Kiszona kapusta - 5 najlepszych przepisów na kiszenie kapusty
Kapusta kiszona powinna być włączona do codziennego menu każdej osoby. Ma wiele zalet – jest smaczna, niskokaloryczna, wspaniale uzupełnia wiele dań, a kapuśniak z kiszonej kapusty jest po prostu najsmaczniejszy. Na dodatek kiszona kapusta to największa zimowa bomba witaminowa. Domowe kiszenie kapusty nie jest trudne i nie zajmuje za wiele czasu, warto więc spróbować. Przecież nie ma nic lepszego niż samodzielnie przygotowane kiszonki.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kiszonej kapuście.
Kapusta kiszona w domu – przepisy babci
Przepis na kiszoną kapustę jest podawany w niektórych rodzinach z pokolenia na pokolenie. Z kapusty kiszonej można przygotować wiele smakowitych dań. Proporcja młodej kapusty do marchwi, to, ile soli należy dodać, w jaki sposób ubić kapustę, składniki i przyprawy – każda rodzina może mieć swoją tajemnicę. Warto wykorzystywać tradycyjne przepisy na zrobienie kiszonek – w końcu takiej domowej roboty kapusta smakuje najlepiej. Przedstawiamy najbardziej tradycyjny przepis na smaczną kiszoną kapustę w beczkach.
- 10 kg poszatkowanej białej kapusty,
- 1 kg marchewki (lub 11 kg gotowej do ukiszenia poszatkowanej kapusty z marchwią),
- 1 szklanka soli kamiennej w grubych ziarenkach.
Kiszenie kapusty w domu wykonuje się w beczkach drewnianych lub dużych kamionkowych słoikach. Wiele osób uważa, że beczki plastikowe się nie sprawdzają i niestety fakt – kwas powstały podczas kiszenia może wejść w reakcję z tworzywem sztucznym. Jeśli chcesz kisić kapustę w plastiku, upewnij się, że jest to materiał dopuszczony do kontaktu z żywnością. Na 10 kg kapusty wystarczy duży kamionkowy garnek lub słój. Kiszenie kapusty w beczce robi się jesienią, najlepiej w październiku, bowiem wtedy warzywo jest najbardziej soczyste i smaczne. Z młodej kapusty wiosennej raczej nie robi się kiszonek.
- Jeśli szatkujesz kapustę w domu, przedziel główki na cztery części i wytnij z nich głąb. Następnie poszatkuj ją nożem lub na specjalnej tarce.
- Obierz i umyj marchew. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Składniki umieść w dużej misce, dodaj sól i wymieszaj wszystko dokładnie.
- Podziel kapustę na części, każdą z nich układaj w słoiku i ubijaj na przykład za pomocą pałki do makutry. Należy mocno ubić kapustę, żeby puściła sok. Po półgodzinie ubijanie należy powtórzyć.
- Czas kiszenia trwa 1,5 miesiąca. Podczas kiszenia co tydzień należy przemieszać kapustę drewnianą łyżką, żeby wypuścić gazy powstałe przy fermentacji.
- Kapustę przełożyć do słoików, zalać ją wodą z kiszenia i szczelnie zamknąć. W ten sposób można ją przechowywać na zimę.
A może pokusisz się o samodzielne przygotowanie kapusty? Sprawdź także ten artykuł z przepisami na kiszoną kapustę krok po kroku.
Kapusta kiszona z dodatkami
Jak ukisić kapustę z jabłkami
Kapusta kiszona z jabłkami to świetny pomysł – idealna przystawka do obiadu. Jest lekko słodkawa i nieco kwaśna, po prostu przepyszna. Domowej roboty kapusta z jabłkami może być zrobiona w dużym słoiku lub kamionkowym garnku średniej wielkości. Składniki:
- 2 kg kapusty,
- 6 jabłek – mogą być zarówno winne, jak i twarde i soczyste lub wymieszane,
- 2 łyżki kminku,
- 2 łyżki soli.
To, ile soli dodać może być zależne od wielu czynników. Jednakże w przypadku soli kamiennej, 2 czubate łyżki powinny wystarczyć. Kapusta z jabłkami to w niektórych regionach Polski tradycyjne danie i często się ją robi.
- Jabłka umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne.
- Poszatkuj kapustę lub wykorzystaj już gotową.
- Układaj ciasno do słoików czy kamionkowych garnków naprzemiennie warstwy kapusty i jabłek.
- Każdą warstwę kapusty posól i posyp kminkiem.
- Mocno ugnieć warzywa, aż pojawi się sok. Odstaw na 2 dni.
