Kiszone pomidory na zimę - 5 sprawdzonych przepisów dla każdego
Kiszone pomidory, podobnie jak ogórki kiszone i kiszone buraki są bardzo smaczne i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Kiszenie pomidorów umożliwia zachowanie witaminy C, która w środowisku kwaśnym jest stosunkowo trwała. Po kiszonki powinny sięgać osoby z problemami trawiennymi oraz dbające o smukłą sylwetkę. Ograniczenia w delektowaniu się kiszonymi warzywami dotyczą chorych na nerki i nadciśnienie, ze względu na obecną w nich sól. Przeczytaj, jak przygotować kiszone pomidory na zimę.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o pomidorach.
Zdrowe i smaczne przetwory na zimę – kiszone i marynowane pomidory
Pomidory należą do najbardziej wartościowych warzyw. Zawierają, między innymi, bogactwo witamin – A, B oraz C, sporo cukrów, a także kwasy cytrynowy i jabłkowy. Do Europy owoce przywędrowały z Nowego Świata w XVI wieku, ale dopiero pod koniec wieku XIX trafiły na stoły polskie. Przypisanie do świata warzyw zawdzięczają kulinarnemu wykorzystaniu - łączymy je z innymi warzywami i przyrządzamy z nich warzywne potrawy.
Kiszenie warzyw to sprawdzony sposób konserwowania żywności. Proces kiszenia zachodzi dzięki bakteriom kwasu mlekowego, które w warunkach beztlenowych rozkładają cukier oraz inne węglowodany do kwasu mlekowego, kwasu octowego, dwutlenku węgla i alkoholu. Kiszone pomidory, tak jak i inne kiszone warzywa, nabędą charakterystycznego przyjemnego smaku i zapachu. Niska kwasowość zabezpieczy pomidory przed zepsuciem. Kiszone pomidory i kiszony czosnek, popularne na Ukrainie i w Rosji, coraz częściej przygotowywane są także w naszym kraju.
Marynowanie wymaga użycia octu oraz przypraw. Takiemu konserwowaniu żywności mogą podlegać warzywa, owoce, a także ryby oraz mięsa, które, po zalaniu zalewą, przygotowaną z octu, soli, cukru i wody, dodatkowo pasteryzuje się. Przetwory na zimę uzyskują wyjątkowe walory smakowe, dzięki przenikaniu się smaków i zapachów wszystkich składników marynaty.
Kiszenie pomidorów – prosty przepis krok po kroku
Przepis na kiszone pomidory po ukraińsku
Do kiszenia nadają się zdrowe i dojrzałe pomidory, najlepiej o twardej skórce i z niewielką liczbą pestek, np. pomidory śliwkowe i daktylowe.
Składniki:
- pomidory – 1 kg
- czosnek – 5 ząbków
- korzeń chrzanu – 5 cm kawałek
- koper – 3 łodygi, z nasionami i baldachami,
- liście laurowe – 4 - 5 sztuk
- papryka chili – 1 sztuka
Na zalewę:
- woda – 1 l
- sól – 1 kopiasta łyżka
Przygotowanie:
- Pomidory i paprykę dokładnie myjemy. Czosnek oraz paprykę kroimy w plastry, natomiast korzeń chrzanu – w słupki.
- W dużym słoju, uprzednio wyparzonym, układamy naprzemiennie:
- warstwa przypraw: koper, kilka plasterków czosnku, plasterki papryki, liście laurowe, kilka słupków chrzanu,
- warstwa ciasno ułożonych pomidorów,
- warstwa przypraw
- pomidory,
- przyprawy.
- Przygotowujemy zalewę – do gotującej się wody wsypujemy sól. Mieszamy zalewę i odstawiamy ją z ognia – na kilka minut. Ciepłym płynem zalewamy zawartość słoja.
- Dokładnie zakręcamy nakrętkę i kiszonkę odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni, np. na parapet okienny.
- Po paru dniach możemy przenieść kiszonki do chłodnej domowej spiżarni.
Kiszone pomidory po ukraińsku, a także obecne w przetworach kiszony czosnek i kiszona papryka to pyszne i zdrowe warzywa, które możemy wykorzystać do przygotowania zupy, dodać do pieczonych mięs, do sałatek lub ozdobić nimi codzienne kanapki. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na pomidory do słoików na zimę.
Przepis na zielone pomidory – marynowane pomidory po rosyjsku
Zielone pomidory to pomidory niedojrzałe. Nie są szkodliwe, a sporządzone z nich potrawy są smaczne i delikatne. Marynowane pomidory są specjalnością rosyjskiej kuchni. Marynata może być mniej lub bardziej ostra, co zależy od ilości dodanego octu.
