Dżem z żurawiny - przepisy, sposoby przygotowania, praktyczne porady
Jadąc w góry, często mieliśmy okazję spożywać grillowane oscypki z żurawiną. Ten prawdziwy góralski przysmak jest fantastycznym sposobem na domowy podwieczorek. Nie każdy jednak ma świadomość, że dżem z żurawiny możemy zrobić we własnym domu. Dżem żurawinowy możemy dodawać do mięsa, a także do innych potraw. Jeśli chcesz sprawdzić, jak w łatwy sposób zrobić własną konfiturę z żurawiny, zapoznaj się z pomysłami podanymi poniżej i dowiedz się jak zrobić pyszny dżem z żurawiny dla Ciebie i Twoich bliskich.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach.
Dżem z żurawiny z dodatkiem jabłka i gruszki
Robiąc przetwory we własnym domu, możesz zaoszczędzić dużo pieniędzy. Małe słoiczek z żurawiny zazwyczaj kosztuje około 10 zł, a Ty możesz mieć go za o wiele mniejszą kwotę. Wystarczy, że we własnym domu samodzielnie przygotujesz pyszną i prostą konfiturę. Sprawdź jak zrobić konfitury z żurawiny, przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 500 g mrożonej żurawiny
- 500 g cukru
- 1 małe jabłko
- 1 mała gruszka
Przygotowanie:
Zaletą dżemu z żurawiny jest możliwość przygotowania go o każdej porze roku. W sezonie żurawinowym możemy przygotować go ze świeżych owoców, natomiast wiosną lub latem możemy skorzystać z mrożonej żurawiny. Kupując żurawinę mrożoną, oszczędzamy sporo czasu, ponieważ nie musimy przemrażać owoców. Jeśli jednak posiadasz owoce, które nie były wcześniej mrożone, to najpierw zacznij od oczyszczenia owoców, a następnie umieść je w woreczku do mrożenia i pozostaw na około 24 godziny w zamrażalniku. W ten sposób przygotujesz owoce do kolejnej obróbki.
- W dużym garnku umieszczamy żurawinę i dodajemy do niej cukier. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie zapalamy palnik. Należy pamiętać, że żurawiny przed tą czynnością nie rozmrażamy.
- Gdy cukier zacznie się rozpuszczać i gdy owoce zaczną pękać i puszczać sok, należy ją co jakiś czas przemieszać.
- Gdy żurawina zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika i gotuj ją w ten sposób przez około godzinę. Pamiętaj, aby nie przykrywać garnka i systematycznie mieszać konfiturę. W ten sposób nadmiar soku odparuje.
- W międzyczasie możesz obrać jabłko i gruszkę, a następnie pokroić je na drobną kostkę. Po około 60 minutach smażenia dodajemy do konfitury pokrojone jabłko i gruszkę i dalej gotujemy domowy dżem przez kolejne 30 minut.
- Gdy konfitura będzie się smażyć, możemy przygotować słoiki, do których zostanie ona przełożona. Musisz pamiętać, aby dokładnie je umyć i wyparzyć.
- Po zakończonym smażeniu przekładane dżem z żurawiny do wcześniej przygotowanych słoików pamiętając, aby nie nakładać dżemu pod samą górę, ponieważ może to powodować powstawanie pleśni.
- Przekładając do słoików gorącą konfiturę, możemy pominąć proces pasteryzacji.
- Jeżeli jednak chcemy czuć się pewnie, może pasteryzować nasze dżemy przez około 8 do 10 minut. Tak przygotowane przetwory możemy przechowywać w lodówce lub w spiżarce.
Konfitura z żurawiny to jeden z tych przetworów, który powinien się znaleźć w każdym domu. Nie musisz robić dużej ilości dżemu, wystarczy kilka małych słoiczków. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z żurawiny.
Domowy dżem z żurawinowy z dodatkiem cytryny
Jeśli nie lubisz dżemu z żurawiny z dodatkiem jabłek i gruszek, to powinieneś wypróbować przepis, którego jedyny dodatek to sok z cytryny. Przygotowanie konfitury z żurawiny będzie równie proste, jak wykonanie poprzedniego przepisu. Możesz do niego wykorzystać zarówno świeżą żurawinę, jak i żurawinę mrożoną. Jeśli nie wiesz, jak zrobić dżem we własnym domu, to zapoznaj się z instrukcjami zamieszczonymi poniżej.
Składniki:
- 500 g świeżej żurawiny
- pół szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- sok z całej cytryny
Przygotowanie:
- Żurawinę myjemy i pozbywamy się zepsutych i niedojrzałych owoców.
- Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i wszystko mieszamy, gotując kilka minut. Naszym celem jest stworzenie gęstego i słodkiego syropu.
- Gdy syrop jest gotowy, dodajemy do niego owoce i całość dokładnie dusimy przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
- W tym czasie możemy wycisnąć sok z cytryny i dodać do owoców.
- Konfiturę gotujemy dotąd, aż zauważymy, że odparowała się większa część wody, a jej konsystencja powinna być zbita i zwarta. Dlatego musisz uzbroić się w cierpliwość, ponieważ może to potrwać od godziny do nawet półtorej.
- Pod koniec gotowania przygotowujemy słoiki, które należy umyć i wyparzyć.
- Do wcześniej wyparzonych słoików, przekładamy gorącą konfiturę, zakręcamy, a następnie przekręcamy słoiki do góry dnem. Tak pozostawiamy je do czasu, aż całość wystygnie.
Przetwory przygotowane w ten sposób, bez przeszkód możesz przechowywać w spiżarni w sąsiedztwie innych zapasów zimowych, takich jak opieńki marynowane, czy przygotowana pigwa na zimę. Z pewnością wiesz, jak wspaniale smakuje mięso nadziewane żurawiną! Jeszcze smaczniejsze może być mięso pieczone, polane sosem i ozdobione odrobiną dżemu żurawinowego.