Kiszona czerwona kapusta w słoikach – przepis podstawowy

Kapusta czerwona do słoików to nie tylko marynowana kapusta w occie z dodatkiem warzyw, na przykład marchwi i jabłek. Można ją także ukisić. Przepis jest nieco inny, ale nie jest to trudne. Kiszona czerwona kapusta jest przygotowywana podobnie jak biała głowiasta, więc nie powinna stanowić większego problemu. Na 2-litrowy słoik potrzebujesz:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty,
  • 20 g soli na 1 kg kapusty

Kiszona kapusta nawet bez przypraw będzie smaczna. Naprawdę dobrze się sprawdza w wielu daniach, idealnie sprawdzi się jako surówka z kiszonej kapusty do obiadu, można dodać ją także do różnych zapiekanek, pieczonego mięsa i zup.

  1. Obierz kapustę z wierzchnich, zniszczonych liści.
  2. Poszatkuj kapustę nożem, na szatkownicy lub na tarce warzywnej.
  3. Ugnieć kapustę w niewielkiej misce, by puściła wodę. Przesypuj ją solą.
  4. Po godzinie ponownie ugnieć kapustę. Odstaw na kolejną godzinę.
  5. Przełóż kapustę do słoika i mocno w nim ugniataj, by wyeliminować całe powietrze. Wody powinno być tak dużo, żeby przykrywała kapustę.
  6. Zakręć słoiki. Po kilku dniach, jeśli chcesz przechować je na zimę, przenieś kapustę do chłodnego pomieszczenia. Możesz je także trzymać w lodówce.

Kiszenie kapusty w słoikach na zimę - przepisy

Kwaszona kapista modra sprawdzi się także, jeśli od razu przygotujesz ją w słoikach. Możesz zrobić od razu większą porcję, ale lepiej przygotować kilka osobnych słoików litrowych. Wtedy będziesz mógł zjeść od razu bezpośrednio porcję. Może bowiem okazać się, że przygotowanej w dużym słoiku kiszonej kapusty nie zdążysz zjeść i popsuje się ona po otwarciu.

  • 1 główka modrej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 20 g soli na 1 kg kapusty,
  • 2-3 słoiki litrowe

Kiszone przetwory na zimę to świetny sposób na zapewnienie sobie porcji witamin i zdrowia zimą, kiedy najbardziej ich potrzebujemy. Dlatego kiszenie kapusty w słoikach to strzał w dziesiątkę. Można w ten sposób zadbać o swoją odporność w okresie przeziębień i grypy.

Kapusta czerwona w słoiku na różowym tle, a także kiszona czerwona kapusta w słoikach i przepisy
Jak ukisić kapustę, czyli kiszona czerwona kapusta w słoikach
  1. Obierz kapustę z wierzchnich liści.
  2. Poszatkuj kapustę dużym nożem lub na tarce do warzyw.
  3. Wymieszaj kapustę z solą, ugnieć trochę. Odstaw na kilkanaście minut.
  4. Zetrzyj marchew na tarce o grubych oczkach. Dodaj do kapusty, wymieszaj.
  5. Ułóż kapustę w słoikach, mocno dociskając. Możesz wykorzystać pałkę do makutry lub drewnianą łyżkę. Postaraj się, by kapusta puściła sok.
  6. Zakręć szybko słoiki i odstaw na 3-6 dni w zaciemnione miejsce.
  7. Kapustę w słoikach przechowuj w chłodnym pomieszczeniu lub w lodówce.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na kiszone warzywa.

Kiszona czerwona kapusta z czosnkiem

Kiszona kapusta biała jest najczęściej przygotowywana z przyprawami, które odpowiadają za jej smak i aromat. Modra kapusta kiszona także może być tak przygotowana. Z czosnkiem i ziołami ma wspaniały zapach, a na dodatek jest bardziej zdrowa i nasz układ pokarmowy lepiej sobie z nią radzi. Przetwory na zimę powinny być pełne smaku, by chętniej po nie sięgać. Jaka powinna być kapusta czerwona do słoików?

  • 1 główka kapusty czerwonej,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 20 g soli na 1 kg kapusty,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu

Przygotowanie takiej kapusty nie trwa dłużej niż wykonanie innych przepisów. A odrobinka przypraw sprawi, że smak będzie zupełnie inny. Warto wypróbować, zwłaszcza jeśli marzy ci się surówka z kiszonej kapusty czerwonej. I w tym przypadku chodzi o kiszenie kapusty w słoikach od razu.

  1. Obierz kapustę z zewnętrznych liści. Zetrzyj ją na tarce do warzyw lub poszatkuj na szatkownicy albo pokrój szerokim nożem.
  2. Obierz czosnek.
  3. Wymieszaj kapustę z solą, kminkiem, zielem angielskim i pieprzem. Ubijaj delikatnie i odstaw na co najmniej 30 minut.
  4. Przełóż kapustę do słoików, mocno ubijając, by pozbyć się całego powietrza.
  5. Na wierzch każdego słoika włóż ząbki czosnku i kawałki liści laurowych.
  6. Zakręć mocno i postaw w zacienionym miejscu.

Marynowana kapusta jest mocno octowa i to nie każdemu odpowiada. Za to kwaszona z pewnością wszystkim posmakuje. Jest lekko kwaśna, ale ma posmak typowej dla siebie słodyczy. I także można przechowywać ją na zimę, chociaż pod warunkiem, że masz chłodną spiżarnię lub piwnicę, by ją przechować. Jeśli nie, możesz zostawić ją w lodówce. Nie ma obaw, że będzie zajmowała za dużo miejsca – z pewnością błyskawicznie zniknie.

ikona podziel się Przekaż dalej