Kiszona papryka krok po kroku - wybraliśmy 4 najlepsze przepisy
Kiszenie to najlepszy znany człowiekowi sposób na przechowywanie warzyw na zimę. Nie tylko pozwala na zachowanie właściwości zdrowotnych, lecz wręcz zwiększa ich oddziaływanie. Wszystko dzięki bakteriom, które pojawiają się w procesie fermentacji. Kiszenie w Polsce kojarzy nam się najczęściej z kapustą i ogórkami, ale kisić w zasadzie można prawie wszystko, na przykład paprykę. Kiszona jest naprawdę smaczna i bardzo zdrowa. Dowiedz się, jak ją przygotować.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o papryce.
Z tego artykułu dowiesz się:
Kiszona papryka – przepisy podstawowe
Kiszona papryka – właściwości i zastosowanie
Papryka kiszona do słoików to alternatywa dla kupowania drogiej i często mało smacznej i suchej papryki zimą. Na dodatek o wiele zdrowsza alternatywa – kiszenie pozwala na zachowanie smaku i jędrności hodowanej w pełnym słońcu papryki, a dodatkowo wzbogaca ją o niezwykłe właściwości zdrowotne. Przede wszystkim taka papryka ma wpływ na działanie układu trawiennego – poprawia jego pracę i wspomaga proces odbudowy flory bakteryjnej. Tym samym przyczynia się do poprawy działania układu immunologicznego. Zawiera mnóstwo witaminy C i witamin z grupy B.
Papryka na zimę to zatem świetny pomysł. Można ją przygotować na bardzo wiele sposobów. Dobrze smakuje zakiszona sama, dobrze sprawdzi się z innymi warzywami, jak kiszone pomidory czy kiszona marchew. Ma lekko słodkawy smak, można uzupełnić ją o przyprawy, które nadają jej ostrości, aromatu lub wyrazistości. Do ukiszenia nadaje się także papryka ostra czy kolorowa. Idealnie sprawdza się biała papryka, ale żółta i pomarańczowa także się udają. Zielona może być zbyt mało soczysta i smaczna.
Kiszona papryka najczęściej może być traktowana jako dodatek do kanapek i sałatek. Idealnie sprawdzi się jako przystawka do zimowego obiadu – wartościowe i smaczne źródło witamin. Można jednak dodawać ją także do różnych dań, na przykład do orientalnych zup czy jako dodatek do tortilli i makaronów. Przygotowuje się także zupę szczi po rosyjsku z kapustą kiszoną, pomidorami i często właśnie z dodatkiem kiszonej papryki. Jest idealna na chłodne dni, nieco zbliżona do naszego kapuśniaku z pomidorami.
Kiszona papryka (papryka po bułgarsku lub po węgiersku) – podstawowy przepis
Tak naprawdę przygotowanie kiszonej papryki na zimę jest bardzo zbliżone do przygotowania ogórków kiszonych. W ten sam sposób robi się kiszone pomidory, a także kiszone jabłka czy buraki. Przepis można zastosować także do mieszanek warzywnych.
- 1 kg słodkiej papryki,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 baldachy kopru,
- 1 płaska łyżeczka nasion czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka nasion ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 2 l wody,
- 60 g soli
Warzywo kisi się w solance od 4 do 7 dni. W tym czasie papryka traci nieco na jędrności, ale im krócej zostawisz ją do kiszenia, tym będzie bardziej chrupka i soczysta. Woda z kiszenia także nadaje się do picia.
- Paprykę umyj, przekrój, usuń ogonek i gniazda nasienne.
- Pokrój paprykę na ćwiartki.
- Włóż paprykę do słoików. Dodaj przyprawy, na wierzch połóż baldach kopru.
- Przygotuj zalewę: przegotowaną wodę połącz z solą.
- Zalej słoiki. Od razu zakręć.
- Odstaw do ukiszenia. Jeśli chcesz zachować paprykę na zimę, po uzyskaniu odpowiedniego stopnia ukiszenia, przestaw ją do chłodniejszego pomieszczenia.
