 listków
- ziele angielskie – kilka ziaren
- goździki – kilka sztuk
- zalewa:
- woda – 1 l
- sól – 2 łyżeczki
Przygotowanie:
- Obrane i pokrojone w cząstki buraki i jabłka układamy ciasno w słoju.
- Dodajemy czosnek, pokrojoną w plastry cebulę, liście laurowe i przyprawy.
- Do ciepłej przegotowanej wody wsypujemy sól. Mieszamy i wlewamy zalewę do słoika z burakami jabłkami.
- Wszystkie składniki powinny zostać dokładnie zakryte zalewą, więc najlepiej obciążyć je, np. talerzykiem.
- Nakładamy zakrętkę, ale jej nie zakręcamy, by proces fermentacji mógł przebiegać swobodnie.
- Słój odstawiamy w ciepłe miejsce na około 7-14 dni.
- Ukiszone buraki i jabłka odcedzamy. Zakwas przelewamy do słoików i przechowujemy w lodówce.
Smak kiszonego barszczu zależy od przypraw, jakich użyjemy. Do najpopularniejszych dodatków należą czosnek, cebula, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Warto sięgnąć również po inne przyprawy, które pozwolą uzyskać oryginalny smak i aromat barszczu:
- do naczynia z burakami warto dodać mieszankę cynamonu, goździków i kopru włoskiego,
- możemy wzbogacić smak zakwasu, dodając kilka ziaren kminku,
- smacznym i zdrowym dodatkiem do czosnku jest 1 łyżka miodu i kminek,
- sprawdzi się także dodanie ziaren kminku i kolendry,
- oryginalnym dodatkiem, który doda kiszonce ostrości, jest korzeń chrzanu.
A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na chłodnik z buraków?
Przepis na barszcz – jak ugotować barszcz na wigilię?
Tradycyjny barszcz wigilijny jest postnym daniem, które gotuje się na jarzynowym i grzybowym wywarze, z dodatkiem przypraw oraz buraczanego zakwasu. Właśnie taki barszcz spożywali nasi przodkowie, a najstarszy przepis na jego przyrządzenie pochodzi z XVI wieku.
Przepis na tradycyjny czerwony barszcz:
Składniki:
- grzyby suszone – 5 dag
- włoszczyzna – 25 dag (marchew, pietruszka, seler, cebula, por)
- woda – 1 ½
- buraki ćwikłowe – ½ kg
- czosnek – 1 – 2 ząbki
- cukier
- przyprawy – pieprz czarny – 10 ziaren, ziele angielskie – 3 -5 ziaren, 1 liść laurowy
- zakwas z buraków – ½ l
Przygotowanie:
- Obrane i podzielone na części warzywa gotujemy, z dodatkiem czosnku.
- Do garnka z wywarem dodajemy cienko pokrojone plastry buraków i przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
- Osobno, w ½ l wody, gotujemy grzyby.
- Wywar jarzynowy i grzybowy odcedzamy, a płyny ze sobą łączymy.
- Dodajemy zakwas buraczany. Całość doprowadzamy do wrzenia i zaprzestajemy gotowania.
- Smak barszczu podkreślamy niewielką ilością cukru. Jeśli zamierzamy wzmocnić kwaskowość barszczu, możemy dodać nieco soku z cytryny.
- Przed podaniem barszczu na stół, dodajemy utarty czosnek, co podkreśli charakterystyczny aromat potrawy.
Tradycyjny barszcz na wigilię spożywa się z uszkami z grzybów lub z pasztecikami z ciasta francuskiego lub drożdżowego. Barszcz możemy serwować na głębokich talerzach lub w filiżankach. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatkę śledziową z burakami.