Składniki:
- zielone pomidory drobnoowocowe – 2 kg
- czosnek – po jednym ząbku na jeden pomidorek
- koper – baldachy, łodygi i nasiona
Na marynatę:
- ocet spirytusowy 10% - 1 szklanka
- woda – 3 l
- sól – 2 łyżki
- cukier – 3 łyżki
- liście laurowe – 7 sztuk
Przygotowanie:
- Przebrane pomidorki dokładnie myjemy.
- Składniki marynaty doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy z ognia.
- Pomidorki lekko nacinamy i w każde nacięcie wkładamy 1 ząbek czosnku.
- Pomidory układamy w wyparzonych słojach, dokładamy koper i całość zalewamy ciepłą marynatą i zakręcamy nakrętki.
- Marynaty pasteryzujemy przez 30 minut.
Warto przygotować marynowane pomidory po rosyjsku na zimę, aby wzbogacić nasz jadłospis w bardzo smaczne i zdrowe dodatki do codziennej diety.
Kiszone pomidory – łatwy przepis dla każdego
Kiszone pomidory w jogurcie – do szybkiego wykorzystania
Dodatek do pomidorów naturalnego jogurtu sprawia, że kiszonka staje się bardzo delikatna i wyróżnia się specyficznym smakiem.
Składniki:
- pomidory malinowe – 4 duże sztuki
- jogurt naturalny – 1 duże opakowanie
- cebula dymka – 1 pęczek
- przyprawy – sól, pieprz, suszony czosnek, mielona papryka – do smaku
Przygotowanie:
- Zdrowe i dojrzałe pomidory, po sparzeniu, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
- Cebulkę dymkę drobno kroimy i mieszamy z pomidorami.
- Całość doprawiamy do smaku, nadając sałatce dość ostry smak.
- Przekładamy pomidory do słoika.
- Uzupełniamy słoik jogurtem, mieszamy zawartość i zakręcamy nakrętkę.
- Słoik odstawiamy na 3 – 4 dni w ciepłe miejsce.
Gotowe kiszone pomidory najlepiej smakują ze świeżym pieczywem. Możemy je wykorzystać jako składnik sałatek i podać do obiadu.
Kiszone pomidory – najlepsze do obiadu
Kiszone pomidory, przygotowane tak, jak kiszonki z ogórków, są wspaniałym dodatkiem do dań obiadowych. Nadają się także do przygotowania zupy lub stanowią smaczny składnik innych sałatek.
Składniki:
- pomidory – 1 kg niewielkich pomidorów
- woda – 1 l
- sól – 2 ½ łyżek stołowych
- chrzan – kawałek korzenia
- czosnek – 5 ząbków
- gorczyca – kilka sztuk
- koper – baldach, łodyga i nasiona
- papryczka chili – 1 sztuka
Przygotowanie:
- Wybieramy zdrowe i dojrzałe pomidory, zwracając uwagę, na ich jędrność i twardość – pomijamy sztuki zbyt miękkie.
- Wodę z solą zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia.
- Do wyparzonych słoików nakładamy pomidory, dość ściśle, ale z dbałością o to, by ich nie uszkodzić.
- Do słoika dokładamy ząbki czosnku, ziarna gorczycy, pokrojoną w plasterki papryczkę chili i część korzenia chrzanu, pokrojonego w słupki.
- Na końcu dokładamy koper i całość zalewamy solanką. Słoik lekko zakręcamy.
- Słoiki z pomidorami odstawiamy na 7 dni w ciepłe miejsce.
- Po tygodniu mocno dokręcamy nakrętkę i wynosimy kiszone pomidory do domowej spiżarni.
Przetwory po 30 dniach są gotowe do zastosowania w kuchni – jako dodatek do mięs, główny składnik zup lub esencja smakowitych sosów.
Kiszone pomidory z cukinią
Pomidory i cukinia dobrze do siebie pasują – smaki przenikają się, a warzywa na talerzu wyglądają niezwykle zachęcająco.
Składniki:
- pomidory – malinówki – 1 kg
- cukinia – 1 kg
- koper – baldachy, łodygi i nasiona
- czosnek – 5 ząbków
- chrzan – kawałek korzenia
- woda – 1 l
- sól – 2 łyżki
Przygotowanie:
- Pomidory – dojrzałe, ale jędrne i dość twarde – dokładnie myjemy. Kroimy je w plastry.
- Cukinię myjemy i kroimy w grubsze plastry.
- Wodę zagotowujemy z solą i odstawiamy do przestygnięcia.
- W słoiku okładamy warstwowo pomidory i cukinię.
- Dokładamy pozostałe składniki – chrzan, czosnek oraz koper.
- Zawartość słoja zalewamy solanką i lekko zakręcamy nakrętki. Odstawiamy słój w ciepłe miejsce na 3-4 dni.
- Po 4 dniach dokręcamy nakrętki i wynosimy słój do spiżarni.
Kiszone pomidory z cukinią można wykorzystać na przystawkę lub ozdobić nimi kanapki.