Kiszone warzywa – działanie

Kiszonki z warzyw – właściwości

Kiszenie było najbardziej popularnym sposobem konserwowania żywności na całej Słowiańszczyźnie. Jednakże z tej tradycji w naszej kuchni zachowało się tylko kiszenie kapusty, ogórków i czasami buraków (na zakwas do barszczu). Okazuje się jednak, że kisić można niemalże wszystko. Kiszony seler, papryka, nawet pomidory i jabłka, nawet liście i kwiaty nasturcji. I oczywiście kiszonki z warzyw mieszanych. Warto przygotowywać chociaż małe porcje kiszonek co roku. Dlaczego?

Na pewno wiesz, że kiszenie kapusty czy ogórków sprawia, że stają się one bardziej wartościowe pod względem składników odżywczych. W czasie fermentacji namnażają się bakterie, które w naszym układzie trawiennym pełnią bardzo ważne role. Dzięki temu wszelkie kiszonki (i woda z nich) dobrze wpływają na działanie układu trawiennego. Warto po nie sięgać w czasie zaparć, problemów trawiennych i zgagi. Są skuteczniejsze niż jogurt czy kefir. Warto jeść je także profilaktycznie.

Kiszonki w słoikach to także dobrodziejstwo lata zakonserwowane na zimę. Kiedy zimą owoce i warzywa są drogie i gorszej jakości, kiszonki będą jak znalazł. Mogą być wartościowym źródłem witamin i minerałów wtedy, kiedy najbardziej ich potrzebujemy. Warto także wiedzieć, że kiszone warzywa mają mniej kalorii niż surowe.

Kiszone warzywa w słoikach

Kiszone warzywa do słoików robi się na kilka sposobów. W niektórych kulturach do kiszenia dodaje się ocet winny, ale to bardziej ostra marynata warzywna niż kiszenie jako takie. Aby jednak ukisić niektóre warzywa, warto dodać do nich trochę wody z kiszenia innych produktów. Dzięki temu szybciej zajdą procesy fermentacji, które powstrzymają psucie się warzyw w wodzie.

Kiszenie warzyw, tak jak kiszenie kapusty czy ogórków można zrobić na kilka sposobów. Na przykład przygotować cały duży słoik lub ceramiczny garnek kiszonek, a potem przełożyć je do słoików. Można także przygotować od razu kiszonki w mniejszych słoikach. Po zakiszeniu przechowuje się je w chłodnym miejscu, by zatrzymać proces fermentacji i warzywa były ciągle chrupiące, twarde i smakowite. Sprawdź koniecznie ten artykuł z przepisami na kiszone buraki.

Kiszone warzywa z ogrodu

Kiszona marchewka – przepis

Kiszona marchewka rzadko przygotowywana jest sama. Często jednak daje się ją do kiszonki z warzyw mieszanych, ponieważ ma ciekawy, słodkawy smak. Kiszonkę z marchewki warto jednak przygotować także osobno, ponieważ jest naprawdę smaczna. A na dodatek bardzo, bardzo chrupiąca. I świetnie nadaje się do wielu różnych dań orientalnych, kaszotto czy smażonych makaronów. Marchewkę warto przygotować według podstawowego przepisu:

  • 1 kg marchwi,
  • 1 l wody,
  • 1,5 łyżki soli

Można oczywiście dodać do całości nieco przypraw, jednakże w takim stanie marchew będzie najlepsza. Chrupiąca, smaczna i słodkawa. Jeśli masz ochotę na nieco ostrzejsze warzywa, możesz dodać pół papryczki chili na słoik. Możesz także dodać nieco selera. Sprawi, że kiszonka nabierze ostrości, a kiszony seler także jest smaczny. Podana powyżej proporcja jest odpowiednia na słoik o objętości 2 l.

  1. Umyj i obierz marchewki.
  2. Przekrój marchewki na słupki.
  3. Ułóż w słoiku.
  4. Wodę wymieszaj z solą.
  5. Zalej słoik solanką i szczelnie zakręć.
  6. Czas kieszenią wynosi 4-8 dni. Później przenieś słoiki w chłodne i zacienione miejsce.

Jak zrobić kiszone rzodkiewki

Smaczne, różowe kuleczki. Kiszone rzodkiewki to strzał w dziesiątkę. Są niezwykle bogatym źródłem witamin i minerałów, a woda z ich kiszenia jest idealna: kwaśna, słona, różowawa. To ta kiszonka, którą na zimę powinien zrobić każdy. Rzodkiewek nie może także zabraknąć w mieszkankach warzyw do słoików.

  • 4 pęczki rzodkiewek,
  • 1 l wody,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 1 baldach kopru,
  • 3 liście wiśni,
  • 5 łyżek wody z kiszenia ogórków, jabłek lub innych kiszonek

Przygotowanie rzodkiewek nie jest trudne, w zasadzie jest to dość podobne do przygotowywania kiszonej marchwi. Rzodkiewki same w sobie są dość ostre, dlatego nie trzeba dodawać do nich chrzanu ani nic ostrego. Można za to dać liście, by cała kiszonka była bardziej aromatyczna.

