Dżem z gruszek - sprawdzone przepisy na najlepsze dżemy, konfitury i powidła
Przetwory to popularne rozwiązanie na wykorzystanie owoców w bardzo pożyteczny sposób. Gruszki to owoce, z których powstają smaczne dżemy gruszkowe, konfitura z gruszek oraz powidła z gruszek. Przetwory z gruszek cieszą się taką samą popularnością jak przetwory z jabłek, przetwory z malin, a nawet przetwory z cukinii. Zobaczmy, w jaki sposób zrobić dżem z gruszek i inne podobne przetwory z gruszek.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o dżemach.
Przepisy na dżem z gruszek na różne sposoby
Przepisów na dżemy z gruszek jest dość dużo i różnią się one przede wszystkim ilością cukru oraz dodatkowymi składnikami, użytymi do produkcji. Zobaczmy zatem, w jaki sposób zrobić dżemy z gruszek.
Pierwszy przepis na dżem z gruszek jest bardzo prosty i nie wymaga dużej wiedzy w tematyce gotowania.
Składniki:
- 1 kg gruszek,
- 300 g cukru,
- 1 cytryna.
Ilość cukru zależy od naszych predyspozycji, dlatego możemy ją zwiększyć lub zmniejszyć.
Przygotowanie:
- Gruszki myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne.
- Po przygotowaniu gruszek, skrapiamy je sokiem z cytryny, wkładamy do garnka i gotujemy.
- Dodajemy szklankę wody i gotujemy do zmięknięcia owoców (10-15 minut).
- Po tym czasie dodajemy cukier i czekamy, aż woda odparuje.
- Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy.
Po zakręceniu słoiczków pasteryzujemy około 10 minut. Ten dżem gruszkowy jest tak popularny, jak przetwory z jabłek i przetwory z malin. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na dżem z pigwy?
Dżem z gruszek z dodatkiem wanilii
Możemy znaleźć też przepisy na dżem z gruszek, w których użyta jest wanilia. Zobaczmy, jak wygląda przepis.
Składniki:
- 2 kg gruszek,
- 3 laski wanilii,
- 400 g cukru.
Zamiast wanilii można użyć 2 łyżeczki aromatu waniliowego.
Przygotowanie:
- Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne.
- Przygotowane owoce kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem.
- Całość mieszamy i odstawiamy na 7 godzin, pamiętając, by co jakiś czas mieszać.
- Po 7 godzinach wstawiamy na mały ogień i gotujemy około 2 godziny.
- Ugotowany dżem ściągamy z ognia i odstawiamy na 24 godziny.
- Następnego dnia dodajemy wanilię i gotujemy jeszcze 2 godziny do zgęstnienia.
- Gorący dżem przekładamy do słoiczków, pasteryzujemy 5 minut i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
Pamiętajmy, żeby pilnować, aby dżem gruszkowy nie przypalił się w trakcie smażenia.
Powidła z gruszek - przepis
Bardzo popularnym rozwiązaniem przetworów z gruszek poza dżemami są także powidła z gruszki. Oto dwa proste i cieszące się uznaniem przepisy.
Powidła gruszkowe z cynamonem i gorzką czekoladą to jeden z przepisów, które są bardzo podobne do przetworów z jabłek i przetworów z malin.
Składniki:
- 8 dużych gruszek,
- 350 g cukru,
- 150 g gorzkiej czekolady,
- pół łyżeczki cynamonu,
- sok z 2 cytryn.
Jeśli nie przepadamy za cynamonem, nie musimy go dodawać.
Przygotowanie:
- Gruszki myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w małe kawałki.
- Przygotowane gruszki smażymy na patelni z sokiem z cytryny i odrobiną wody.
- Gdy owoce rozmiękną, dodajemy cukier i cynamon.
- Doprowadzamy do wrzenia, a potem musimy wyłączyć palnik.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do powideł.
- Całość łączymy, przekładamy do słoiczków i zakręcamy je.
Podczas smażenia musimy uważać, by nie przypalić owoców. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na dżem z truskawek.
Powidła z gruszek z jabłkiem i cynamonem to kolejny popularny przepis, który urozmaici naszą spiżarnię.
Składniki:
- 2 kg gruszek,
- 4 jabłka,
- 40 ml soku z cytryny,
- 450 g cukru,
- 10 g mielonego cynamonu.
Jeśli chcemy, by smak jabłek był bardziej wyczuwalny, możemy dołożyć ich więcej.
Przygotowanie:
- Jabłka i gruszki myjemy, obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
- Owoce wrzucamy do garnka, dodajemy 200 ml wody i gotujemy na małym ogniu do zmięknięcia ich.
- Owoce przecieramy przez drobne sitko, dodajemy sok cytryny i cukier.
- Całość mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.
- Na koniec dodajemy cynamon, a gorące powidła wlewamy w słoiczki i zakręcamy.
Warto po zakręceniu odwrócić słoiczki do góry dnem.
Konfitura z gruszek - przepis
Konfitury z gruszek razem z przetworami z cukinii, jabłek, malin i innych owoców będą świetnym rozwiązaniem do zimowych i jesiennych potraw i przekąsek. Przetwory z cukinii mogą w bardzo interesujący sposób połączyć się właśnie z konfiturą gruszkową.
Przepis warty uwagi to przepis na konfiturę gruszkową z białą czekoladą.
Składniki:
- 2 kg gruszek,
- 2 tabliczki białej czekolady,
- 2 szklanki cukru,
- sok z 1 cytryny.
Do smaku można dodać także imbir oraz cynamon.
Przygotowanie:
- Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne, kroimy w kostkę, polewamy sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem.
- Całość odstawiamy na pół godziny.
- Gotujemy do zmięknięcia owoców i odparowania soku.
- Pod koniec wrzucamy połamaną czekoladę, mieszamy do jej rozpuszczenia i przekładamy całość do słoików.
Całość przygotowania nie trwa długo, a smak konfitury jest wart wysiłku.
Jak można zauważyć, przetwory z gruszek są bardzo proste w przygotowaniu, a doskonale nadają się jako dodatek do ciast, mięs, kanapek, naleśników i różnych deserów. Przy niewielkim wkładzie pracy, możemy uzyskać niejednorodne przetwory, które zapełnią nasze spiżarnie. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na dżem z agrestu?