Kiszona dynia krok po kroku - 3 sprawdzone przepisy na zimę
Najbardziej znaną kiszonką z pewnością są ogórki. A skoro należą do rodziny dyniowatych, to nic dziwnego, że świetnie udaje się także kiszona cukinia czy właśnie kiszona dynia. A jednak – na pierwszy rzut oka kiszona dynia jest zaskakująca i wielu osobom wydaje się, że to nie może dobrze smakować. A jednak! Wystarczy spróbować kiszonej dyni, by robić ją potem co roku. Poznaj najlepsze przepisy i dowiedz się, jak kisić dynię.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kiszonkach.
Kiszona dynia – właściwości i podanie
Kiszona dynia robi furorę na fali mody na kiszonki i zdrowe, samodzielnie przygotowywane jedzenie. I słusznie, ponieważ ma dużo właściwości odżywczych! Niskokaloryczne warzywo podczas fermentacji staje się probiotykiem, który błyskawicznie usprawnia działanie układu pokarmowego, a zwłaszcza jelit. Jest to tak samo dobry przysmak, jak kiszony kalafior czy kiszone rzodkiewki – dynia zachowuje swoją chrupkość, jest słodkawa i bardzo, bardzo smaczna.
Kiszona dynia to świetny sposób na przygotowanie nieszablonowej przystawki na stół biesiadny. Idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu, ale nie tylko. Tak naprawdę kiszoną dynię można wykorzystać także do różnych potraw – sałatek czy smażonych azjatyckich makaronów. Zwłaszcza kiszona dynia z imbirem ma taki lekko wschodni smak.
Przygotować można niemal każdy rodzaj dyni, świetnie udaje się także kiszona dynia hokkaido. Wybranie jej jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ jest dość mała i na pewno ją wykorzystasz w całości. Przygotowując kiszona dynię należy pamiętać, by dodać do wody odrobinę czegoś zakwaszającego, co przyspieszy fermentację. Może to być po prostu woda z kiszonych ogórków lub innych kiszonych warzyw.
Podstawowy przepis na kiszoną dynię
Jak kisić dynię? To naprawdę nie jest nic trudnego! Zresztą przekonasz się sam, że przepisy nie odbiegają od tych na kiszone ogórki. Na dodatek w ten sam sposób możesz przygotować kiszony kalafior albo kiszone rzodkiewki. Przepis na kiszoną dynię można przygotować następująco:
- 200 g dyni,
- 1 mała biała cebula,
- kawałek marchewki,
- 2 ząbek czosnku,
- 1 baldach kopru,
- 2 łyżki soli,
- 1 l wody,
- 5 łyżek wody z ogórków
To przepis na jeden duży 2-litrowy słoik lub dwa mniejsze. Dynię według tego przepisu można przygotować od razu na dłużej lub tylko do bezpośredniego zjedzenia. Kiszona dynia hokkaido czy ogrodowa nie musi być obrana – skórka także się lekko ukisi i będzie bardziej miękka. Do słoików możesz dodać także cukinię. Kiszona cukinia dobrze smakuje w połączeniu z pomarańczową kuzynką.
- Przygotuj dynię – umyj ją i pokrój na kawałki.
- Obierz cebulę, pokrój ją w plastry. To samo zrób z marchwią.
- Obierz czosnek.
- Włóż dynię do słoika dość ciasno. Dodaj wszystkie przyprawy, koper i wodę z ogórków.
- Wymieszaj wodę z solą, podgrzej.
- Zalej dynię zalewą, zakręć i odstaw do ukiszenia w ciepłe miejsce.
- Po 3-8 dniach dynia jest gotowa do zjedzenia.
- Jeśli chcesz przechowywać dynię przez cały rok, przenieś ją w chłodne miejsce i włóż do słoika z dociskiem, by nie dopuścić powietrza do słoików.
Jeśli szukasz więcej inspiracji na przetwory, sprawdź także ten artykuł z przepisami na dynię marynowaną.
Kiszona dynia z imbirem
Imbir to przyprawa najbardziej charakterystyczna dla kuchni dalekowschodniej. I idealnie pasuje do dyni, która przechodzi jego wytrawnym, ostrawym smakiem. Kiszona dynia z imbirem to prawdziwy przysmak, a jej wykonanie jest równie łatwe, jak w poprzednim przepisie.
- 200 g dyni,
- kawałek marchwi pokrojony w plastry,
- 2 łyżki soli,
- 1 l wody,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 baldachim kopru,
- 2 liście wiśni,
- 4 plastry imbiru
Liście wiśni, podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych, odpowiadają tutaj za niezwykły aromat przetworów. Różnica smaku także jest wyczuwalna. Można zastosować je zamiennie z liśćmi winogron lub czarnej porzeczki, która jest bardzo aromatyczna.
- Umyj dynię, pokrój ją na kawałki.
- Przygotuj zalewę z wody i soli.
- Do każdego słoika włóż kawałki dyni, dodaj baldach kopru i pozostałe przyprawy.
- Zalej solanką i odstaw w ciepłe miejsce.
- Kiszonka jest gotowa po 4-8 dniach. Jeśli chcesz ją przechować na zimę, przenieś ją w chłodne miejsce.
Kiszona dynia z pomarańczami i cynamonem – przepis
Słodkawy smak dyni idealnie komponuje się z równie zachwycającą słodyczą pomarańczy i charakterystycznym smakiem cynamonu. Kiszona dynia z tymi składnikami może być ciekawym dodatkiem do różnego rodzaju dań azjatyckich, można podać ją do obiadu.
- 200 g dyni,
- 1 mała pomarańcza,
- 1 łyżka cynamonu,
- 1 l wody,
- 2 łyżki soli
Słodkawo-kwaskowaty smak dyni z pomarańczami jest naprawdę nie do opisania. Dlatego warto przygotować chociażby trochę dyni według tego przepisu. To jeden z najlepszych sposobów na dynię kiszoną, który polubi nawet osoba, dla której nietypowe połączenia smaków nie są szczególnie atrakcyjne.
- Umyj dynię. Możesz ją obrać. Pokrój w kawałeczki.
- Włóż dynię do słoików, ułóż dość ciasno.
- Wyszoruj pomarańczę, pokrój ją na ósemki lub szesnastki.
- Włóż do każdego słoika po kawałku pomarańczy, dodaj cynamon.
- Przygotuj zalewę z wody i soli. Zalej słoiki, zakręć i odstaw do ukiszenia.
- Czas kiszenia to 4-8 dni.