Przetwory z agrestu

Konfitura z agrestu

Posiada lekko kwaskowaty smak, jednak wyśmienicie smakuje – zwłaszcza w połączeniu z dobrym filmem, ciepłą herbatą, kocem i zimowym wieczorem. Jak ją przyrządzić?

Lista składników

  • 2 kg agresty
  • ½ l wody
  • 1,5 kg cukru

Na samym początku starannie umyj, obierz oraz usuń szypułki owoców, najlepiej za pomocą nożyczek. Usuń także pestki poprzez nacinanie agrestu i naciskanie go.

Agrestowa konfitura – sposób przygotowania

  1. Zagotuj wodę cukrem w możliwie dużym garnku bądź patelni. Wsyp agrest i grzej na małym ogniu. Doprowadź niemal do wrzenia.
  2. Zdejmij z ognia i zostaw na około 12 godzin w chłodnym miejscu. Zaprawy z agrestu potrzebują w ten sposób „dojść do siebie”. Sprawdź także ten artykuł o konfiturze z pomarańczy.
  3. Kolejnego dnia podgrzewaj miksturę na małym ogniu, jednak staraj się by w pełni jej nie zagotować. Przetrzymaj na ogniu kilka godzin – owoce muszą się zeszklić i stać się miękkie. Zamieszaj co jakiś czas i usuwaj na bieżąco szumowiny.
  4. Jeszcze gorącą konfiturę włóż do wyparzonych słojów, szczelnie zamknij i przechowuj w chłodnym miejscu. Gotowe!

Możesz użyć do przetworu agrest zielony bądź agrest czerwony.

Ciekawostka o konfiturze agrestowej

Przetwory z agrestu w postaci konfitury były to ukochane przetwory samej… carycy Katarzyny! Kucharka gotowała jej konfiturę przez wiele lat, za co otrzymała ogromny pierścień z rubinem, zdjęty z palca carycy. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na dżem z czerwonej porzeczki.

Agrest we własnym soku

Zaprawy z agrestu

Wspaniałym nektarem na zimę jest agrest w soku… własnym! Wystarczy zalać owoce sokiem z rozgotowanego agrestu. Warto jest przyrządzić przetwory kilka miesięcy przed okresem zimowym, ponieważ wówczas nabierają swojej magicznej mocy! Owoce doskonale nadadzą się na ciastu typu skubaniec, a sok będzie doskonale smakował do każdego posiłku.

Lista składników

  • 1 kg agrestu (niezbyt dojrzały)
  • 300 g cukru
  • 1/3 szklanki wody

Pamiętaj, żeby dokładnie umyć owoce, usunąć z nich ogonki oraz szypułki. Zaczynamy!

Przetwory z agrestu w postaci soku – sposób przygotowania

  1. ¾ owoców ułóż w całości w słoikach. Możesz dosypać również czarną porzeczkę.
  2. Pozostałe ¼ owoców zasyp połową cukru, zalej wodą i rozgotuj na małym ogniu. Możesz też przetrzeć je przez gęste sitko bądź po prostu zmiksować.
  3. Do otrzymanego soku dodaj pozostałą ilość cukru i mieszaj. Podgrzewaj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  4. Zalej przygotowanym sokiem owoce w słojach w ten sposób, by przykryć je całe.
  5. Zakręć i pasteryzuj ok. 25 minut, następnie odwróć do góry dnem i daj im ostygnąć.
  6. Przechowuj przez kilka miesięcy w możliwie chłodnym pomieszczeniu.

Agrestowy zawrót głowy

Sok z agrestu doskonale posłuży jako rozgrzewający napój na zimę – zwłaszcza, gdy delikatnie go podgrzejesz. Powróci smak lata i energia, ale też… dobry humor! Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł o przetworach z jabłek.

Dżem z agrestu w słoiku oraz owoce agrestu i laska wanilii, a także przepisy na przetwory z agrestu oraz powidła i kompot z agrestu
Dżem z agrestu i inne ciekawe przetwory – zobacz, co można zrobić z agrestu

Dżem z agrestu

Dżem agrestowy dodatkiem do deserów

Przetwory z agrestu w postaci dżemu smakują świetnie, zwłaszcza gdy przygotujesz je z agrestu jeszcze nie w pełni dojrzałego. Taki dżem doskonale sprawdza się nie tylko jako dodatek do wszelakich ciast, naleśników czy muffinków, ale i jako nietuzinkowe połączenie z… mięsem. Jak go zrobić?

Lista składników

  • 1,5 kg agrestu prawie dojrzałego (może być agrest czerwony)
  • 1 kg cukru

Pamiętaj, że dżem z agrestu zawiera naprawdę dużą ilość pektyny! Przepisy na niego są zatem przydatne w profilaktyce zarówno chorób jelit, jak i w przypadku zatrucia organizmu metalami ciężkimi.

Dżem agrestowy – sposób przygotowania

  1. Umyj owoce i odsyp z całości ok. 1/3.
  2. Pozostały agrest posłódź cukrem i zmiażdż na miazgę. Doprowadź ją do wrzenia i zdejmij szumowiny.
  3. Dodaj do przetworu całe owoce, które zostały, a następnie zagotuj.
  4. Jeszcze gorący dżem przełóż do słoików i mocno zakręć.

Dżem z agrestu – lek na problemy z trawieniem

Wystarczy, że zjesz przynajmniej 2 łyżki dżemu dziennie – jest szansa, że pozbędziesz się kłopotliwych zaparć! Ważnym składnikiem agrestu jest bowiem błonnik, który ułatwia pracę przewodu pokarmowego. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z rabarbaru?

Agrest w słoiku na zimę

Agrest jako „bomba witamin”

Owoce agrestu można podawać dzieciom oraz kobietom ciąży – uzupełniają one bowiem braki wszelakich witamin i minerałów. Dzięki sporej zawartości magnezu poprawia się również pamięć, koncentracja i znika… stres!

Lista składników

  • 2 kg agrestu
  • cukier

Na początek dokładnie umyj i osusz owoce. Umyj je jednak przed obrywaniem ogonków po to, aby nie uciekły soki!


Weki agrestowe – sposób przygotowania

  1. Przełóż owoce do słoików. Wsyp do słoiczków po 4 łyżki cukru.
  2. Wlej wrzącą wodę tak, by przykryć owoce.
  3. Zakręć słoje i pasteryzuj ok. 10 minut.

Przetwory z agrestu dla… palaczy!

Agrest w słoiku zawiera dużorutyny oraz witaminy C, któreusuwają z organizmu szkodliwe wolne rodniki, zawarte w dymie papierosowym! Jak widać, przepisów na przetwory z agrestu jest bardzo dużo.

ikona podziel się Przekaż dalej