Kiszona marchewka na zimę w słoikach - 4 sprawdzone przepisy
Kiszone śledzie, kiszona marchewka, buraki, czy też kiszona kapusta w wekach, to przetwory, które idealnie sprawdzą się w okresie zimowym, ale nie tylko. Jeśli interesuje nas kiszona marchew, powinniśmy wiedzieć, że możemy ją zrobić w oparciu o różne przepisy. Zobaczmy więc, w jaki sposób przygotować te smaczne i zdrowe przetwory.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kiszonkach.
Kiszona marchewka w wekach - właściwości ukiszonej marchewki
Zanim zajmiemy się tym, jak przygotować kiszoną marchew i jak wygląda przepis na ten przetwór, powinniśmy dowiedzieć się, jakie właściwości ma marchewka marynowana. Warto wiedzieć, że wszystkie kiszonki mają duży wpływ na nasze zdrowie i są nisko kaloryczne, przez co bardzo często stosowane są przy różnego rodzaju dietach. Właśnie wtedy wykorzystywane są jako surówki, dodatki do dań głównych, ale także można z nich przygotować koktajl.
Przejdźmy jednak do tego, jakie właściwości na nasze zdrowie mają marchewki marynowane. Otóż marynowane marchewki i inne warzywa powinny być jednym z elementów naszej diety, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na różnego rodzaju przeziębienia, grypy i choroby układu oddechowego.
Właśnie w tym okresie kiszona marchew zwiększy naszą odporność na te zmiany w organizmie. Ponadto w takich marchewkach znajdziemy duże ilości minerałów i witamin. Znajduje się również kwas mlekowy, który jest odpowiedzialny za równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie. Dodatkowo mogą one poprawić przemianę materii.
Dlatego też warto mieć w swojej spiżarni różne przetwory kiszone, np. marchewkę kiszoną, kiszone ogórki, kiszone buraki, czy też kapustę kiszoną. Kiszonki są łatwe w przygotowaniu, a mogą wprowadzić istotne zmiany w naszym organizmie. Dodatkowo wzbogacą smak różnych potraw i mogą być doskonałym dodatkiem do dań głównych.
Marchewka z czosnkiem - w jaki sposób powinna być przygotowana marchew w słoikach na zimę
Kiszona marchew - doskonały przepis na marchewkę z czosnkiem
Decydując się na przygotowanie kiszonej marchwi, powinniśmy wiedzieć, że kiszona marchew może być zrobiona z różnymi dodatkami. Bardzo dużą popularnością cieszy się marchewka z czosnkiem, dzięki której nasza odporność jeszcze bardziej się zwiększy, ponieważ czosnek cieszy się również bardzo dużymi właściwościami leczniczymi i odpornościowymi, dlatego jest polecany w wielu przypadkach chorób. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na kiszoną marchewkę z czosnkiem.
Składniki:
- 4 kg marchewki,
- 12 ząbków czosnku,
- 8 l wody,
- przyprawy: 8 łyżek soli, 6 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego.
Przygotowanie:
- Marchewkę myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
- Czosnek obieramy, a ząbki kroimy na połówki.
- Do słoików wkładamy marchewkę razem z zielem angielskim, liściem laurowym i czosnkiem.
- Sól rozpuszczamy w przegotowanej wodzie.
- Wodą z solą zalewamy słoiki.
- Na słoiki wkładamy talerzyki i obciążamy je kamieniem.
- Słoiki odstawiamy na 7 dni w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie szczelnie zakręcamy słoiki.
Słoiki z kiszoną marchewką wkładamy w chłodne i ciemne miejsce. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na inne kiszone warzywa.
Marchewka marynowana - doskonały przetwór na zimę w weku
Marchewka może być także zakiszona z innymi składnikami, między innymi z imbirem o ważnych dla naszego zdrowia właściwościach, ale także z gorczycą, podobnie, jak zaprawia się ogórki. Zobaczmy więc bardziej skomplikowany i pełen zróżnicowanych smaków przepis na marchewkę kiszoną.