  1. Umyj rzodkiewki, obetnij ogonki.
  2. Włóż rzodkiewki do słoika. Na wierzch włóż liście wiśni i koper.
  3. Dodaj wodę z kiszonek.
  4. Przygotuj solankę.
  5. Zalej rzodkiewki solanką, dobrze zakręć.
Kiszonki z warzyw w słoikach na białym tle, a także przepisy na kiszonki z warzyw
Przepisy na kiszone warzywa w słoikach na zimę, czyli najlepsze kiszonki

Kiszona cukinia na zimę

To, że kiszona cukinia jest przepyszna nie powinno nikogo dziwić. W końcu to warzywo dyniowate, bardzo zbliżone do ogórka. Jednakże w kiszeniu ma trochę inny smak – jest delikatniejsza i bardziej słodkawa. Kiszonkę można przygotować tak samo jak ogórki. Na zimę do obiadu będzie jak znalazł.

  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • 1 l wody,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 baldach kopru,
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego, ½ łyżeczki pieprzu w ziarnach,
  • 4-centymetrowy kawałek korzenia chrzanu,
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie kiszonki i w tym wypadku nie sprawia żadnego problemu. Jeśli cukinia jest młoda, nie musisz nawet jej obierać – skórka będzie miękka i także się dobrze ukisi.

  1. Umyj cukinię i w razie potrzeb ją obierz.
  2. Pokrój cukinię na słupki, tak by zmieściły się na wysokość do słoika. W razie potrzeb usuń nasiona.
  3. Wsyp do słoika ziele angielskie i pieprz.
  4. Przełóż cukinię do słoika, układając słupki pionowo i dość ciasno.
  5. Na wierzch dodaj przyprawy: koper, chrzan i czosnek.
  6. Przygotuj zalewę solną. Zalej słoik i od razu zakręć.
  7. Po 3-4 dniach możesz spróbować już cukinii małosolnej, po 8 dniach będzie idealnie ukiszona.

Nietypowe kiszonki z warzyw – przepisy

Kiszony kalafior – przepis na zimę

Kiszony kalafior zdecydowanie jest najbardziej chrupiący z wszystkich przedstawionych tutaj warzyw. Ma nietypowy smak, bardzo charakterystyczny. Dlatego nie wszystkim przypada do gustu, ale warto spróbować. Można zakisić go razem z rzodkiewkami, wtedy nabierze ciekawego różowego koloru. Nadaje się do przygotowania różnych dań, na przykład sałatek.

  • 1 główka kalafiora,
  • 1 l wody,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 5 łyżek wody z kiszenia ogórków, cytryn lub innych warzyw i owoców,
  • ½ łyżeczki ziarenek pieprzu i ziela angielskiego,
  • 1 baldach kopru

Kalafior można oczywiście także przygotować z dodatkiem czosnku. Dzięki temu będzie smaczniejszy i bardziej aromatyczny. Można dodać do niego także kawałeczek papryczki chili. To sprawi, że cała kiszonka będzie ostra i wyrazista, a do tego bardziej zdrowa.

  1. Kalafior obierz z liści, odkrój głąb i pokrój na różyczki.
  2. Dokładnie wypłucz.
  3. Ułóż różyczki w słoiku, dodaj przyprawy. Na wierzch połóż baldach kopru.
  4. Dodaj wodę z kiszonych warzyw.
  5. Przygotuj zalewę solankową i zalej warzywa w słoiku.
  6. Od razu zakręć i odstaw do ukiszenia. Czas kiszenia to 4-8 dni.

Kiszona papryka krok po kroku

Paprykę najczęściej robi się w zalewie octowej, ale warto wypróbować także wersję kiszoną. Jest to prawdziwy przysmak. Kiszona papryka jest smaczna i lekko słodkawa. Warto uważać z czasem kiszenia, by nie straciła na jędrności. Do ukiszenia nadaje się czerwona i żółta papryka. Można dodać także co nieco chili lub przygotować kiszonkę wyłącznie z ostrych papryk. Wtedy kisi się je w całości.

  • 4 duże papryki,
  • 1 l wody,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 5 łyżek wody z kiszonych warzyw,
  • 1 baldach kopru,
  • opcjonalnie 1 ząbek czosnku,
  • 3 liście wiśni

Papryka w słoikach przepięknie wygląda, ponieważ jest ładnie wybarwiona. Woda z jej kiszenia jest niezwykle smaczna i ma wartości prozdrowotne dla jelit.

  1. Umyj paprykę, przekrój na części i usuń gniazdo nasienne.
  2. Pokrój paprykę w paski o szerokości 6 centymetrów.
  3. Włóż paprykę do wyparzonych słoików. Dodaj koper i czosnek.
  4. Umyj liście wiśni, włóż do słoików na paprykę.
  5. Dodaj wodę z kiszonych warzyw.
  6. Przygotuj zalewę z wody i soli. Zalej słoiki i od razu zakręcaj.
  7. Czas kiszenia wynosi 4-7 dni.
ikona podziel się Przekaż dalej