Dżem z jarzębiny – przepis krok po kroku na pyszne przetwory z jarzębiny
Jarzębina czerwona jest doskonałym źródłem witaminy B, C i PP. Dzięki nim wykazuje ona działanie zarówno przeciwzapalne, jak i… moczopędne. Mało tego, używając owoców jarzębiny możemy doskonale uodpornić się na przeziębienie i grypę! Jak zatem przyrządzić dżem z jarzębiny i inne jarzębinowe przetwory? Oto najlepsze przepisy kulinarne do wykonania w domu!
Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o jarzębinie.
Dżem z jarzębiny
Tradycyjne przetwory z jarzębiny w domu
Owoce jarzębu znane nam powszechnie jako jarzębina nie tylko pięknie wyglądają, ale też doskonale smakują w formie przetworów domowych. Możesz łączyć je z wieloma dodatkami bądź skorzystać z tradycyjnego przepisu na jarzębinowy dżem!
Lista składników
- 1 kg jarzębiny
- 0,5 kg cukru
Są to jedyne składniki, jakich potrzebujesz! Sam przepis nie jest skomplikowany, więc bez problemu wykonasz go samodzielnie.
Dżem z jarzębiny – sposób przygotowania
- Zalej oczyszczone owoce jarzębiny jadalnej wodą tak, by przykryć całość.
- Podgrzej na małym ogniu aż do momentu wrzenia.
- Odlej wywar i ponownie zalej owoce, jednak tym razem wrzątkiem.
- Podgrzej całość na małym ogniu, dodając po ok. 15 minutach cukier. Zamieszaj i podgrzewaj jeszcze przez kwadrans.
- Przełóż gorący dżem z owoców jarzębiny do wyparzonych słoików. Następnie zakręć i przykryj kocem. Zostaw do wystygnięcia. Sprawdź także ten artykuł o pielęgnacji i uprawie jarzębiny czerwonej.
Świeże owoce jarzębiny a ich spożywanie
Niestety, ale nie należy spożywać jarzębiny prosto z krzaka – świeża jarzębina czerwona może bowiem wywołać nie tylko wymioty, ale i niebezpieczną biegunkę. Taka reakcja spowodowana jest przez obecność w jarzębinie kwasu parasorbowego – kwas ten jednak zupełnie rozkłada się podczas suszenia owoców czy sporządzania z nich przetworów, jak właśnie wyżej opisany dżem z jarzębiny!
Konfitura z jarzębiny
Przepisy kulinarne a wpływ jarzębiny na zdrowie
Owoce jarzębiny bardzo często pomagają przy zaburzeniach jelitowych, jak zaparcia czy skłonność do wzdęć. Na dodatek zmniejszają dolegliwości nerek i pęcherza, ale też regulują przemianę materii. Owoce jarzębiny jadalnej swoją „magiczną moc” wykazują w przetworach domowych – zapewniając wzmocnienie organizmu, szczególnie przy zakażeniach bakteryjnych. Dlatego warto jest tworzyć z nich dżemy, marmoladę czy znakomitą konfiturę!
Lista składników
- 1 kg owoców jarzębiny
- 1,7 kg cukru
- 0,6 l wody
Pamiętaj o tym, żeby do konfitury wybierać wyłącznie dojrzałe i nieuszkodzone owoce. Możesz również użyć jarzębiny nieco przemrożonej, ponieważ będzie ona wówczas zdecydowanie mniej cierpka.
Konfitura z jarzębiny – sposób przygotowania
- Umyj i przepłucz owoce, następnie zanurz je na ok. 10 minut w gorącej wodzie. Im dłużej będziesz ją tam trzymał, tym więcej cierpkości straci.
- Przygotuj syrop z 0,6 l wody i 1,7 kg cukru. Zagotuj go i zacznij wkładać jarzębinę do jeszcze gotującego się wywaru.
- Konfiturę uzyskasz poprzez gotowanie jednorazowe wraz z małymi przerwami – to znaczy, że musisz ogrzewać owoce na małym ogniu, o ile są zbite i nie rozpadające się. Staraj się jedynie unikać wrzenia i potrząsaj co jakiś czas garnkiem. Zbieraj szumowiny.
- Gdy owoce będą klarowne i piana przestanie się wytwarzać możesz wyłączyć kuchenkę.
- Przełóż całość do wyparzonych słoików, mocno zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na wino i nalewkę z jarzębiny?
Na co jeszcze pomaga jarzębina?
Jeżeli zostawisz sobie nieco zagotowanych owoców, możesz wykorzystać je jako pomoc w walce z… trudnym wypróżnianiem! Wystarczy, że zalejesz zimną wodą łyżkę rozgniecionych owoców i zostawisz na noc pod przykryciem. Rano przecedź je i popijaj uzyskany wywar nawet przez cały dzień. Zobaczysz, że szybko uporasz się ze swoim problemem!
Marmolada z jarzębiny i jabłek
Znakomity słodki klasyk
Całe szczęście, że jarzębina znowu wraca do łask miłośników zdrowej żywności i tradycyjnych receptur! Jednak tradycyjny dżem z jarzębiny to nie wszystko, co można z niej przyrządzić. Warto połakomić się o słodki klasyk, jakim jest jarzębinowa marmolada z jabłkami – warto dodać do niej koniak lub… rum!
Lista składników
- 1 kg jarzębiny
- 1 kg cukru
- 2 jabłka
- sok z połowy cytryny
- 1 kieliszek koniaku / rumu
Należy pamiętać o tym, że wersja dla dzieci musi być przyrządzona bez tych wysokoprocentowych trunków. Jednak dla samego siebie warto trzymać w spiżarce chociaż jeden słoiczek wzbogacony o szlachetny alkohol. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na dżemy.
Marmolada jarzębinowa z jabłkami – sposób przygotowania
- Zalej jarzębinę niewielką ilością wody oraz dodaj do niej sok z cytryny.
- Podgrzewaj całość ok. 10 minut, wsyp cukier i co jakiś czas delikatnie zamieszaj. Pamiętaj o usuwaniu szumowin.
- Obierz jabłka w drobną kostkę i dodaj do wywaru.
- Smaż jabłka tak długo, aż jabłka się rozpadną, natomiast wywar zgęstnieje.
- Co kilka godzin podgrzewaj i wystudzaj całość aż do następnego dnia.
- Przy ostatnim podgrzewaniu dodaj alkohol, zamieszaj i zapakuj całość do słoików.
Jarzębina a przemrażanie
To świetny sposób, żeby pozbyć się jej charakterystycznej goryczki. Pamiętaj, żeby w zamrażarce trzymać zebrane plony nie krócej, jak 3 dni. Możesz je także zebrać tuż po przymrozkach, co będzie równie skuteczne jak przechowywanie jarzębiny jadalnej w zamrażarce. Sprawdź także ten artykuł o jarzębie pospolitym, czyli jarzębinie.