Dżem z jarzębiny

Tradycyjne przetwory z jarzębiny w domu

Owoce jarzębu znane nam powszechnie jako jarzębina nie tylko pięknie wyglądają, ale też doskonale smakują w formie przetworów domowych. Możesz łączyć je z wieloma dodatkami bądź skorzystać z tradycyjnego przepisu na jarzębinowy dżem!

Lista składników

  • 1 kg jarzębiny
  • 0,5 kg cukru

Są to jedyne składniki, jakich potrzebujesz! Sam przepis nie jest skomplikowany, więc bez problemu wykonasz go samodzielnie.

Dżem z jarzębiny – sposób przygotowania

  1. Zalej oczyszczone owoce jarzębiny jadalnej wodą tak, by przykryć całość.
  2. Podgrzej na małym ogniu aż do momentu wrzenia.
  3. Odlej wywar i ponownie zalej owoce, jednak tym razem wrzątkiem.
  4. Podgrzej całość na małym ogniu, dodając po ok. 15 minutach cukier. Zamieszaj i podgrzewaj jeszcze przez kwadrans.
  5. Przełóż gorący dżem z owoców jarzębiny do wyparzonych słoików. Następnie zakręć i przykryj kocem. Zostaw do wystygnięcia. Sprawdź także ten artykuł o pielęgnacji i uprawie jarzębiny czerwonej.

Świeże owoce jarzębiny a ich spożywanie

Niestety, ale nie należy spożywać jarzębiny prosto z krzaka – świeża jarzębina czerwona może bowiem wywołać nie tylko wymioty, ale i niebezpieczną biegunkę. Taka reakcja spowodowana jest przez obecność w jarzębinie kwasu parasorbowego – kwas ten jednak zupełnie rozkłada się podczas suszenia owoców czy sporządzania z nich przetworów, jak właśnie wyżej opisany dżem z jarzębiny!

Konfitura z jarzębiny

Przepisy kulinarne a wpływ jarzębiny na zdrowie

Owoce jarzębiny bardzo często pomagają przy zaburzeniach jelitowych, jak zaparcia czy skłonność do wzdęć. Na dodatek zmniejszają dolegliwości nerek i pęcherza, ale też regulują przemianę materii. Owoce jarzębiny jadalnej swoją „magiczną moc” wykazują w przetworach domowych – zapewniając wzmocnienie organizmu, szczególnie przy zakażeniach bakteryjnych. Dlatego warto jest tworzyć z nich dżemy, marmoladę czy znakomitą konfiturę!

Lista składników

  • 1 kg owoców jarzębiny
  • 1,7 kg cukru
  • 0,6 l wody

Pamiętaj o tym, żeby do konfitury wybierać wyłącznie dojrzałe i nieuszkodzone owoce. Możesz również użyć jarzębiny nieco przemrożonej, ponieważ będzie ona wówczas zdecydowanie mniej cierpka.

Dżem z jarzębiny w słoikach
Dżem z jarzębiny – przepis krok po kroku na pyszne przetwory z jarzębiny

Konfitura z jarzębiny – sposób przygotowania

  1. Umyj i przepłucz owoce, następnie zanurz je na ok. 10 minut w gorącej wodzie. Im dłużej będziesz ją tam trzymał, tym więcej cierpkości straci.
  2. Przygotuj syrop z 0,6 l wody i 1,7 kg cukru. Zagotuj go i zacznij wkładać jarzębinę do jeszcze gotującego się wywaru.
  3. Konfiturę uzyskasz poprzez gotowanie jednorazowe wraz z małymi przerwami – to znaczy, że musisz ogrzewać owoce na małym ogniu, o ile są zbite i nie rozpadające się. Staraj się jedynie unikać wrzenia i potrząsaj co jakiś czas garnkiem. Zbieraj szumowiny.
  4. Gdy owoce będą klarowne i piana przestanie się wytwarzać możesz wyłączyć kuchenkę.
  5. Przełóż całość do wyparzonych słoików, mocno zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na wino i nalewkę z jarzębiny?

Na co jeszcze pomaga jarzębina?

Jeżeli zostawisz sobie nieco zagotowanych owoców, możesz wykorzystać je jako pomoc w walce z… trudnym wypróżnianiem! Wystarczy, że zalejesz zimną wodą łyżkę rozgniecionych owoców i zostawisz na noc pod przykryciem. Rano przecedź je i popijaj uzyskany wywar nawet przez cały dzień. Zobaczysz, że szybko uporasz się ze swoim problemem!

Marmolada z jarzębiny i jabłek

Znakomity słodki klasyk

Całe szczęście, że jarzębina znowu wraca do łask miłośników zdrowej żywności i tradycyjnych receptur! Jednak tradycyjny dżem z jarzębiny to nie wszystko, co można z niej przyrządzić. Warto połakomić się o słodki klasyk, jakim jest jarzębinowa marmolada z jabłkami – warto dodać do niej koniak lub… rum!

Lista składników

  • 1 kg jarzębiny
  • 1 kg cukru
  • 2 jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • 1 kieliszek koniaku / rumu

Należy pamiętać o tym, że wersja dla dzieci musi być przyrządzona bez tych wysokoprocentowych trunków. Jednak dla samego siebie warto trzymać w spiżarce chociaż jeden słoiczek wzbogacony o szlachetny alkohol. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na dżemy.

Marmolada jarzębinowa z jabłkami – sposób przygotowania

  1. Zalej jarzębinę niewielką ilością wody oraz dodaj do niej sok z cytryny.
  2. Podgrzewaj całość ok. 10 minut, wsyp cukier i co jakiś czas delikatnie zamieszaj. Pamiętaj o usuwaniu szumowin.
  3. Obierz jabłka w drobną kostkę i dodaj do wywaru.
  4. Smaż jabłka tak długo, aż jabłka się rozpadną, natomiast wywar zgęstnieje.
  5. Co kilka godzin podgrzewaj i wystudzaj całość aż do następnego dnia.
  6. Przy ostatnim podgrzewaniu dodaj alkohol, zamieszaj i zapakuj całość do słoików.

Jarzębina a przemrażanie

To świetny sposób, żeby pozbyć się jej charakterystycznej goryczki. Pamiętaj, żeby w zamrażarce trzymać zebrane plony nie krócej, jak 3 dni. Możesz je także zebrać tuż po przymrozkach, co będzie równie skuteczne jak przechowywanie jarzębiny jadalnej w zamrażarce. Sprawdź także ten artykuł o jarzębie pospolitym, czyli jarzębinie.

ikona podziel się Przekaż dalej