Przetwory z gruszek - co warto wiedzieć?

Gruszki traktowane są głównie jako owoce deserowe, które jemy na surowo. Wiele odmian gruszek nie nadaje się do przetworów, gdyż są zbyt miękkie i soczyste i rozpadają się w czasie gotowania. Na przetwory z gruszek, szczególnie na powidła gruszkowe, wybieraj odmiany twardsze i zwarte.

Przetwory z gruszek to przede wszystkim aromatyczne kompoty, gruszki w syropie z imbirem, nalewka z gruszek czy też marmolada z gruszek. Konfitura z gruszek czy też dżem z gruszek, podobnie jak konfitura z dyni, idealnie smakują podane do kanapek, deserów, naleśników czy do ciast. Tradycyjnym daniem świątecznym są marynaty jak gruszki w occie czy gruszki w musztardzie. Przetwory z gruszek dobrze jest łączyć z innymi owocami, jak jabłka czy żurawina oraz z cynamonem i z imbirem.

Przetwory z jabłek i gruszek robimy w sierpniu i wrześniu, gdy owoce są najtańsze i najbardziej dorodne. Warto pamiętać, aby gruszek nie mrozić, gdyż po wyjęciu z zamrażalnika miąższ jest niesmaczny i wodnisty. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z gruszek.

Konfitura gruszkowa w słoikach
Konfitura z gruszek - sprawdzone przepisy na przetwory krok po kroku

Powidła z gruszek - przepisy

Podobnie jak konfitura z malin, marmolada z gruszek czy też powidła gruszkowe nie mogą być długo gotowane, z uwagi na delikatny miąższ gruszek. Klasyczny przepis na dżem z gruszek czy też powidła z gruszek wymaga następujących składników:

  • 1 kg gruszek,
  • 30 dkg cukru,
  • ok z 1 cytryny.

Niektóre przepisy łączą marmoladę z gruszek z imbirem oraz z cynamonem, które możesz dodać aby nadać przetworom korzenny i rozgrzewający smak.

Gruszki obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój na kawałki i przełóż do garnka. Skrop gruszki sokiem z cytryny i wlej szklankę wody. Gotuj dżem z gruszek około 15 minut. Następnie dodaj cukier i gotuj aż woda wyparuje. Gorące powidła gruszkowe przełóż do słoików i pasteryzuj.

Konfitura z gruszek powstaje w podobny sposób, z tym że przepis wymaga, aby na 1 kg gruszek wziąć 1.5 kg cukru. Gruszki skropione sokiem z cytryny wkładamy do syropu cukrowego i gotujemy. Następnie odstawiamy do wystygnięcia na kilka godzin. Owoce wyjmujemy i gotujemy sam syrop, aż zgęstnieje. Dodajemy gruszki i gotową konfiturę z gruszek przekładamy do słoików. A może zainteresuje cię także artykuł z przepisami na przetwory z gruszek?

Co jeszcze można zrobić z gruszek na zimę?

Nalewka z gruszek, szczególnie z cynamonem, to świetny napój rozgrzewający na zimę.

Przepis na nalewką z gruszek wymaga następujących składników:

  • 2 kg gruszek,
  • pół kg cukru,
  • pół litra spirytusu i pół litra wódki,
  • cynamon, goździki.

Gruszki obrane i pozbawione gniazd nasiennych zasypujemy cukrem i odstawiamy na 3 dni. Po tym czasie dodajemy łyżkę cynamonu, goździki i zalewamy całość alkoholem. Następnie nalewka z gruszek musi stać w ciemny miejscu około miesiąca. Po tym czasie przecedzamy nalewkę i zlewamy do butelek.

Przepisy na przetwory z jabłek i gruszek warto znać i wprowadzić do swojego menu. Konfitury z gruszek z imbirem czy też nalewka z gruszek, poprawi ci nastrój i rozgrzeje w zimowe wieczory. Wart wypróbowania jest także przepis na dżem z gruszek. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na konfiturę z pigwy.

ikona podziel się Przekaż dalej