Kiszona kapusta zasmażana krok po kroku - najlepszy przepis - sprawdź go
Do typowego, tradycyjnego polskiego obiadu podaje się dwa dodatki. To surówka z kiszonej kapusty i zasmażana kapusta. Obie przystawki można łatwo i szybko przygotować. O ile surówka z kiszonej kapusty to nic szczególnego, o tyle przepisy na kapustę zasmażaną mogą być nieco bardziej wymagające. Dowiedz się, jak przygotować tę przystawkę!
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kiszonkach.
Kapusta kiszona zasmażana – podstawowy przepis
Kapusta kiszona zasmażana – prosty przepis
Podstawowe przepisy na kapustę zasmażaną są bardzo proste. Takie danie można przygotować bardzo szybko, podobnie jak na przykład łazanki z kapustą. Wystarczy dodać trochę ulubionych przypraw i nieco cebuli, by kapusta nabrała niezwykłego smaku. My przedstawiamy ciekawe przepis na kapustę z kminkiem i zielem laurowym – aromatyczną, smaczną. Idealną do obiadów po śląsku lub po góralsku.
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 1 duża marchew,
- 2 cebule,
- 5 listków laurowych,
- 1 łyżeczka kulek ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka oleju
Tak naprawdę przygotowanie kiszonej kapusty nie jest żadnym większym wyzwaniem. Można ją przygotować raz dwa, dlatego idealnie sprawdzi się do każdego obiadu. Zarówno tego nowocześniejszego, jak i bardziej tradycyjnego.
- Kapustę obgotuj lub przelej wrzątkiem. Pokrój na kawałki. Obierz marchew, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dołóż do kapusty.
- Rozgrzej olej w rondlu lub na patelni. Przełóż kapustę i smaż dopóki nie nabierze złocistego koloru.
- Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, kminek.
- Obierz cebulę, posiekają ją drobno i podsmaż na drugiej patelni. Dodaj do kapusty.
- Mieszaj od czasu do czasu. Podsmażaj.
- Zrób zasmażkę z mąki pszennej.
Jeśli z przepisu zostanie ci sok, sprawdź także ten artykuł o zastosowaniu soku z kiszonej kapusty.
Zasmażana kapusta na smalcu
Taka kapusta świetnie sprawdza się do bardzo wielu dań, ale tak właściwie dawniej przygotowywano ją wyłącznie na smalcu. To był najczęściej stosowany tłuszcz do smażenia i trzeba przyznać, że tradycyjne potrawy przygotowane w inny sposób nie smakują już tak dobrze, jak z dodatkiem smalcu.
- 1 kg kapusty kiszonej z marchwią,
- 1 duża cebula,
- 5 listków laurowych,
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 duża łyżka smalcu
Przygotowanie kapusty zasmażanej na smalcu jest identyczne, jak w przepisie powyższym. Tak przygotowana przystawka jest idealna do wielu różnych dań, zwłaszcza do kotletów różnego rodzaju.
- Obierz cebulę, pokrój ją w kawałki i podsmaż na smalcu.
- Przygotuj kapustę – obgotuj ją lub przelej wrzątkiem, poszatkuj i przełóż na patelnię.
- Dodaj przyprawy.
- Podsmaż do złotego koloru i zaciągnij mąką pszenną.
Kapusta kiszona zasmażana z dodatkami
Kapusta kiszona po góralsku
Kapusta zasmażana z grzybami nazywana jest „po góralsku” lub „po śląsku”. Pod tymi dwiema nazwami pojawia się to samo danie – aromatyczna, kwaśna kapusta z dodatkiem suszonych grzybów. Danie może smakować trochę jak bigos z kiszonej kapusty z grzybami leśnymi. Przepisy na kapistę po góralsku mogą być różne, jednakże my przedstawiamy najprostszy z nich.
- 600 g kapusty kiszonej,
- 100 g boczku,
- duża garść suszonych grzybów leśnych,
- 0,3 kg ziemniaków,
- 2 łyżki smalcu,
- 3 listki laurowe,
- 1 łyżeczka ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku
To danie, które można przygotować po prostu jako obiad – nie trzeba dodawać do niej już nic więcej, ma wszystko co potrzeba. I ziemniaki, i boczek – jest naprawdę sycąca. A przy tym bardzo, bardzo smaczna.
