Przepis na rabarbarowy dżem - tradycyjny przepis

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, tak jak i ciasto jogurtowe z rabarbarem, to słodka przekąska, która może być przygotowana zarówno z rabarbarem, jak i dżemem rabarbarowym. Jednak zanim zabierzemy się za przygotowanie tego ciasta drożdżowego z rabarbarem lub ciasta jogurtowego z rabarbarem, powinniśmy zapoznać się z przepisem. Co więcej, powinniśmy poznać również przepisy na to, jak zrobić rabarbarowy dżem.

Składniki:

  • 2 kg dojrzałego rabarbaru,
  • 500 g cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy.

Warto wspomnieć o tym, że jeśli nie lubimy słodkich przetworów z cukrem, możemy również zrobić dżem bez cukru. Jednak dżemy bez cukru zaleca się zrobić również bez soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki.
  2. Pokrojony rabarbar przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem.
  3. Całość mieszamy i odstawiamy na około 4 godziny.
  4. Gdy rabarbar puści sok, dodajemy do niego sok z cytryny.
  5. Rabarbar gotujemy na małym ogniu około 40 minut.
  6. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Pamiętajmy, że czas gotowania uzależniony jest od tego, w jakim tempie rabarbar całkowicie się rozpadnie. Taki dżem z rabarbaru jest idealnym zastąpieniem świeżego rabarbaru, który wykorzystuje się, robiąc ciasto drożdżowe z rabarbarem, czy też ciasto jogurtowe z rabarbarem.

Dżem z rabarbaru z galaretką - jak wykorzystać rabarbar

Jeśli chcemy dowiedzieć się, jak wygląda klarowanie wina lub przygotowanie dżemy z rabarbarem, powinniśmy poznać przepisy na to. Pamiętajmy, że klarowanie wina, tak jak i przygotowanie dżemy można przeprowadzić na różne sposoby. Zobaczmy więc, jak przygotowana jest konfitura z galaretką.

Składniki:

  • 2 kg rabarbaru,
  • 1,5 kg cukru,
  • 2 galaretki agrestowe.

Jeśli mamy ochotę, możemy pomieszać rabarbar z pomarańczą, przez co uzyskamy wzbogacony smak dżemu.

Przygotowanie:

  1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki.
  2. Rabarbar zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na około 3 godziny.
  3. Po tym czasie rabarbar gotujemy na małym ogniu.
  4. Po około 15 minutach mieszamy rabarbar z galaretkami i gotujemy do zagęszczenia.
  5. Dżem wkładamy w słoiki, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Jeśli chcemy mieć dodatkową ochronę dla naszych przetworów, zaleca się pasteryzowanie słoików w wodzie. Takie pasteryzowanie polega na włożeniu słoików do garnka wyłożonego ściereczką, zalanie słoików wodą do wysokości około 1-2 cm pod zakrętkę i gotowanie przez około 15 minut od zagotowania się wody. Dzięki temu nasze przetwory będą mogły być dłużej przechowywane w spiżarni.

Dżem rabarbarowo-truskawkowy na kanapkach
Dżem z rabarbaru krok po kroku, czyli jak zrobić dżem rabarbarowy, najlepsze przepisy i składniki

Galaretka to składnik, który nie tylko zagęści nasz dżem, ale również doda odrobiny smaku. Co więcej, jeśli chcemy, możemy zmieszać dwa smaki galaretek, na przykład galaretkę malinową oraz galaretkę agrestową. Dzięki temu głębia smaku naszego dżemu będzie jeszcze większa, a sam smak rabarbaru nie będzie tak bardzo intensywny. Jeśli masz dużo rabarbaru, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sok z rabarbaru na zimę.

Konfitura z rabarbaru - doskonały przetwór na zimę

Aby dobrze wyklarować wino lub też by nasze powidła z rabarbaru, truskawek, śliwek, czy innych owoców, miały dobry smak, musimy zapoznać się z różnymi przepisami na to, jak je zrobić. Dzięki temu możemy bez problemu wybrać przepis, który w 100% odpowiada naszym wymaganiom. Nie zapominajmy również o tym, że przepisy na powidła, czy też dżemy, możemy dowolnie modyfikować, jednak musimy pamiętać o zachowaniu odpowiedniej konsystencji przetworów. Zobaczmy, w jaki sposób możemy przygotować powidła z rabarbaru.

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru,
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy,
  • 3 goździki,
  • niewielki kawałek imbiru,
  • szczypta cynamonu,
  • cukier trzcinowy.

Pamiętajmy o tym, że zamiast cukru trzcinowego możemy użyć również miodu, ksylitolu, czy też stewi. Natomiast element słodzący dodaje się do powideł dopiero pod koniec gotowania i warto próbować powidła w trakcie.

Przygotowanie:

  1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w około centymetrowe kawałki.
  2. Sok z pomarańczy wlewamy do garnka, dodajemy do niego rabarbar, skórkę pomarańczową, goździki, cynamon i imbir.
  3. Całość gotujemy na małym ogniu do rozpadnięcia się rabarbaru i zgęstnienia całości.
  4. Pod koniec gotowania do powideł dodajemy cukier trzcinowy.
  5. Całość mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się cukru.
  6. Gorące powidła przekładamy do słoików.
  7. Słoiki pasteryzujemy w wodzie przez około 15 minut.

Powidła z rabarbaru są doskonałym dodatkiem do herbaty, ciast, deserów, a nawet i kanapek.

ikona podziel się Przekaż dalej