Zdrowe i smaczne przetwory na zimę – kiszone i marynowane pomidory

Pomidory należą do najbardziej wartościowych warzyw. Zawierają, między innymi, bogactwo witamin – A, B oraz C, sporo cukrów, a także kwasy cytrynowy i jabłkowy. Do Europy owoce przywędrowały z Nowego Świata w XVI wieku, ale dopiero pod koniec wieku XIX trafiły na stoły polskie. Przypisanie do świata warzyw zawdzięczają kulinarnemu wykorzystaniu - łączymy je z innymi warzywami i przyrządzamy z nich warzywne potrawy.

Kiszenie warzyw to sprawdzony sposób konserwowania żywności. Proces kiszenia zachodzi dzięki bakteriom kwasu mlekowego, które w warunkach beztlenowych rozkładają cukier oraz inne węglowodany do kwasu mlekowego, kwasu octowego, dwutlenku węgla i alkoholu. Kiszone pomidory, tak jak i inne kiszone warzywa, nabędą charakterystycznego przyjemnego smaku i zapachu. Niska kwasowość zabezpieczy pomidory przed zepsuciem. Kiszone pomidory i kiszony czosnek, popularne na Ukrainie i w Rosji, coraz częściej przygotowywane są także w naszym kraju.

Marynowanie wymaga użycia octu oraz przypraw. Takiemu konserwowaniu żywności mogą podlegać warzywa, owoce, a także ryby oraz mięsa, które, po zalaniu zalewą, przygotowaną z octu, soli, cukru i wody, dodatkowo pasteryzuje się. Przetwory na zimę uzyskują wyjątkowe walory smakowe, dzięki przenikaniu się smaków i zapachów wszystkich składników marynaty.

Kiszenie pomidorów – prosty przepis krok po kroku

Przepis na kiszone pomidory po ukraińsku

Do kiszenia nadają się zdrowe i dojrzałe pomidory, najlepiej o twardej skórce i z niewielką liczbą pestek, np. pomidory śliwkowe i daktylowe.

Składniki:

  • pomidory – 1 kg
  • czosnek – 5 ząbków
  • korzeń chrzanu – 5 cm kawałek
  • koper – 3 łodygi, z nasionami i baldachami,
  • liście laurowe – 4 - 5 sztuk
  • papryka chili – 1 sztuka

Na zalewę:

  • woda – 1 l
  • sól – 1 kopiasta łyżka

Przygotowanie:

  1. Pomidory i paprykę dokładnie myjemy. Czosnek oraz paprykę kroimy w plastry, natomiast korzeń chrzanu – w słupki.
  2. W dużym słoju, uprzednio wyparzonym, układamy naprzemiennie:
  • warstwa przypraw: koper, kilka plasterków czosnku, plasterki papryki, liście laurowe, kilka słupków chrzanu,
  • warstwa ciasno ułożonych pomidorów,
  • warstwa przypraw
  • pomidory,
  • przyprawy.
  1. Przygotowujemy zalewę – do gotującej się wody wsypujemy sól. Mieszamy zalewę i odstawiamy ją z ognia – na kilka minut. Ciepłym płynem zalewamy zawartość słoja.
  2. Dokładnie zakręcamy nakrętkę i kiszonkę odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni, np. na parapet okienny.
  3. Po paru dniach możemy przenieść kiszonki do chłodnej domowej spiżarni.

Kiszone pomidory po ukraińsku, a także obecne w przetworach kiszony czosnek i kiszona papryka to pyszne i zdrowe warzywa, które możemy wykorzystać do przygotowania zupy, dodać do pieczonych mięs, do sałatek lub ozdobić nimi codzienne kanapki. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na pomidory do słoików na zimę.

Przepis na zielone pomidory – marynowane pomidory po rosyjsku

Zielone pomidory to pomidory niedojrzałe. Nie są szkodliwe, a sporządzone z nich potrawy są smaczne i delikatne. Marynowane pomidory są specjalnością rosyjskiej kuchni. Marynata może być mniej lub bardziej ostra, co zależy od ilości dodanego octu.

Składniki:

  • zielone pomidory drobnoowocowe – 2 kg
  • czosnek – po jednym ząbku na jeden pomidorek
  • koper – baldachy, łodygi i nasiona

Na marynatę:

  • ocet spirytusowy 10% - 1 szklanka
  • woda – 3 l
  • sól – 2 łyżki
  • cukier – 3 łyżki
  • liście laurowe – 7 sztuk

Przygotowanie:

  1. Przebrane pomidorki dokładnie myjemy.
  2. Składniki marynaty doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy z ognia.
  3. Pomidorki lekko nacinamy i w każde nacięcie wkładamy 1 ząbek czosnku.
  4. Pomidory układamy w wyparzonych słojach, dokładamy koper i całość zalewamy ciepłą marynatą i zakręcamy nakrętki.
  5. Marynaty pasteryzujemy przez 30 minut.
Kiszone pomidory w słoiku
Jaki jest przepis na kiszone pomidory, czyli pomidory po ukraińsku i po rosyjsku

Warto przygotować marynowane pomidory po rosyjsku na zimę, aby wzbogacić nasz jadłospis w bardzo smaczne i zdrowe dodatki do codziennej diety.

