Żeberka w kapuście kiszonej - 3 najlepsze przepisy krok po kroku
Przygotowanie dobrych żeberek to prawdziwa sztuka. Mięso jest bardzo smaczne, jednakże trzeba umieć dobrze je przygotować, by było naprawdę pyszne. Musi być miękkie – bez problemu odchodzić od kości i rozpływać się w ustach. Przedstawiamy 3 przepisy, dzięki którym przygotowanie żeberek w kapuście kiszonej nie będzie najmniejszym problemem.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kiszonej kapuście.
Żeberka pieczone w kapuście kiszonej – najlepszy przepis
Klasyczne żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika
Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika to jedno z tych dań, które podpasuje każdemu miłośnikowi mięsa i tradycyjnych smaków. Do takiej potrawy najbardziej pasuje klasyczna mieszanka ziół i przypraw, nic ekstrawaganckiego. Takie dodatki jak sos sojowy, curry czy imbir muszą poczekać, ponieważ niekoniecznie będą komponowały się z tym staropolskim daniem.
Klasyczne żeberka w kapuście kiszonej są bardzo smaczne. Jednakże nie można zapomnieć o tym, że jest to naprawdę ciężkostrawne danie. Żeberka wieprzowe to najbardziej tłuste mięso, może poza boczkiem i golonką (nawiasem mówiąc, golonka w kiszonej kapuście także jest przepyszna). A kiszona kapusta… no cóż, jest zdrowa, jednakże może naprawdę mieć zły wpływ na działanie układu trawiennego. Dlatego do kapusty warto dodać trochę kminku, a po posiłku wypić gorzką czarną herbatę lub napar z mięty.
Przygotowanie żeberek nie jest trudne. Tak naprawdę na 1 kg mięsa potrzebujesz tylko:
- ½ kg kiszonej kapusty,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- ½ łyżeczki papryki słodkiej, ½ łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczkę suszonej pietruszki, pieprz i sól.
Jak zrobić żeberka pieczone w kapuście?
Przygotowanie żeberek nie trwa długo, jednakże trzeba je trochę gotować. To świetne danie na obiad, idealnie sprawdzą się w towarzystwie ziemniaków gotowanych lub pieczonych cząstek. Możesz dodać do obiadu także bukiet warzyw, dzięki czemu danie będzie nieco lżejsze. Przepisy na żeberka zakładają, że czas pieczenia wynosi mniej więcej tyle godzin, ile kilogramów mięsa zamierzasz przygotować. Jak zrobić pyszne żeberka pieczone w kapuście?
- Żeberka umyj, osusz i w miarę potrzeb podziel na mniejsze kawałki. Natrzyj je przyprawami.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem.
- Odciśnij kiszoną kapustę z nadmiaru soku. Jeśli jest bardzo kwaśna, a ty lubisz delikatniejszy smak, opłucz ją w zimnej wodzie.
- Kapustę dopraw solą i pieprzem, dodaj trochę kminku lub dowolnej przyprawy.
- Podziel kapustę na dwie części. Połowę ułóż w naczyniu żaroodpornym, na to połóż żeberka i całość przykryj resztą kapusty.
- Całość skrop olejem i posyp przyprawami. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 1 godzinę w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza.
Jeśli szukasz więcej inspiracji kulinarnych, sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynatę do karkówki.
Przepis na żeberka duszone w kapuście kiszonej
Mięciutkie żeberka duszone w kapuście – przepisy
Na uwagę zasługują także przepisy na żeberka duszone. Dzięki duszeniu na małym ogniu mięso staje się bardziej miękkie i lepiej odchodzi od kości. A na dodatek jest zdrowsze i delikatniejsze niż to pieczone w piekarniku. Żeberka także można udusić w dodatkach, a kiszona kapusta z żeberkami to połączenie idealne. Niektórzy do takiego dania dodają nieco przecieru pomidorowego, dzięki czemu kapusta ma bardzo ciekawy smak.
Duszenie musi nieco potrwać, dlatego przygotowanie dania jest czasochłonne. Warto wziąć to pod uwagę przygotowując obiad. Do tak przygotowanych żeberek dobrze sprawdzą się i ziemniaki, i na przykład kasza jęczmienna lub orkiszowa. Można je zjeść także po prostu z kapustą. Oto przepis na porcję dla 3-4 osób:
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- 0,5 kg kapusty kiszonej,
- 1 cebula,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 liść laurowy,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka majeranku, kminku, papryki suszonej słodkiej, 1 liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego
Żeberka duszone z kapustą kiszoną – wykonanie
Kiszona kapusta z żeberkami duszonymi to nie jest danie, z którym nie poradzi sobie początkujący kucharz. Trzeba tylko cierpliwości i trochę wyczucia smaku. Do przygotowania dania potrzebujesz szeroki, duży rondel lub płaskiego garnka o szerokim dnie, żeby wszystkie elementy dania bez większego problemu się zmieściły i mogły się swobodnie gotować.
- Żeberka oczyść, umyj, wysusz i pokrój w mniejsze porcje po trzy kostki. Natrzyj przyprawami i obsmaż dokładnie na patelni z obu stron przez kilka minut.
- Odłóż podsmażone żeberka, następnie przesmaż w garnku pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj nieco koncentratu pomidorowego i smaż przez chwilę.
- Kiszoną kapustę przepłucz w zimnej wodzie, odsącz i odciśnij, a następnie przełóż do cebuli i koncentratu.
- Do garnka znów włóż podsmażone żeberka. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i przyprawy.
- Zalej całość około 700 ml wody i duś pod przykryciem około 30 minut.
- Następnie odkryj garnek i duś kolejne 40 minut, aż woda odparuje i zrobi się miękka. W razie potrzeb dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Żeberka z miodem z piekarnika podawane na kapuście
Kolejny przepis, który zasługuje na uwagę, to żeberka na słodko podawane na kapuście. Nie są one trudne w przygotowaniu, a wykonanie nie jest skomplikowane. Tak naprawdę kapustę możesz przygotować w dowolny, ulubiony sposób. Sprawdzi się także kiszona kapusta zasmażana lub po prostu jarzyna z młodej kapusty. Jak zrobić takie danie?
Żeberka na słodko dla 3-4 osób:
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki miodu,
- po 1 łyżeczce majeranku, bazylii, sól i pieprz do smaku
- 0,5 kg kapusty kiszonej lub młodej białej,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego.
Kapustę i żeberka przygotowuje się zupełnie osobno. Mięso układa się na dużym półmisku na kapuście. Idealnie sprawdzi się podawane z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami – ćwiartkami. Danie ładnie wygląda i można podać go na rodzinnym obiedzie.
- Przygotuj żeberka: umyj je, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym.
- Przeciśnij czosnek przez praskę, wymieszaj go z przyprawami, miodem i olejem.
- Posmaruj mięso z każdej strony marynatą i pozostaw na dłuższą chwilę w lodówce. Żeberka z miodem muszą się marynować przez kilka godzin.
- Po upływie czasu wyciągnij żeberka, przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na godzinę na 200 stopni Celsjusza.
- Przygotuj kapustę – podsmaż ją na patelni z przecierem pomidorowym.
- Gorące żeberka ułóż na kapuście na dużym półmisku.
Ciekawym rozwiązaniem jest zrobienie jarzynki z młodej kapusty na słodko. Dodaje się do niej niewielką cebulkę, marchewkę i odrobinę miodu. Podobną podstawę dania można zrobić z kapusty kiszonej, wtedy jednakże trzeba zrezygnować z kminku, ponieważ nie pasuje on do słodkiego smaku.