Kiszenie kapusty w beczce na zimę krok po kroku - sprawdzony przepis
Kapuśniak z kiszonej kapusty, czy też surówka z kiszonej kapusty, idealnie sprawdzą się na zimę. Jednak, zamiast kupować kapustę kiszoną w sklepach, możemy zabrać się za domowe kiszenie kapusty. Dlatego powinniśmy dowiedzieć się, jak wygląda kiszenie kapusty w beczce, kiszenie kapusty w słoikach, kiedy przebijać kapustę, a także jakie właściwości ma sok z kiszonej kapusty i sama kapusta kiszona z beczki.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kiszonkach.
Kiszona kapusta - do czego nam się przyda
Domowe kiszenie kapusty - jakie właściwości ma kapusta, którą przygotujemy samodzielnie w domu
Jeśli interesujemy się domowym kiszeniem kapusty, powinniśmy wiedzieć, że jest ono możliwe, o ile wiemy, jakie proporcje zachować przy tym zabiegu. Pamiętajmy, że beczka przeznaczona do ukiszenia kapusty może zachowywać się inaczej niż słoik, dlatego powinniśmy zapoznać się z przepisem na kiszenie kapusty w beczce, ale także z tym na ukiszenie kapusty w słoikach.
W pierwszej kolejności zajmijmy się jednak tym, jakie właściwości ma kapusta kiszona, która według niektórych osób jest najlepszym naturalnym lekiem zimą i nie tylko. Otóż kapusta kiszona mimo tego, że jest niskokaloryczna, ma ona w sobie wiele właściwości, które mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie.
Kapusta kiszona, tak jak i sok z kiszonej kapusty, wpływa na proces trawienia, a także polepsza stan naszego układu pokarmowego. Co więcej, wspomaga ona odporność naszego organizmu, wpływa korzystnie na serce i układ krążenia, a także obniża poziom cholesterolu we krwi. Nie można również nie wspomnieć o tym, że jedzenie kapusty kiszonej poprawia kondycję, w jakiej jest nasza skóra.
Warto wiedzieć, że w takiej kapuście jest również dużo witaminy C, potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Ma ona w sobie również bakterie kwasu mlekowego, błonnik, ale dodatkowo cechuje się ona właściwościami regulującymi poziom glukozy we krwi i właściwościami przeciwzapalnymi.
Kiszona kapusta - zastosowanie
Kiszona kapusta to składnik wielu surówek, które spożywane są na surowo. Może być ona komponowana zarówno z warzywami, jak i owocami, np. z jabłkiem. Co więcej, możemy ją podawać w postaci ugotowanej. Nie da się ukryć, że jest ona farszem do różnych produktów, np. do pierogów, czy też i krokietów. Z kiszonej kapusty przygotowywane są również zupy, a najpopularniejszą z nich jest kapuśniak.
Powinniśmy wiedzieć, że kiszona kapusta jest zalecana przy profilaktyce chorób układu pokarmowego, a także pozwala na zachowanie prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach. Co więcej, pomaga ona w przypadku zaparć i jest stosowana przez osoby, które są na diecie i chcą się odchudzić.
Kolejnym bardzo pomocnym czynnikiem jest to, że kapusta kiszona zalecana jest przy chorobach serca i miażdżycy, ponieważ błonnik w niej zawarty obniża poziom cholesterolu. Nie zapominajmy o tym, że spożywanie kapusty kiszonej może nam się przydać w trakcie przeziębień i innych zmian zapalnych, ponieważ łagodzi ona te zmiany i pomaga na dojście do prawidłowego stanu zdrowia. Jest ona także świetnym przeciwutleniaczem, przez co zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworów. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o sposobach kiszenia kapusty.
Kiszenie kapusty w beczce - jak ukisić kapustę
Od czego zależy smak kapusty kiszonej - co warto wiedzieć
Smak kapusty kiszonej jest bardzo ważny, ale dodatkowo powinniśmy również pamiętać o tym, by otrzymać z niej odpowiednią kwasowość. Dlatego bardzo ważne jest to, abyśmy wiedzieli, co ma wpływ na ostateczny smak kapusty kiszonej. Zobaczmy więc, jak uzyskać odpowiedni smak naszej domowej kapusty kiszonej.
Najważniejszym elementem przy kiszeniu kapusty jest to, by uzyskać odpowiedni smak, ale także, by nie zagłuszyć smaku kapusty przyprawami. Dlatego też musimy zadbać o to, by przypraw nie było zbyt dużo, ale także by nie było ich zbyt mało. Z reguły przyprawami, jakie dodajemy do kapusty, są kminek, liść laurowy, jałowiec, ziele angielskie i pieprz.
Jednak różnorodność przypraw nie jest najważniejsza w smaku. Smak i kwasowość kapusty kiszonej zależy także od sposobu jej przechowywania oraz tego, jak dokładnie ubijemy naszą kapustę. Dlatego wszystkie trzy elementy powinniśmy brać pod uwagę przy domowym kiszeniu.
Jak ukisić kapustę w beczce - proporcje i przepis
Z reguły beczka do kiszenia jest o pojemności 25 l, a w takiej beczce zmieści się nawet 20 kg kapusty. Pamiętajmy o tym, że przy kiszeniu kapusty ważne jest to, by zachować odpowiednie proporcje między ilością kapusty i ilością soli, którą dodamy do beczki. Z reguły jest to 20 g na 1 kg kapusty.
Składniki:
- 20 kg poszatkowanej kapusty,
- 3 kg startej marchwi,
- 400 g soli,
- suszony koper,
- suszona bazylia,
- przyprawy: ziarna pieprzu, ziarna jałowca, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, kminek.
Przygotowanie:
- Kapustę obieramy z liści zewnętrznych i szatkujemy ją drobno.
- Marchewki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Kapustę zasypujemy solą.
- Całość mieszamy i zostawiamy na około 4 godziny.
- Kapustę wkładamy do beczki stopniowo, wysypując na warstwy marchewkę z przyprawami.
- Po umieszczeniu każdej warstwy dokładnie ubijamy kapustę.
- Beczkę z kapustą zostawiamy w cieple lekko przykryta denkiem.
- Na drugi dzień ubijamy kapustę i przebijamy ją.
- Ubitą kapustę obciążamy talerzykiem i kamieniem.
- Po około 5 dniach zamykamy beczkę i przechowujemy w ciemnym i zimnym miejscu.
Kiszenie kapusty w słoikach - jak ukisić kapustę na zimę
Kiszenie kapusty można przeprowadzić nie tylko w beczce, ale i w słoikach. Jak to zrobić? Nie jest to trudne, a w bardzo łatwy sposób możemy uzyskać świetny specyfik na przeziębienia i grypę, który dodatkowo wspomoże nasz układ krwionośny, odpornościowy, a także funkcjonowanie całego organizmu.
Składniki:
- 10 kg poszatkowanej kapusty białej,
- 2 kg marchwi,
- 200 g soli,
- 3 liście laurowe.
Przygotowanie:
- Poszatkowaną kapustę i startą marchew wraz z solą dokładnie mieszamy.
- Do całości wrzucamy pokruszone liście laurowe. Całość ubijamy.
- Zostawiamy miskę z kapustą na około 5 godzin, by puściła sok.
- Po tym czasie wszystko mieszamy.
- Warzywa wkładamy odciśnięte z soku do słoików.
- Kapustę ubijamy dokładnie.
- Napełniamy słoiki do około 7/8 wysokości.
- Słoiki zakręcamy dokładnie i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.
Kapusta będzie gotowa po około 3 tygodniach.