- Zakręć słoik lub przykryj garnek talerzem obciążonym kamieniem. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Domowe kiszenie kapusty z burakami
Kiszenie kapusty z burakami to stary gruziński sposób. Tak przygotowaną kapustę można wykorzystać do wielu różnych dań, ale najlepiej sprawdza się po prostu jako surówka do obiadu. Jest naprawdę smaczna, a kiszone buraki świetnie smakują, można wykorzystać je do zrobienia zupy czy po prostu schrupać na surowo. Jak przygotować danie?
- 1 kg kapusty,
- 500 g buraków,
- 150 g selera,
- 2 liście laurowe, pieprz w kulkach, kilka ząbków czosnku,
- 2 łyżki soli na 1 l wody.
Kapustę możesz ukisić w postaci ćwiartek lub ósemek całych główek, możesz jednakże także zrobić cienkie paski. Całe kawałki główek wykorzystuje się raczej w czasie kiszenia w beczce, ponieważ w małych pojemnikach mogą po prostu się nie zmieścić. Jak ukisić kapustę po gruzińsku?
- Pokrój główki kapusty na ósemki lub ćwiartki, wytnij głąb, ale tak, by liście utrzymały się w jednym miejscu.
- Obierz i pokrój buraki na grubsze plastry.
- Ułóż w słoju kapustę i buraki, dodaj trochę selera, pieprz w kilach, kilka ząbków czosnku i listek laurowy.
- Przygotuj zalewę jak do ogórków kiszonych – 2 łyżki soli na 1 l wody.
- Zalej warzywa, zakręć słój lub zamknij beczkę. Po 7-10 dniach kapusta jest gotowa do zjedzenia, należy przestawić ją w chłodne miejsce.
Kapusta kiszona inaczej – sposoby na ukiszenie kapusty
Przepis na kiszoną kapustę w słoikach
Tradycyjny przepis można wykorzystać także do tego, by ukisić kapustę w słoikach. To świetne rozwiązanie na zimę, ale można także przygotować pojedynczą porcję kapusty, na przykład kiedy zostanie kawałek główki z obiadu. Wystarczy słoik o objętości 1 l, ale warto od razu przygotować trochę więcej, ponieważ kapusta jest naprawdę bardzo smaczna!
- 1 nieduża główka kapusty,
- 40 g soli kamiennej,
- opcjonalnie 1 marchew i odrobina nasion kminku.
Przygotowanie kapusty nie zajmuje dużo czasu. Można to zrobić nawet jeśli masz małe mieszkanko – kapusta nie zajmie dużo miejsca. Jednak jej zapach i dźwięki w czasie kiszenia mogą nieco przeszkadzać, dlatego lepiej wynieść słoik, jeśli jest taka możliwość.
- Poszatkuj kapustę na cieniutkie paseczki.
- Przełóż kapustę do miski, dodaj sól i mocno ugnieć dłońmi, żeby warzywo puściło sok. Możesz dodać marchew startą na grubych oczkach i kminek.
- Włóż kapustę wraz z wodą do słoika, zakręć i zostaw na 2-3 dni. Po tym czasie wypuszczaj nagromadzone pod wieczkiem gazy. Kapusta jest gotowa do zjedzenia po 7-10 dniach.
Kiszenie kapusty w główkach
Kiszenie kapusty w główkach także jest możliwe. Dawniej robiono tak w czasie kiszenia kapusty – górna część beczki była wyłożona poszatkowaną kapustą, dolna mniejszymi główkami. Można spróbować to wykorzystać. Tak przygotowana kapusta może być jedzona bezpośrednio, wykorzystana do gołąbków lub poszatkowana i dodana do zupy czy sałatki.
- 1 główka kapusty,
- 2 łyżeczki soli na każdy litr wody,
- ziele angielskie i nieco kminku.
Kapustę można ukisić w zwykłym dużym garnku. Główka musi być przykryta wodą z solą w całości. Jej przygotowanie jest zupełnie inne niż standardowej kapusty, przede wszystkim dlatego, że trzeba przygotować zalewę solną. Jednakże warzywo także puści sok, więc powstanie z tego cenna w witaminy i właściwości usprawniające trawienie kapuśnica.
- Umyj kapustę, usuń brudne lub uszkodzone liście wierzchnie.
- Wytnij głąb z zewnątrz i nakłuj ostrym patyczkiem kapustę w kilku miejscach.
- Włóż kapustę do garnka.
- Przygotuj zalewę z wody i soli, zalej warzywo tak, by całe było przykryte.
- Dodaj ziele angielskie i kminek.
- Kapusta kisi się co najmniej kilka dni.