Konfitura z aronii – najlepsze przepisy na przetwory z aronii
Aronia jest owocem, który sprawdzi się idealnie na domowe przetwory na zimę. Przepisy na przetwory z aronii są bardzo zróżnicowane, jednak łączy je jedno – są smaczne i zdrowe! Co zrobić z tymi owocami, żeby zachować właściwości aronii na cały rok? Konfitura z aronii, nalewka z aronii czy aromatyczne wino to tylko kilka propozycji. Odszukaj swój ulubiony przepis i… do dzieła!
Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o aronii.
Konfitura z aronii
Powidło z aronii
Przetwory z aronii są naprawdę smaczne – zwłaszcza, gdy zmieszasz je z jabłkiem! W ten sposób możesz przygotować smaczny dżem z aronii, który będzie idealny na kanapkę z masłem bądź jako wytrawny dodatek do… pasztetu!
Lista składników
- 1 kg aronii
- 1 kg jabłek
- 1 opakowanie pektyny
- 1 kg cukru
Warto na samym początku przepłukać dokładnie owoce, a obrane jabłka pokroić w ćwiartki.
Dżem z aronii i jabłek – sposób przygotowania
- Jeżeli chcesz uzyskać pyszny dżem z aronii, przygotowane owoce zblenduj na gładką masę.
- Zmieszaj pektynę z 1 szklanką cukru (może być z cukrem żelującym), natomiast zmiksowane owoce doprowadź do wrzenia w garnku (grube dno!).
- Do całości dodaj pektynę z cukrem i gotuj ok. 5 minut na średnim ogniu, mieszając. Dodaj po czasie resztę cukru.
- Gotuj mieszając, aż cukier się rozpuści. Przelej do wyparzonych słoików.
- Owoce aronii i jabłek odwróć w słojach do góry dnem na ok. 15 minut. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie aronii czarnej?
Konfitura z aronii jako wzmocnienie na cały rok
Aronia ma cierpki smak, jednak cukier odrobinę go przełamuje. Dżem z aronii i jabłek ma do zaoferowania wiele właściwości zdrowotnych, będących bogactwem soli mineralnych, witamin oraz antyoksydantów. Dżem z aronii pozwoli na wzmocnienie organizmu i jego odporności przez cały rok! Dlatego warto jest przyrządzić go w domu.
Marmolada z aronii z jabłkami i gruszką
Przetwory z aronii źródłem witamin
Poniższy przepis na powidło z aronii jest bogactwem witamin C, E, PP, B1, B2 oraz B6. Witamina C znacznie pomoże w walce z przeziębieniem i grypą, witamina E wzmocni walkę ze starzeniem się organizmu, a witaminy B zadbają o ciało od… wewnątrz.
Lista składników
- 1 kg aronii
- 500 g jabłek
- 500 g gruszek
- 1 cytryna
- 500 g cukru
Przygotowanie marmolady z jabłkami na zimę zacznij od umycia aronii i oddzielenia gałązek oraz przełożenia do rondla i zalania odrobiną wody.
Marmolada z aronii – sposób przygotowania
- Pokrój jabłka i gruszki w kostkę (lub zetrzyj) i dodaj do aronii razem z cukrem (może być z cukrem żelującym). Dodaj sok z cytryny.
- Gotuj, aż skórki aronii zaczną mięknąć i owoce się „rozpadną”.
- Przełóż do wyparzonych słojów i szczelnie zamknij. Owoce aronii z gruszką i jabłkami możesz również zapasteryzować. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z aronii.
Magiczne właściwości aronii
Konfitura z aronii to nie tylko cudowny smak. Zawarte w niej bowiem bioflawonoidy wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, obniżając ciśnienie! Aronia potrafi zatem dobroczynnie wpłynąć na nadciśnienie. Usprawnia dodatkowo pracę naczynek krwionośnych w oku, chroniąc je przed zaćmą czy jaskrą.
Przepisy na domowe alkohole z aronii
Nalewka z aronii
Aronia w nalewce do rarytas dla smakoszy i koneserów domowych trunków. Najlepiej przyrządzić ją z dodatkiem… liści wiśni. – aronia straci wówczas swoją cierpkość, zyskując niepowtarzalny aromat i smak!
Lista składników
- 5 kg aronii
- 100 liści wiśni (20 szt. na 1 kg)
- 5 l wody (1 l na 1 kg)
- 5 kg cukru (zależnie od gustu)
- 2,5 l spirytusu
- 1 cytryna
Ważne, żeby umyć aronię i zamrozić ją na co najmniej jedną dobę bądź nawet na kilka dni!
Aroniówka – sposób przygotowania
- Opłucz owoce, zalej wodą i dodaj liście wiśni. Gotuj ok. 10 minut tak, by owoce puściły sok.
- Odcedź z aronii i liści, dodaj cukier. Gotuj do rozpuszczenia.
- Odstaw nalewkę do wystygnięcia. Następnie dodaj sok z cytryny i spirytus.
- Przelej przez gazę do butelek i odstaw w ciemne miejsce na minimum 6 miesięcy.
Nalewka a jej właściwości zdrowotne
Antocyjany zawarte w trunku obniżą poziom złego cholesterolu, a także pomogą osobom pracującym przed… ekranem monitora! Owoce aronii skutecznie niwelują bowiem szkodliwe skutki promieniowania komputera. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z aronii.
Domowe wino z aronii
Nie tylko konfitura z aronii…
Aronia nadaje się świetnie nie tylko na dżem, marmoladę czy nalewkę. Świetnie sprawdzi się również pod postacią wina, które idealnie i zdrowo rozgrzeje organizm na zimę!
Lista składników
- 7 kg aronii
- 4,3 l wody
- 2,4 kg cukru
- drożdże
- 4 g pożywki
- łyżeczka pektopolu
Aronię umyj, odsącz i włóż do zamrożenia na około 6 dni. Po tym czasie wyjmij owoce z zamrażarki i zmiażdż je – jednak nie miksuj!
Wino aroniowe – sposób przygotowania
- Wrzuć miazgę do gąsiora, zalej 2l wrzącej wody i dodaj pektopolu.
- Zagotuj wodę z cukrem (pozostałą), ostudź syrop i dodaj do gąsiora. Wrzuć wcześniej przygotowane drożdże i pożywkę. Odstaw na 2 tygodnie do fermentacji.
- Odcedź moszcz od resztek owoców i przelej do innego gąsiora.
- Zlej po ok. 40 dniach znad osadu, zamknij w wyparzonych butelkach i odstaw na ok. 3 miesiące.
Wino z aronii a podniesienie odporności
Jeżeli zrobisz je w sezonie letnim i będziesz odpowiednio przechowywać, na pewno trunek ten skutecznie pomoże zwiększyć odporność organizmu na wszelakie infekcje i przeziębienie. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na dżem z aronii?