- Obierz i ugotuj ziemniaki.
- Opłucz kapustę na cedzaku.
- Zagotuj kapustę z liśćmi laurowymi i przyprawami.
- Odcedź kapustę, ale zostaw trochę wody.
- Pokrój boczek i podsmaż.
- Dodaj boczek do kapusty. Potem dodaj do niej utłuczone ziemniaki.
- Grzyby namocz przez 30 minut. Ugotuj je i pokrój w paseczki.
- Wszystko razem zamieszaj, przełóż na patelnię i podsmażaj do złocistego koloru.
Kiszona kapusta zasmażana z boczkiem i… miodem
Kiszona kapusta na słodko? Czemu nie! Ten przepis udowodni ci, że z kiszonej kapusty można przygotować naprawdę wszystko!
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 2 małe cebule,
- 50 g boczku,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 liść laurowy,
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
Przygotowana w ten sposób podsmażana kapusta kiszona to naprawdę niezwykły przepis. Z boczkiem jest tłusta i treściwa, ale dodatek przypraw i różnych elementów sprawia, że ma nietypowy smak. To naprawdę ze sobą współgra! A danie będzie idealne do obiadów w każdym stylu. Oczywiście najlepiej sprawdzi się przy typowym polskim daniu: utuczonych ziemniakach i pieczonym mięsie.
- Obgotuj lub przelej gorącą wodą kiszoną kapustę.
- Boczek posiekaj na kosteczkę.
- Obierz cebulę i posiekaj ją na drobną kosteczkę.
- Podsmaż boczek na odrobinie oleju. Dodaj cebulę i ją zeszklij.
- Na patelnię z boczkiem przełóż kapustę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i podsmażaj przez dłuższa chwilę.
- Dopraw miodem oraz solą.
- Rozprowadź łyżeczkę mąki, by zagęścić danie.
Podsmażana kapusta kiszona – nietypowe przepisy
Kapusta kiszona z rodzynkami
Kapusta kiszona lubi słodkie dodatki. Dlatego tę zasmażaną także robi się na słodko. Przedstawiamy, jak przygotować kapustę z dodatkiem rodzynek. To zaskakujące połączenie może świetnie pasować do różnych dań, zwłaszcza do smażonych lub podduszanych mięs.
- 600 g kiszonej kapisty,
- 10 dag rodzynek,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku
I w tym przypadku przygotowanie kapusty jest bardzo proste. Jeśli chcesz podkreślić słodki smak, możesz dodać na patelnię łyżkę miodu, ale nie jest to konieczne. W takiej wersji danie także będzie dobrze. Dokładnie opłucz kapustę, by nie była za bardzo kwaśna.
- Kapustę pokrój, przepłucz i zagotuj pod przykryciem na małym ogniu.
- Rozgrzej olej na patelni, wymieszaj z mąką.
- Dodaj na patelnię kapustę i rodzynki.
- Dopraw do smaku.
- Podsmażaj do zarumienienia.
Przepis na kiszoną kapustę z pomidorami
Kapusta i pomidory – połączenie idealne. Niektórzy dodają przecier lub pomidory z puszki do bigosu, inni do kapuśniaku. Do kapusty zasmażanej także świetnie się sprawdzi! Warto chociaż raz na jakiś czas wypróbować taki przepis, ponieważ może naprawdę świetnie smakować.
- 500 g kapusty kiszonej,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka mąki,
- 1 liść laurowy,
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
Przygotowanie takiej kapusty może być błyskawiczne. Możesz ją zrobić bardziej na ostro, dodając do niej trochę ostrej papryki. Taka odsłona także jest bardzo smaczna, a kapusta wspaniale pasuje do większości mięs. Idealnie sprawdza się do kaczki i pieczeni ze schabu.
- Przygotuj kapustę kiszoną.
- Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na małej ilości oleju.
- Do cebuli dodaj pomidory z puszki. Podsmażaj, aż zrobi się w miarę jednolita masa.
- Dodaj kapustę i przyprawy. Podsmażaj do uzyskania złotawego koloru.
- Zaciągnij danie odrobiną mąki.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj na ciepło lub zimno.