Konfitura z dzikiej róży - przepisy na przetwory z owoców dzikiej róży krok po kroku
Nieco podłużne, zakończone charakterystycznymi wąsami owoce dzikiej róży jesienią nadają się do zbioru. Są jednym z najbardziej zasobnych źródeł witaminy C, a przy tym smakują po prostu niebiańsko. Wielbiciele przykwaskowych nut z pewnością dobrze znają ten niezwykły smak i zachęcamy ich do zrobienia przetworów z dzikiej róży. Wybierz najlepszy przepis dla siebie.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o konfiturach.
Owoce róży - co warto wiedzieć?
Obok dzikiej róży nie sposób przejść obojętnie. W czasie kwitnienia i owocowania jest po prostu piękna. Warto jednak podziwiać nie tylko jej walory estetyczne, lecz także zdrowotne. Owoce róży są bardzo dobrym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C, ale także A, B1, B12, E i K. Zawierają także pektyny i garbniki, ostatnie badania wykazują także zawartość kwasu foliowego. Jak się łatwo domyślić – mają niezwykły wpływ na cały organizm. Świetnie sprawdzają się w czasie przeziębień, ale nie można odmówić im także działania profilaktycznego. Są idealne w zwalczaniu nadciśnienia i chorobach serca.
Owoce róży zbiera się jesienią. Oczywiście można je kupić, ale wcale nie tak trudno je znaleźć i zerwać. Sadzonki dzikiej róży można zaprosić do swojego ogrodu, ale roślina znajduje się w wielu miejscach. Najlepiej udać się do lasu – warto zbierać wyłącznie owoce oddalone od drogi i miast. Czerwone koraliki zrywa się, gdy są już w pełni dojrzałe, ale muszą być jeszcze twarde. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z dzikiej róży.
Konfitura z dzikiej róży – najlepszy przepis
Z owoców róży robi się bardzo wiele różnych przetworów, jednak konfitura jest zdecydowanie najbardziej znana. Zanim zrobisz powidła z dzikiej róży, musisz uzbroić się w cierpliwość. Niestety, owoce wymagają przebrania – musisz usunąć im szypułki i ogonki, najlepiej przekroić je na pół. Niektórzy zalecają wyciąganie wewnętrznych pestek, jest to naprawdę pracochłonne, ale warto. Jeśli chcesz zrobić przetwory z dzikiej róży na zimę, musisz mieć:
- 1 kg owoców,
- 1-1,5 kg cukru,
- 1 szklankę wody.
Jak każda konfitura, także konfitura z dzikiej róży zaczyna się od zrobienia syropu cukrowego. Dzięki temu będzie bardzo gęsta, niezwykle słodka, pełna smaku. Przetwory z dzikiej róży wymagają czasu i cierpliwości. Jak przygotować konfiturę?
- Przygotuj owoce.
- W osobnym naczyniu zagotuj wodę z cukrem. Poczekaj, aż się rozpuści.
- Do syropu cukrowego wrzuć owoce i zagotuj do wrzenia. Odstaw na 12 godzin.
- Podgrzej ponownie owoce na wolnym ogniu około 15 minut. Odstaw na kolejne 12 godzin.
- Znów podgrzewaj konfiturę przez około 20-30 minut, aż owoce staną się szkliste. Przełóż gorącą konfiturę do wyparzonych, czystych słoików.
Jeśli przełożysz do słoików gorące przetwory z dzikiej róży, nie musisz ich dodatkowo pasteryzować. Konfitura może stać w chłodnym miejscu przez wiele miesięcy, ale gwarantujemy, że nie zostanie aż tak długo – jej kolor i wyrazisty, słodki smak są zbyt kuszące. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na konfiturę z czarnej porzeczki?
Dżem z dzikiej róży
Z owoców dzikiej róży można przygotować także dżem. Także jest bardzo smaczny, nieco bardziej przykwaskowy. Jest idealny dla osób, które nie mają czasu na przygotowanie konfitury – robi się go o wiele szybciej. Będziesz potrzebować:
- 1 kg przygotowanych owoców,
- 600 g cukru,
- 1 szklankę cukru,
- 4 łyżki soku z cytryny.
Możesz do tego dodać jeszcze nasiona z laski wanilii, jej delikatny smak świetnie pasuje do przetworów z owoców dzikiej róży.
- Przygotowane owoce przełóż do garnka i gotuj aż puszczą sok i staną się miękkie. To około 30 minut.
- Przetrzyj owoce przez gęste sitko.
- Do powstałego przecieru dodaj cytrynę i cukier, możesz także dodać troszkę wanilii.
- Przecier znów postaw na ogniu. Gotuj przez 10 minut i gorący przełóż do słoików.
Dżem z owoców dzikiej róży także może stać przez kilka miesięcy. Jest idealny do kanapek, naleśników i różnych deserów. Można posmarować nim ciasto, włożyć jako nadzienie do ciasteczek lub rogalików. Dodaje im niezwykłego charakteru, ponieważ nie jest za słodki. Wspaniale smakuje w połączeniu z kawą lub słodką, deserową nalewką. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z jabłek.