Konfitura z agrestu – najlepsze przepisy na przygotowanie konfitury, powideł i marmolady z agrestu
Konfitura z agrestu jest cennym źródłem witamin. Przetwory z agrestu kiedyś cieszyły się ogromną popularnością, dziś mniej, jednak powoli wracają do łask. Coraz częściej w polskich domach spotkać można przetwory takie, jak: nalewka z agrestu, sok z agrestu, wino z agrestu, ale i dżem agrestowy bądź inne pyszne zaprawy z agrestu na zimę. Jakie są popularne przepisy na te sezonowe owoce?
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o konfiturach.
Konfitura z agrestu
Przepis na agrestową konfiturę
Konfitura agrestowa to jeden z najbardziej cenionych przetworów – łączy w sobie bowiem zarówno kwaśny smak agrestu, jak i słodycz cukru. Jej niepowtarzalny smak wymaga jednak nieco pracy.
Lista składników
- 2 kg agrestu
- ½ l wody
- 1,5 kg cukru
Pamiętaj, żeby dokładnie umyć, obrać i odciąć szypułki agrestu. Należy również pozbyć się ze środka pestek!
Konfitura z agrestu – sposób przygotowania
- Zagotuj wodę z cukrem w dużym garnku, następnie przesyp do niego agrest i podgrzewaj na małym ogniu.
- Doprowadź niemal do wrzenia, zdejmij z ognia i odstaw na ok. 12 godzin do ostygnięcia.
- Następnego dnia podgrzewaj konfitury na małym ogniu – unikaj zagotowania!
- Gotuj wywar przez kilka godzin – owoce muszą się zeszklić i stać się miękkie. Pamiętaj o usuwaniu szumowin.
- Przełóż konfiturę do wyparzonych słojów, zamknij i schowaj w chłodne miejsce.
Konfitura agrestowa – o czym pamiętać?
Konfitura z dyni bądź konfitura z malin jest łatwiejsza w przygotowaniu, ponieważ tam owoce tak łatwo nie pękają. Owoc agrestu z kolei zarówno łatwo się rozgotowuje, jak i szybko pęka. Zapobiegniesz temu, jeżeli będziesz nakłuwać je… nierdzewną szpilką! Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o agreście.
Dżem z agrestu
Dżem agrestowy idealny do… mięsa?
Konfitura z agrestu w postaci dżemu smakuje naprawdę wybornie – zwłaszcza, gdy przygotujesz dżem z jeszcze nie w pełni dojrzałego agrestu. Takie przetwory z agrestu doskonale sprawdzą się nie tylko jako dodatek do naleśników bądź ciasta, ale i jako nietuzinkowe połączenie z pieczonym drobiem lub wieprzowiną. Są w przygotowaniu równie proste jak nalewka z agrestu, jednak robi się je znacznie krócej od innych przetworów – aby przyrządzić np. wino z agrestu należy posiadać odpowiedni sprzęt i sporo… cierpliwości.
Lista składników
- 1,5 kg agrestu prawie dojrzałego (może być także czerwony)
- 1 kg cukru
Pamiętaj, że taka konfitura z agrestu zawiera sporą ilość pektyny! Przepisy na nią są zatem przydatne w profilaktyce zarówno chorób jelit, jak i w przypadku zatrucia organizmu np. metalami ciężkimi.
Dżem z agrestu na zimę – sposób przygotowania
- Umyj owoce i odsyp ok. 1/3 z całości.
- Pozostały agrest posyp cukrem i zmiażdż. Doprowadź owoce do wrzenia i zdejmij z wierzchu szumowiny.
- Dodaj całe owoce do przetworu, następnie zagotuj.
- Gorący dżem przełóż do słoików i szczelnie zakręć.
Konfitura z agrestu lekiem przewodu pokarmowego!
Wystarczy, że zjesz przynajmniej 2 łyżki dżemu agrestowego dziennie – jest wówczas duża szansa na to, że pozbędziesz się kłopotliwych zaparć! Ważnym składnikiem agrestu jest błonnik, który ułatwia pracę przewodu pokarmowego. Może warto więc skusić się na przygotowanie tego domowego przetworu? A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na dżem z agrestu?
Powidła z agrestu
Czy trudno jest zrobić powidła z agrestu?
Przepis ten wyróżnia się nieco przydymionym smakiem oraz intensywnym zapachem. Nie jest trudny do wykonania, jednak wymaga stałego nadzorowania i częstego mieszania! Pamiętaj, że dobre powidła muszą się nieco… przypalić. To nieco zaostrzy ich smak i wydobędzie goryczkę „schowaną” w kwaskowej skórce.
Lista składników
- 3 kg agrestu
- 1 kg cukru
Powidła świetnie posłużą jako masa do piernika lub dodatek do mięsa. Zatem, do dzieła!
Konfitura z agrestu – sposób przygotowania
- Obierz owoce i dokładnie umyj. Włóż agrest do dużego słoja i zasyp cukrem.
- Przykryj słój gazą i odstaw w nasłonecznione miejsce na ok. tydzień czasu.
- Zlej sok z agrestu i przenieś owoce do garnka. Praż przez ok. 1,5h dziennie (4 dni) na małym ogniu, często mieszając.
- Gotowe powidła przenieś do wyparzonych słojów. Zakręć i zapasteryzuj.
A co z… sokiem agrestowym?
Oczywiście, nic nie może się zmarnować! Zlany sok z agrestu przelej do wyparzonych butelek, zakręć i zapasteryzuj. Szybko przekonasz się, jak cudownie rozgrzejesz się dzięki niemu zimą! Sprawdź także ten artykuł z przepisami na sok z agrestu.
Marmolada z agrestu
Agrest jako źródło odporności
W agreście zawarta jest spora dawka witaminy C, która naturalnie wzmocni odporność immunologiczną i cały organizm. Dodatkowo składniki tych owoców wspomogą koncentrację oraz ukoją nerwy!
Lista składników
- 1 kg agrestu
- 1,5 cytryny
- ¾ szklanki wody
Pamiętaj o dokładnym obraniu i umyciu agrestu! Obgotuj go później w wodzie (ok. 30 minut).
Agrestowa marmolada – sposób przygotowania
- Ściągnij agrest z ognia i po 10 minutach zmiksuj.
- Postaw znów na ogniu, dosyp cukier i dodaj sok z cytryny. Zamieszaj.
- Gotuj ok. 50 minut, mieszając – marmolada nie może się przypalić!
- Przełóż do wyparzonych słojów i odwróć do góry dnem.
Niepozorny i mały agrest to bomba pełna prozdrowotnych właściwości – idealny jest na „leniwe jelita”, słabą odporność i serce. Skorzystaj zatem z przepisów na zaprawy z agrestu i wzmocnij się już dziś! A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na wino z agrestu?