Przetwory z winogron – przepisy na dżem winogronowy

Smaczne przetwory uzyskamy zarówno z jasnych, jak i ciemnych winogron. Dżem z winogron ciemnych ma więcej wartości odżywczych, z racji bogatej obecności resweratrolu, związku, który, między innymi, chroni nasze tętnice przed odkładaniem się blaszki miażdżycowej. Zawarte w owocach potas i błonnik, wspierają pracę serca, a celuloza i kwasy organiczne wzmocnią układ trawienny. Jasne winogrona korzystnie wpływają na pracę nerek i mają właściwości detoksykacyjne. Winogrona dostarczą naszemu organizmowi witamin, np. C, B6, A, E oraz K oraz minerałów – potasu, fosforu, wapnia, magnezu i wielu innych.

Przepis na dżem z winogron jasnych

Składniki:

  • Winogrona jasne – 3 kg
  • Cukier – 1 kg
  • Dżemix – 2 opakowania
  • Kwasek cytrynowy lub sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Winogrona należy dokładnie umyć i zdjąć z nich skórkę. Tak przygotowane owoce umieszczamy w garnku, przesypując je cukrem. Odstawiamy naczynie z owocami na 1-2 godziny. Po upływie zalecanego czasu, gotujemy zawartość, aż do chwili otrzymania winogronowej masy. Wyjmujemy z dżemu pestki, używając sitka lub przy pomocy łyżeczki. Dodajemy dżemix oraz kwasek cytrynowy (sok z cytryny) do smaku. Gotowy gorący dżem winogronowy przekładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy wyparzonymi nakrętkami. Słoiki odwracamy dnem do góry i pozostawiamy do ostudzenia. Warto wypróbować ten przepis na dżem z winogron. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o dżemach.

Przepis na dżem z ciemnych winogron

Składniki:

  • Ciemne winogrona – 2 kg
  • Owoce pigwy lub jabłka – 2 sztuki
  • Sok z 1 cytryny
  • ¼ szklanki wody
Dżem winogronowy w słoiku
Dżem z winogron - przepis krok po kroku na powidła winogronowe

Przygotowanie:

Owoce winogron dokładnie myjemy. Pigwę (jabłka) myjemy i kroimy na cząstki, razem ze skórką. Wszystkie owoce przekładamy do garnka, dolewamy wody i gotujemy, do otrzymania winogronowej masy. Całość przecieramy przez sito i przelewamy do garnka, z dodatkiem soku z cytryny. Gotujemy, aż dżem stanie się gęsty. Dodajemy cukier i całość gotujemy jeszcze przez pół godziny. Gotowy gorący dżem z winogron przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy nakrętki i odwracamy słoiki dnem do góry. Po wystudzeniu nasze przetwory z winogron gotowe są do wzbogacenia zapasów na zimę.

Możemy urozmaicić przepisy na dżemy z winogron, dodając owoce – jabłka, wiśnie, banany, czarne porzeczki, agrest, itp. Dżemy będą jeszcze smaczniejsze, jeśli dodamy cynamon, wanilię lub imbir.  A może zainteresują cię także zebrane w tym miejscu artykuły o winogronach?

Konfitura z winogron na zimę – łatwe przepisy na winogronowe powidła

Tradycyjny przepis na konfitury

Składniki:

  • Konfitury wymagają proporcji: 1 kg owoców – 1 kg cukru
  • Sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Winogrona dokładnie płuczemy, odrywamy pojedynczo od kiści, odrzucając uszkodzone owoce. Przekładamy je do miski i rozgniatamy na pulpę. Dosypujemy cukier. Tak przygotowaną masę odstawiamy na noc.
  2. Następnego dnia przelewamy zawartość miski do garnka i podgrzewamy ją na małym ogniu. Kiedy się zagotuje, przecieramy przez sito i ponownie przelewamy do garnka.
  3. Gotujemy winogronową masę do chwili, aż mocno zgęstnieje. Dodajemy wówczas sok z cytryny do smaku, mieszamy i odstawiamy z ognia.
  4. Gorące powidła przelewamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy nakrętki. Słoiki odwracamy dnem do góry. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z winogron.

Konfitura odpowiednia na przyjęcie

Składniki:

  • Jasne winogrona – 3 kg
  • Słodki wermut - ½ szklanki
  • Mielone goździki – około ½ łyżeczki
  • Cukier żelujący – 1 kg

Przygotowanie:

  1. Winogrona dokładnie płuczemy i przebieramy. Nieuszkodzone owoce przepoławiamy, usuwając pestki. Umieszczamy owoce w szerokim garnku, posypujemy goździkami i zalewamy wermutem. Odstawiamy całość na chwilę, dając czas dodatkom na przeniknięcie do owoców.
  2. Owoce gotujemy, dodając cukier. Masa powinna stać się gęsta.
  3. Gorącą konfiturę przelewamy do wyparzonych słoików, napełniając je po same brzegi i zakręcamy wyparzonymi nakrętkami. Słoiki odwracamy dnem do góry.

Pamiętajmy, że na przetwory nadają się zdrowe i nieuszkodzone owoce. Nie stosujemy żadnych konserwantów, bowiem cukier dobrze zabezpieczy konfitury przed psuciem się. Spożywane w okresie jesienno-zimowym, dostarczą nam niezbędnych witamin i podniosą odporność naszego organizmu na przeziębienia. Konfitura z winogron uświetni każde przyjęcie, a także uprzyjemni nam długie zimowe wieczory jako wykwintny dodatek do rozgrzewającej herbaty. Winogronowe przetwory są wspaniałym uzupełnieniem deserów i oryginalnym dodatkiem do wytrawnych potraw. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na sok z winogron?

ikona podziel się Przekaż dalej