Kiszone buraki na barszcz – wartości odżywcze

Burak ćwikłowy Beta vulgaris ma jadalny korzeń i młode liście. Znany jest ze swoich właściwości odżywczych i leczniczych. Zawiera witaminy, pektyny, kwasy jabłkowy i szczawiowy, białko, sole mineralne oraz węglowodany. Dania z buraków działają witaminizująco i wzmacniająco. Zalecane są, między innymi, na anemię, w schorzeniach jelit i wątroby. Sok do picia, uzyskany z surowych buraków, pomoże pozbyć się kwasu moczowego i poprawi przemianę materii. 

Zakwas buraczany powstaje w czasie kiszenia buraków. Dodany do barszczu, nadaje potrawie intensywnego czerwonego koloru, szczególnego smaku i aromatu. Sok z kiszonych buraków, wykorzystany do picia, wzmacnia zdrowotne właściwości warzywa. Buraki kiszone na barszcz są bogatym źródłem witaminy C. Regularne popijanie soku, najlepiej przed posiłkami, pozwoli uniknąć przeziębienia, sprzyja detoksykacji organizmu i pomaga na anemię, poprzez wspieranie działań krwiotwórczych. Wysoka zawartość kwercetyny –związku pozytywnie oddziałującego na układ odpornościowy- ułatwia leczenie alergii. Bakterie kwasu mlekowego pomagają regulować pracę układu trawiennego.

Z kiszonych buraków możliwe jest przygotowanie wielu zdrowych i smacznych potraw – nie tylko na wigilię. Gospodarne panie domu sporządzają z nich surówki, wzbogacają smak bigosu, gotują barszcz tradycyjny i barszcz ukraiński. Sok zlewa się do butelek i przechowuje w chłodnym miejscu. Można wykorzystać go do picia na zimno i na gorąco. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na sok z buraków?

Najlepsze przepisy na kiszenie barszczu czerwonego

Prosty przepis na zakwas

Kiszenie buraków na barszcz trwa przynajmniej 7 - 14 dni, co musimy uwzględnić, jeśli naszym zamiarem jest przygotowanie prawdziwego domowego barszczu na wieczerzę wigilijną. Przygotowanie zakwasu nie jest trudne. Buraki, po wyszorowaniu, należy cienko obrać i pokroić w plasterki. Możemy także kisić je ze skórką. Do prac kuchennych najlepiej założyć rękawiczki.

Składniki na zakwas z buraków:

  • buraki ćwikłowe – 1 kg
  • woda – 2 l
  • kawałki chleba razowego – 5 dag

Przygotowanie:

  1. Plastry burków układamy ciasno w słoju lub kamiennym garnku.
  2. Do naczynia wlewamy ciepłą przegotowaną wodę i wrzucamy kawałki razowego pieczywa, razem ze skórką, co przyspieszy fermentację warzyw. Buraki powinny zostać dokładnie zakryte. Zawartość dociskamy – buraki można obciążyć, np. talerzykiem.
  3. Całość przykrywamy papierem śniadaniowym, ponakłuwanym widelcem lub gazą. Jeśli używamy przykrywki na słój – nie dokręcamy jej.
  4. Naczynie z burakami odstawiamy w ciepłe miejsce, o temperaturze około 20 stopni Celsjusza.
  5. Jeśli buraki będą wystawać ponad zalewę, na powierzchni zakwasu może pojawiać się nalot, który należy usunąć, wraz z kawałkami buraków, na których się pojawił. Nie zapomnijmy o dolaniu wody, tak, by zakrywała warzywa.
  6. Zakwas jest gotowy po kilku dniach, gdy nabierze kwaskowatego smaku. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na syrop z buraka.

Przepis na kiszenie barszczu czerwonego z przyprawami

Składniki:

  • buraki ćwikłowe – 1 kg
  • czosnek – ½ główki
  • liście laurowe – 7 listków
  • ziele angielskie – 10 ziaren
  • pieprz czarny – 15 – 20 ziaren
  • zalewa:
  • woda – 1 ½ l
  • sól – 2 łyżeczki
Buraki na barszcz oraz kiszenie barszczu czerwonego, czyli kiszone buraki na barszcz i przepis na barszcz
Kiszenie barszczu czerwonego krok po kroku - zobacz najlepsze przepisy

Przygotowanie:

  1. Buraki, niezbyt duże, dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry. Możemy je także obrać ze skórki.
  2. Plastry buraków układamy ciasno w słoju, dodajemy czosnek, sól i pozostałe przyprawy.
  3. Dociskamy wszystkie składniki i zalewamy ciepłą przegotowaną wodą.
  4. Naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce. Po upływie 2 tygodni zakwas na barszcz jest gotowy.