Kiszone pomidory – łatwy przepis dla każdego

Kiszone pomidory w jogurcie – do szybkiego wykorzystania

Dodatek do pomidorów naturalnego jogurtu sprawia, że kiszonka staje się bardzo delikatna i wyróżnia się specyficznym smakiem.

Składniki:

  • pomidory malinowe – 4 duże sztuki
  • jogurt naturalny – 1 duże opakowanie
  • cebula dymka – 1 pęczek
  • przyprawy – sól, pieprz, suszony czosnek, mielona papryka – do smaku

Przygotowanie:

  1. Zdrowe i dojrzałe pomidory, po sparzeniu, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
  2. Cebulkę dymkę drobno kroimy i mieszamy z pomidorami.
  3. Całość doprawiamy do smaku, nadając sałatce dość ostry smak.
  4. Przekładamy pomidory do słoika.
  5. Uzupełniamy słoik jogurtem, mieszamy zawartość i zakręcamy nakrętkę.
  6. Słoik odstawiamy na 3 – 4 dni w ciepłe miejsce.

Gotowe kiszone pomidory najlepiej smakują ze świeżym pieczywem. Możemy je wykorzystać jako składnik sałatek i podać do obiadu.

Kiszone pomidory – najlepsze do obiadu

Kiszone pomidory, przygotowane tak, jak kiszonki z ogórków, są wspaniałym dodatkiem do dań obiadowych. Nadają się także do przygotowania zupy lub stanowią smaczny składnik innych sałatek.

Składniki:

  • pomidory – 1 kg niewielkich pomidorów
  • woda – 1 l
  • sól – 2 ½ łyżek stołowych
  • chrzan – kawałek korzenia
  • czosnek – 5 ząbków
  • gorczyca – kilka sztuk
  • koper – baldach, łodyga i nasiona
  • papryczka chili – 1 sztuka

Przygotowanie:

  1. Wybieramy zdrowe i dojrzałe pomidory, zwracając uwagę, na ich jędrność i twardość – pomijamy sztuki zbyt miękkie.
  2. Wodę z solą zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia.
  3. Do wyparzonych słoików nakładamy pomidory, dość ściśle, ale z dbałością o to, by ich nie uszkodzić.
  4. Do słoika dokładamy ząbki czosnku, ziarna gorczycy, pokrojoną w plasterki papryczkę chili i część korzenia chrzanu, pokrojonego w słupki.
  5. Na końcu dokładamy koper i całość zalewamy solanką. Słoik lekko zakręcamy.
  6. Słoiki z pomidorami odstawiamy na 7 dni w ciepłe miejsce.
  7. Po tygodniu mocno dokręcamy nakrętkę i wynosimy kiszone pomidory do domowej spiżarni.

Przetwory po 30 dniach są gotowe do zastosowania w kuchni – jako dodatek do mięs, główny składnik zup lub esencja smakowitych sosów.

Kiszone pomidory z cukinią

Pomidory i cukinia dobrze do siebie pasują – smaki przenikają się, a warzywa na talerzu wyglądają niezwykle zachęcająco.

Składniki:

  • pomidory – malinówki – 1 kg
  • cukinia – 1 kg
  • koper – baldachy, łodygi i nasiona
  • czosnek – 5 ząbków
  • chrzan – kawałek korzenia
  • woda – 1 l
  • sól – 2 łyżki

Przygotowanie:

  1. Pomidory – dojrzałe, ale jędrne i dość twarde – dokładnie myjemy. Kroimy je w plastry.
  2. Cukinię myjemy i kroimy w grubsze plastry.
  3. Wodę zagotowujemy z solą i odstawiamy do przestygnięcia.
  4. W słoiku okładamy warstwowo pomidory i cukinię.
  5. Dokładamy pozostałe składniki – chrzan, czosnek oraz koper.
  6. Zawartość słoja zalewamy solanką i lekko zakręcamy nakrętki. Odstawiamy słój w ciepłe miejsce na 3-4 dni.
  7. Po 4 dniach dokręcamy nakrętki i wynosimy słój do spiżarni.

Kiszone pomidory z cukinią można wykorzystać na przystawkę lub ozdobić nimi kanapki.

ikona podziel się Przekaż dalej