Dżem z winogron - przepis krok po kroku na powidła winogronowe
Spośród owoców strefy umiarkowanej, winogrona wyróżniają się wysoką zawartością cukrów, co sprawia, że są nie tylko smaczne, ale i posilne. Winogrona stanowią smaczną ozdobę deserów, nadają się na soki, galaretki, powidła jako dodatek do słodkich wypieków oraz do dań mięsnych i serowych. Warto, by przetwory z winogron trafiły na zimę do domowych spiżarni.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach.
Przetwory z winogron – przepisy na dżem winogronowy
Smaczne przetwory uzyskamy zarówno z jasnych, jak i ciemnych winogron. Dżem z winogron ciemnych ma więcej wartości odżywczych, z racji bogatej obecności resweratrolu, związku, który, między innymi, chroni nasze tętnice przed odkładaniem się blaszki miażdżycowej. Zawarte w owocach potas i błonnik, wspierają pracę serca, a celuloza i kwasy organiczne wzmocnią układ trawienny. Jasne winogrona korzystnie wpływają na pracę nerek i mają właściwości detoksykacyjne. Winogrona dostarczą naszemu organizmowi witamin, np. C, B6, A, E oraz K oraz minerałów – potasu, fosforu, wapnia, magnezu i wielu innych.
Przepis na dżem z winogron jasnych
Składniki:
- Winogrona jasne – 3 kg
- Cukier – 1 kg
- Dżemix – 2 opakowania
- Kwasek cytrynowy lub sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Winogrona należy dokładnie umyć i zdjąć z nich skórkę. Tak przygotowane owoce umieszczamy w garnku, przesypując je cukrem. Odstawiamy naczynie z owocami na 1-2 godziny. Po upływie zalecanego czasu, gotujemy zawartość, aż do chwili otrzymania winogronowej masy. Wyjmujemy z dżemu pestki, używając sitka lub przy pomocy łyżeczki. Dodajemy dżemix oraz kwasek cytrynowy (sok z cytryny) do smaku. Gotowy gorący dżem winogronowy przekładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy wyparzonymi nakrętkami. Słoiki odwracamy dnem do góry i pozostawiamy do ostudzenia. Warto wypróbować ten przepis na dżem z winogron. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o dżemach.
Przepis na dżem z ciemnych winogron
Składniki:
- Ciemne winogrona – 2 kg
- Owoce pigwy lub jabłka – 2 sztuki
- Sok z 1 cytryny
- ¼ szklanki wody
Przygotowanie:
Owoce winogron dokładnie myjemy. Pigwę (jabłka) myjemy i kroimy na cząstki, razem ze skórką. Wszystkie owoce przekładamy do garnka, dolewamy wody i gotujemy, do otrzymania winogronowej masy. Całość przecieramy przez sito i przelewamy do garnka, z dodatkiem soku z cytryny. Gotujemy, aż dżem stanie się gęsty. Dodajemy cukier i całość gotujemy jeszcze przez pół godziny. Gotowy gorący dżem z winogron przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy nakrętki i odwracamy słoiki dnem do góry. Po wystudzeniu nasze przetwory z winogron gotowe są do wzbogacenia zapasów na zimę.
Możemy urozmaicić przepisy na dżemy z winogron, dodając owoce – jabłka, wiśnie, banany, czarne porzeczki, agrest, itp. Dżemy będą jeszcze smaczniejsze, jeśli dodamy cynamon, wanilię lub imbir. A może zainteresują cię także zebrane w tym miejscu artykuły o winogronach?
Konfitura z winogron na zimę – łatwe przepisy na winogronowe powidła
Tradycyjny przepis na konfitury
Składniki:
- Konfitury wymagają proporcji: 1 kg owoców – 1 kg cukru
- Sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
- Winogrona dokładnie płuczemy, odrywamy pojedynczo od kiści, odrzucając uszkodzone owoce. Przekładamy je do miski i rozgniatamy na pulpę. Dosypujemy cukier. Tak przygotowaną masę odstawiamy na noc.
- Następnego dnia przelewamy zawartość miski do garnka i podgrzewamy ją na małym ogniu. Kiedy się zagotuje, przecieramy przez sito i ponownie przelewamy do garnka.
- Gotujemy winogronową masę do chwili, aż mocno zgęstnieje. Dodajemy wówczas sok z cytryny do smaku, mieszamy i odstawiamy z ognia.
- Gorące powidła przelewamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy nakrętki. Słoiki odwracamy dnem do góry. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z winogron.
Konfitura odpowiednia na przyjęcie
Składniki:
- Jasne winogrona – 3 kg
- Słodki wermut - ½ szklanki
- Mielone goździki – około ½ łyżeczki
- Cukier żelujący – 1 kg
Przygotowanie:
- Winogrona dokładnie płuczemy i przebieramy. Nieuszkodzone owoce przepoławiamy, usuwając pestki. Umieszczamy owoce w szerokim garnku, posypujemy goździkami i zalewamy wermutem. Odstawiamy całość na chwilę, dając czas dodatkom na przeniknięcie do owoców.
- Owoce gotujemy, dodając cukier. Masa powinna stać się gęsta.
- Gorącą konfiturę przelewamy do wyparzonych słoików, napełniając je po same brzegi i zakręcamy wyparzonymi nakrętkami. Słoiki odwracamy dnem do góry.
Pamiętajmy, że na przetwory nadają się zdrowe i nieuszkodzone owoce. Nie stosujemy żadnych konserwantów, bowiem cukier dobrze zabezpieczy konfitury przed psuciem się. Spożywane w okresie jesienno-zimowym, dostarczą nam niezbędnych witamin i podniosą odporność naszego organizmu na przeziębienia. Konfitura z winogron uświetni każde przyjęcie, a także uprzyjemni nam długie zimowe wieczory jako wykwintny dodatek do rozgrzewającej herbaty. Winogronowe przetwory są wspaniałym uzupełnieniem deserów i oryginalnym dodatkiem do wytrawnych potraw. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na sok z winogron?