Buraki z zakwasu odcedzamy. Można je dodać do zupy, wykorzystać do przygotowania sałatek i przekąsek. Zakwas przelać do słoików, zakręcić i przechowywać w lodówce.

Przepis na kiszenie barszczu czerwonego z jabłkami

Zanim ułożymy buraki i jabłka w słoju, należy je dokładnie umyć i pokroić. Jabłka czyścimy z gniazd nasiennych i dzielimy na ćwiartki. Buraki obieramy cienko ze skórki i kroimy w plasterki.

Składniki:

  • buraki ćwikłowe – 1 kg
  • jabłka – 2 sztuki słodkich jabłek
  • czosnek – kilka ząbków
  • cebula – połówka 1 cebuli
  • liście laurowe – 5 listków
  • ziele angielskie – kilka ziaren
  • goździki – kilka sztuk
  • zalewa:
  • woda – 1 l
  • sól – 2 łyżeczki

Przygotowanie:

  1. Obrane i pokrojone w cząstki buraki i jabłka układamy ciasno w słoju.
  2. Dodajemy czosnek, pokrojoną w plastry cebulę, liście laurowe i przyprawy.
  3. Do ciepłej przegotowanej wody wsypujemy sól. Mieszamy i wlewamy zalewę do słoika z burakami jabłkami.
  4. Wszystkie składniki powinny zostać dokładnie zakryte zalewą, więc najlepiej obciążyć je, np. talerzykiem.
  5. Nakładamy zakrętkę, ale jej nie zakręcamy, by proces fermentacji mógł przebiegać swobodnie.
  6. Słój odstawiamy w ciepłe miejsce na około 7-14 dni.
  7. Ukiszone buraki i jabłka odcedzamy. Zakwas przelewamy do słoików i przechowujemy w lodówce.

Smak kiszonego barszczu zależy od przypraw, jakich użyjemy. Do najpopularniejszych dodatków należą czosnek, cebula, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Warto sięgnąć również po inne przyprawy, które pozwolą uzyskać oryginalny smak i aromat barszczu:

  • do naczynia z burakami warto dodać mieszankę cynamonu, goździków i kopru włoskiego,
  • możemy wzbogacić smak zakwasu, dodając kilka ziaren kminku,
  • smacznym i zdrowym dodatkiem do czosnku jest 1 łyżka miodu i kminek,
  • sprawdzi się także dodanie ziaren kminku i kolendry,
  • oryginalnym dodatkiem, który doda kiszonce ostrości, jest korzeń chrzanu.

Przepis na barszcz – jak ugotować barszcz na wigilię?

Tradycyjny barszcz wigilijny jest postnym daniem, które gotuje się na jarzynowym i grzybowym wywarze, z dodatkiem przypraw oraz buraczanego zakwasu. Właśnie taki barszcz spożywali nasi przodkowie, a najstarszy przepis na jego przyrządzenie pochodzi z XVI wieku.

Przepis na tradycyjny czerwony barszcz:

Składniki:

  • grzyby suszone – 5 dag
  • włoszczyzna – 25 dag (marchew, pietruszka, seler, cebula, por)
  • woda – 1 ½
  • buraki ćwikłowe – ½ kg
  • czosnek – 1 – 2 ząbki
  • cukier
  • przyprawy – pieprz czarny – 10 ziaren, ziele angielskie – 3 -5 ziaren, 1 liść laurowy
  • zakwas z buraków – ½ l

Przygotowanie:

  1. Obrane i podzielone na części warzywa gotujemy, z dodatkiem czosnku.
  2. Do garnka z wywarem dodajemy cienko pokrojone plastry buraków i przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
  3. Osobno, w ½ l wody, gotujemy grzyby.
  4.  Wywar jarzynowy i grzybowy odcedzamy, a płyny ze sobą łączymy.
  5. Dodajemy zakwas buraczany. Całość doprowadzamy do wrzenia i zaprzestajemy gotowania.
  6. Smak barszczu podkreślamy niewielką ilością cukru. Jeśli zamierzamy wzmocnić kwaskowość barszczu, możemy dodać nieco soku z cytryny.
  7. Przed podaniem barszczu na stół, dodajemy utarty czosnek, co podkreśli charakterystyczny aromat potrawy.

Tradycyjny barszcz na wigilię spożywa się z uszkami z grzybów lub z pasztecikami z ciasta francuskiego lub drożdżowego. Barszcz możemy serwować na głębokich talerzach lub w filiżankach. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatkę śledziową z burakami.

ikona podziel się Przekaż dalej