Składniki:
- 6 większych marchewek,
- 4 ząbki czosnku,
- 8 plastrów imbiru,
- przyprawy: 6 nasion ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 łyżeczki gorczycy, 2 łyżeczki nasion kolendry.
Składniki na solankę:
- woda,
- sól.
Na 0,5 l wody przypada 1 płaska łyżka soli.
Przygotowanie:
- Marchewkę obieramy ze skórki i kroimy ją na wąskie paski przy pomocy obieraczki.
- Pokrojoną marchew wkładamy ciasno do słoika razem z czosnkiem, imbirem i przyprawami.
- Z soli i wody przygotowujemy solankę.
- Solankę odstawiamy do ostygnięcia.
- Ostudzoną solanką zalewamy słoiki i zakręcamy je.
- Słoiki odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie przekładamy je do ciemnego i chłodnego miejsca.
Pamiętajmy, że w trakcie kiszenia powinniśmy sprawdzać, czy cała marchew jest zanurzona w solance.
Marchew w słoikach na zimę - przepisy
Kiszona marchewka - prosty przepis
Jeśli nie przepadamy za smakiem czosnku, z powodzeniem możemy skorzystać z przepisu, w który nie ma tego właśnie składnika. Jednak pamiętajmy, że czosnek to bardzo wartościowe warzywo, które wpływa na nasze zdrowie. Zobaczmy jednak, jak przygotować kiszona marchewkę bez czosnku.
Składniki:
- 1 kg marchewek,
- 15 g soli,
- 0,5 litra wody.
Pamiętajmy, by używać przegotowanej i ostudzonej wody. Możemy także wykorzystać niechlorowaną wodę lub wodę źródlaną.
Przygotowanie:
- Marchewki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie słupki.
- Do wyparzonego słoika ściśle wkładamy słupki marchewki.
- Sól mieszamy z wodą.
- Solanką zalewamy naszą marchewkę.
- Słoik zakręcamy do połowy i zostawiamy je na 7 dni w ciepłym miejscu.
- Po tym czasie dokręcamy słoik maksymalnie i odstawiamy go w chłodne i ciemne miejsce.
Pamiętajmy, by w ciągu tych 7 dni, codziennie sprawdzać, czy wszystkie marchewki znajdują się pod powierzchnią solanki, a jeśli nie, musimy dolać solankę, by marchewka nie zaczęła gnić.
Jak zrobić marchewki w słoikach na zimę - pyszna kiszonka
Kiszona marchewka może być przygotowana na wiele sposobów. Możemy samodzielnie dobierać składniki dodatkowe, przez co smak marchewki będzie bardziej bogaty i zróżnicowany. Zobaczmy więc kolejny przepis na to, jak możemy przygotować kiszoną marchew w słoikach na zimę, w którym czosnek nie jest jednym ze składników.
Składniki:
- 0,5 kg marchewek,
- 200 g cebuli szalotki,
- 1 szklanka octu,
- 0,25 szklanki cukru,
- 1,25 szklanki wody,
- przyprawy: 1,5 łyżki soli, 1 liść laurowy, 0,5 łyżeczki ziarnistego pieprzu czarnego, 0,5 łyżeczki nasion kminu.
Przygotowanie:
- Marchew obieramy ze skórki i kroimy w cienkie paski. Wodę gotujemy z solą.
- Marchew wrzucamy do wrzątku na minutę.
- Marchewkę odsączamy z wody.
- Szalotkę obieramy i wrzucamy do wrzącej solanki na minutę.
- Wodę gotujemy jeszcze 5 minut z cukrem, octem i przyprawami.
- Marchewki i szalotkę wkładamy do słoików.
- Całość zalewamy wrzącą zalewą z przyprawami.
- Słoiki od razu zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Po tym czasie słoiki wkładamy do lodówki.