Dżem z zielonych pomidorów - 3 przepisy na pyszną konfiturę
Przetwory z pomidorów to nie tylko przecier czy marynowane pomidory z dodatkami. Kiedy tylko zaczynają dojrzewać pomidory, warto wykorzystać je do przygotowania konfitur. Można wykorzystać do tego zarówno dojrzałe, jak i zielone pomidory. Dowiedz się jak to zrobić, by był naprawdę pyszny i aromatyczny.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o pomidorach.
Z tego artykułu dowiesz się:
Dżem z zielonych pomidorów - prosty przepis
Powidło z zielonych pomidorów? Chociaż ta nazwa może brzmieć nieco dziwnie, wystarczy, że posmakujesz, a od razu zaczniesz nabierzesz ochoty na więcej. Warto co roku przygotować chociaż kilka średniej wielkości słoików z dżemem. To idealny dodatek do kanapek i twarożków, a także do ciasta, babeczek i biszkoptów. Dżem z zielonych pomidorów jest zarazem słodki i kwaśny – naprawdę wyjątkowo smaczny. Konfitura jest niezwykle prosta do przygotowania. Potrzebujesz:
- 1 kg zielonych pomidorów,
- 1,5 szklanki cukru,
- sok z 1 cytryny lub sok z ½ cytryny i ½ limonki
Pomidory powinny być twarde i jędrne. W tym wypadku warto posłużyć się niedojrzałymi pomidorami, dobrze sprawdzą się zarówno odmiany czerwone, jak i żółte. Nie trzeba robić do nich marynaty, traktuje się je dokładnie tak samo, jak inne owoce na dżem lub konfiturę. Dżem z zielonych pomidorów w smaku bardziej przypomina właśnie powidła owocowe niż marynatę warzywną.
- Umyj pomidory, wytnij środek i pokrój w kostkę.
- Przełóż pomidory do szerokiego garnka.
- Sparz cytrynę, osusz ją i zetrzyj skórkę. Wyciśnij sok.
- Dodaj cytryny do pomidorów.
- Gotuj na małym ogniu około 3 godzin, od czasu do czasu mieszając.
- Przetrzyj przez sitko, usuń pozostałe skórki.
- Włóż masę do garnka, dodaj cukier.
- Smaż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Dżem powinien być gęsty.
- Włóż przetwór do wyparzonych słoiczków. Od razu zakręć i ustaw do góry dnem.
Jeśli ustawisz słoiki do góry dnem, zakrętka załapie natychmiastowo. Dzięki temu słoików nie trzeba będzie pasteryzować i można je przechowywać bez problemów przez kilka miesięcy w chłodnym pomieszczeniu.
Konfitura z zielonych pomidorów z jabłkami – przepisy
Smażone zielone pomidory można przygotować także na inny sposób. Można dodać do nich owoce i przyprawy, dzięki czemu konfitura nabiera innego, niezwykłego smaku. Przetwory z pomidorów najczęściej robi się na ostro, ale my proponujemy dżem z dodatkiem jabłek. Jest smaczny, słodki, delikatny, dosłownie rozpływa się w ustach. Przygotowanie takiego dżemu nie jest trudne.
- 1,5 kg zielonych pomidorów,
- 600 g kwaskowatych jabłek (mogą być Antonówki lub Ligole),
- 1,2 kg cukru,
- 1 cytryna (otarta skórka i sok),
- 1 laska wanilii
Dżem nabiera słodkości i ma przyjemny zapach. Idealnie nadaje się do różnych ciast, placuszków i naleśników. Jest smaczny i można zastosować go do nadziania drożdżówek lub gniazdek z ciasta francuskiego. Nadaje się jednak także do marynaty do mięsa. Powidło z zielonych pomidorów z jabłkami ma ciekawy smak.
- Pomidory umyj, wytnij środek, pokrój na kawałki.
- Przełóż pomidory do garnka z szerokim dnem, dodaj odrobinę wody na dno i gotuj przez 2 godziny.
- Obierz jabłka, pokrój na kawałki.
- Dodaj jabłka i cukier do pomidorów. Smaż przez 60 minut lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Dodaj wanilię do smaku.
- Przełóż gorący dżem do słoików. Od razu zakręć i postaw do góry dnem, by zakrętki załapały.
A może zainteresuje cię także ten artykuł z wyjaśnieniami, czy pomidor to owoc czy warzywo?
Przepisy na dżem z zielonych pomidorów: wersja z chili i imbirem
Z niedojrzałymi zielonymi pomidorami można zrobić bardzo wiele różnych dań. Niektóre dżemy i konfitury przygotowuje się trochę bardziej na ostro. Odrobinka przypraw i ostrej papryczki sprawia, że konfitura nabiera zupełnie innego smaku i aromatu. Pomidory świetnie do tego pasują. Także w tym wypadku przygotowanie dżemu nie jest trudne i nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności.
- 1,5 kg zielonych pomidorów,
- 1 szklanka cukru,
- 1 papryczka chili,
- sok z 1 cytryny,
- 3-4 cm korzenia imbiru
Marynowane pomidory z ostrymi przyprawami czasami pojawiają się w kuchni azjatyckiej, dlatego tak przygotowany dżem może przypominać ci egzotyczne smaki. Na dodatek dodaje się go czasami do marynowania mięsa. To może być naprawdę nietypowy przysmak.
- Pomidory umyj, oczyść, pokrój na ćwiartki, wytnij środki. Pomidory pokrój w grubą kostkę.
- Przełóż pomidory do garnka o szerokim dnie.
- Dodaj odrobinę wody i gotuj przez kilkanaście minut.
- Dodaj cukier, sok z cytryny i smaż przez około 60 minut.
- Pokrój papryczkę chili. Obierz imbir, posiekaj na cieniutkie plasterki.
- Dodaj przyprawy do dżemu w garnku. Smaż jeszcze chwilę do połączenia smaków.
- Przełóż smażone zielone pomidory do niewielkich wyparzonych słoiczków. Nie musisz ich pasteryzować, jeśli włożysz gorące powidła i odwrócisz naczynia do góry dnem, by zakrętka załapała.
Taki dżem może być świetną przekąską do wielu różnych dań. Idealnie się sprawdza zarówno na kanapki czy do naleśników, jak i do mięs, szynek i serów. Takie połączenie smaków sprawia, że konfitura jest oryginalną przystawką na biesiadnym stole.