Przepisy na dżem z gruszek na różne sposoby

Przepisów na dżemy z gruszek jest dość dużo i różnią się one przede wszystkim ilością cukru oraz dodatkowymi składnikami, użytymi do produkcji. Zobaczmy zatem, w jaki sposób zrobić dżemy z gruszek.

Pierwszy przepis na dżem z gruszek jest bardzo prosty i nie wymaga dużej wiedzy w tematyce gotowania.

Składniki:

  • 1 kg gruszek,
  • 300 g cukru,
  • 1 cytryna.

Ilość cukru zależy od naszych predyspozycji, dlatego możemy ją zwiększyć lub zmniejszyć.

Przygotowanie:

  • Gruszki myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne.
  • Po przygotowaniu gruszek, skrapiamy je sokiem z cytryny, wkładamy do garnka i gotujemy.
  • Dodajemy szklankę wody i gotujemy do zmięknięcia owoców (10-15 minut).
  • Po tym czasie dodajemy cukier i czekamy, aż woda odparuje.
  • Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy.

Po zakręceniu słoiczków pasteryzujemy około 10 minut. Ten dżem gruszkowy jest tak popularny, jak przetwory z jabłek i przetwory z malin. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na dżem z pigwy?

Dżem z gruszek z dodatkiem wanilii

Możemy znaleźć też przepisy na dżem z gruszek, w których użyta jest wanilia. Zobaczmy, jak wygląda przepis.

Składniki:

  • 2 kg gruszek,
  • 3 laski wanilii,
  • 400 g cukru.

Zamiast wanilii można użyć 2 łyżeczki aromatu waniliowego.

Przygotowanie:

  • Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne.
  • Przygotowane owoce kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem.
  • Całość mieszamy i odstawiamy na 7 godzin, pamiętając, by co jakiś czas mieszać.
  • Po 7 godzinach wstawiamy na mały ogień i gotujemy około 2 godziny.
  • Ugotowany dżem ściągamy z ognia i odstawiamy na 24 godziny.
  • Następnego dnia dodajemy wanilię i gotujemy jeszcze 2 godziny do zgęstnienia.
  • Gorący dżem przekładamy do słoiczków, pasteryzujemy 5 minut i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Pamiętajmy, żeby pilnować, aby dżem gruszkowy nie przypalił się w trakcie smażenia.

Powidła z gruszek - przepis

Bardzo popularnym rozwiązaniem przetworów z gruszek poza dżemami są także powidła z gruszki. Oto dwa proste i cieszące się uznaniem przepisy.

Powidła gruszkowe z cynamonem i gorzką czekoladą to jeden z przepisów, które są bardzo podobne do przetworów z jabłek i przetworów z malin.

Składniki:

  • 8 dużych gruszek,
  • 350 g cukru,
  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • sok z 2 cytryn.

Jeśli nie przepadamy za cynamonem, nie musimy go dodawać.

Domowy dżem z gruszek w słoiku
Dżem z gruszek - sprawdzone przepisy na najlepsze dżemy, konfitury i powidła

Przygotowanie:

  • Gruszki myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w małe kawałki.
  • Przygotowane gruszki smażymy na patelni z sokiem z cytryny i odrobiną wody.
  • Gdy owoce rozmiękną, dodajemy cukier i cynamon.
  • Doprowadzamy do wrzenia, a potem musimy wyłączyć palnik.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do powideł.
  • Całość łączymy, przekładamy do słoiczków i zakręcamy je.

Podczas smażenia musimy uważać, by nie przypalić owoców. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na dżem z truskawek.

Powidła z gruszek z jabłkiem i cynamonem to kolejny popularny przepis, który urozmaici naszą spiżarnię.

Składniki:

  • 2 kg gruszek,
  • 4 jabłka,
  • 40 ml soku z cytryny,
  • 450 g cukru,
  • 10 g mielonego cynamonu.

Jeśli chcemy, by smak jabłek był bardziej wyczuwalny, możemy dołożyć ich więcej.

Przygotowanie:

  • Jabłka i gruszki myjemy, obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
  • Owoce wrzucamy do garnka, dodajemy 200 ml wody i gotujemy na małym ogniu do zmięknięcia ich.
  • Owoce przecieramy przez drobne sitko, dodajemy sok cytryny i cukier.
  • Całość mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.
  • Na koniec dodajemy cynamon, a gorące powidła wlewamy w słoiczki i zakręcamy.

Warto po zakręceniu odwrócić słoiczki do góry dnem.

Konfitura z gruszek - przepis

Konfitury z gruszek razem z przetworami z cukinii, jabłek, malin i innych owoców będą świetnym rozwiązaniem do zimowych i jesiennych potraw i przekąsek. Przetwory z cukinii mogą w bardzo interesujący sposób połączyć się właśnie z konfiturą gruszkową.

Przepis warty uwagi to przepis na konfiturę gruszkową z białą czekoladą.

Składniki:

  • 2 kg gruszek,
  • 2 tabliczki białej czekolady,
  • 2 szklanki cukru,
  • sok z 1 cytryny.

Do smaku można dodać także imbir oraz cynamon.

Przygotowanie:

  • Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne, kroimy w kostkę, polewamy sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem.
  • Całość odstawiamy na pół godziny.
  • Gotujemy do zmięknięcia owoców i odparowania soku.
  • Pod koniec wrzucamy połamaną czekoladę, mieszamy do jej rozpuszczenia i przekładamy całość do słoików.

Całość przygotowania nie trwa długo, a smak konfitury jest wart wysiłku.

Jak można zauważyć, przetwory z gruszek są bardzo proste w przygotowaniu, a doskonale nadają się jako dodatek do ciast, mięs, kanapek, naleśników i różnych deserów. Przy niewielkim wkładzie pracy, możemy uzyskać niejednorodne przetwory, które zapełnią nasze spiżarnie. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na dżem z agrestu?

ikona podziel się Przekaż dalej