Jeśli szukasz więcej pomysłów, sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynowaną paprykę.
Kiszona papryka – ciekawe przepisy
Ogórki kiszone z papryką
Dobrym pomysłem jest także przygotowanie kiszonej papryki z ogórkami. Takie połączenie to gwarancja, że kiszonka będzie miała ciekawy smak. Wszystkie warzywa możesz ukisić razem w dużym słoju i potem przełożyć do mniejszych słoików na zimę. Jak przygotować ogórki kiszone z papryką?
- 1 kg ogórków,
- 1 kg papryki czerwonej,
- 60 g soli,
- 2 litry wody,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 kawałek korzenia chrzanu,
- po ½ łyżeczki pieprzu w ziarnach i ziela angielskiego
I w tym wypadku przygotowanie kiszonek jest bardzo proste. Kiszenie także trwa od 4 do 7 dni i zależności od czasu kiszenia można uzyskać inną chrupkość i smak warzywa. Ogórki kiszone z papryką świetnie nadają się do przygotowania surówki do obiadu.
- Ogórki umyj. Paprykę umyj, rozkrój i pozbądź się gniazda nasiennego.
- Paprykę podziel na części.
- Włóż warzywa do słoika. Dodaj przyprawy.
- Przygotuj zalewę solną.
- Zalej słoik solanką. Mocno zakręć.
- Odstaw do ukiszenia w zacienione miejsce.
Kiszona papryka z liśćmi
Do kiszonek często dodaje się liście różnych drzew lub krzewów owocowych, by poprawić ich smak i aromat. Papryka kiszona do słoików także może zostać przygotowana z dodatkiem liści. Jak to zrobić? Potrzebujesz:
- 2 kg papryki (czerwona lub biała papryka Igołomska),
- 2 litry wody,
- 60 dag soli,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 baldach kopru,
- 2 liście wiśni,
- 2 liście dębu,
- 2 liście krzewu czarnej porzeczki
Liście roślin owocowych dodaje się często do ogórków, by uzyskać słodkawy, intensywny aromat. Z papryką także świetnie współgrają, a dzięki dębowi zapach będzie jeszcze intensywniejszy i jeszcze ciekawszy. Papryka w ten sposób staje się smaczniejsza.
- Paprykę umyj, rozkrój, usuń gniazdo nasienne i podziel na ćwiartki.
- Liście umyj, osusz.
- Przygotuj solankę.
- Włóż paprykę do słoików. Dodaj przyprawy. Połóż liście na wierzch.
- Zalej słoiki zalewą solankową. Zakręć i odstaw do ukiszenia.
Kiszona papryka chili – przepisy
Ostra papryka także nadaje się do ukiszenia. W tym wypadku dobrze sprawdzi się zarówno chili jak i peperoni czy peperoncino. Można ją uprawiać w ogródku lub na tarasie, a kiszenie to najlepszy sposób na przechowanie jej na dłużej. Kiszona papryka ostra nie nadaje się do zjadania tak po prostu. Najczęściej używa się tylko trochę jako przyprawy dodającej ostrości. Można wkroić ją do zup i sosów lub dodać do marynaty do mięsa. Bardzo ostra jest także woda z kiszenia, którą także dodaje się do sosów, gulaszy i zup. Papryka peperoni do słoików naprawdę dobrze się sprawdzi.
- 1 kg ostrej papryki,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 cm korzenia chrzanu,
- baldach kopru,
- 1 l wody,
- 60 dag soli kuchennej
Papryczki kisi się w całości, dlatego warto wybrać takie, które na pewno zmieszczą się na długość w słoiku. Możesz dodać więcej czosnku, jeśli chcesz, by kiszonka była bardziej wyrazista i aromatyczna. Dobrze jest zastosować sól niejodowaną.
- Umyj paprykę.
- Włóż paprykę dość ciasno do słoika.
- Przygotuj zalewę solną.
- Na szczyt papryki ułóż chrzan, czosnek i koper.
- Zalej słoik solanką.
- Odstaw do ukiszenia na 4-7 dni. Po otwarciu przechowuj w lodówce.