Konfitura z jarzębiny - sprawdzone przepisy krok po kroku
Owoce jarzębiny stosuje się w lecznictwie, gdyż zawierają dużo witaminy C, prowitaminy A, kwasy organiczne, karotenoidy, substancje garbnikowe oraz węglowodany. Jarzębina wchodzi w skład mieszanek ziołowych i preparatów wzmacniających. Mało kto wie, że owoce jarzębiny nadają się na przetwory. Możemy zrobić dżem z jarzębiny, wino z jarzębiny, nalewkę, syrop do herbaty, sok i wiele innych. Konfitura z jarzębiny świetnie pasuje do mięsa i serów.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na konfitury.
Konfitura z jarzębiny - podstawowe informacje
Jarzębina, często spotykana w parkach czy na ulicach to drzewo ozdobne. Kwitnie w maju, zaś jesienią pokrywa się kiściami pięknych, czerwonych owoców. Jagody jarzębiny nie są jedzone na surowo z uwagi na gorzki i cierpki smak. Mogą również wywołać wymioty i biegunkę. Przyczyną tego jest kwas parasorbowy, który jednak rozkłada się w czasie suszenia owoców lub sporządzania wyciągów.
Owoce jarzębiny do suszenia zbiera się jesienią, gdy są dojrzałe. Zbieramy całe baldachy i suszymy w całości, a owoce oddzielamy dopiero po ususzeniu. Natomiast świeże owoce na przetwory z jarzębiny zbieramy po przymrozkach. Owoce jarzębiny zebrane wcześniej należy 1-3 dni przemrozić w zamrażalniku, dzięki czemu zyskują one łagodniejszy i mniej gorzki smak. Oczywiście możemy potrzymać owoce jarzębiny dłużej w zamrażarce, jeśli nie mamy czasu na przetwory.
Przygotowując przetwory z jarzębiny musimy liczyć się z tym, że niewielki smak goryczki pozostanie. Jednak dla smakoszy właśnie ta goryczka stanowi największą atrakcję.
Także połączenie z innymi owocami, na przykład jabłkami czy gruszkami sprawi, że marmolada z jarzębiny będzie mniej gorzka. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na dżem z jarzębiny.
Przetwory z jarzębiny przygotowujemy poprzez kilkakrotne gotowanie. Owoce w syropie doprowadzamy do wrzenia, następnie odstawiamy do wystygnięcia lub nawet do następnego dnia. Następnie ponownie gotujemy. Powtarzamy ten proces kilka razy. Ten sposób gotowania konfitury z jarzębiny zapobiega rozpadaniu się owoców oraz ogranicza smak goryczki.
Przed przystąpieniem do przetworów należy oddzielić owoce od kiści i oberwać szypułki. Zanim zaczniemy gotować dżem z jarzębiny owoce jarzębiny należy zblanszować przez wrzucenie ich do wrzącej wody na 1-2 minuty.
Jak zrobić przetwory z jarzębiny - sprawdzone przepisy
Najlepiej znany przepis to konfitura z jarzębiny, którą możemy jeść do potraw mięsnych, sera, do kanapek.
Potrzebne będzie:
- 1 kg owoców jarzębiny,
- 1,5 kg cukru,
- 1,5 szklanki wody.
Przygotowanie krok po kroku:
- rozpuść cukier w gorącej wodzie, aby zrobić syrop,
- zalej jarzębinę gorącym syropem i pozostaw do następnego dnia,
- na drugi dzień zagotuj jarzębinę, po zagotowaniu odstaw na kilkanaście minut, po czym powtórz tę czynność kilka razy,
- za każdym razem zbieramy pianę, jaka tworzy się w czasie gotowania,
- gdy owoce staną się szkliste ostaw konfiturę do ostudzenia na 20 godzin,
- zagotuj ponownie konfiturę i gorącą przełóż do słoików,
- zakręć słoiki i pasteryzuj kilka minut.
Może się zdarzyć, że zebrana jarzębina jest bardzo soczysta i sok nie odparuje. Konfitura z jarzębiny nie może być zbyt wodnista, dlatego też sok należy odlać i używać jako sok jarzębinowy. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na wino i nalewkę z jarzębiny?
Dżem z jarzębiny i jabłek
Marmolada z jarzębiny świetnie nadaje się jako nadzienie do naleśników, do smarowania chleba, do placków oraz do serów. Dżem z jarzębiny, podobnie jak konfitura z jarzębiny, stanowi wspaniały dodatek do rozgrzewającej herbaty.
Przepis na dżem z jarzębiny i jabłek wymaga użycia tylko pół kilograma cukru, dlatego też jest zdrowszy i lepszy dla osób unikających cukru.
Składniki:
- 1 kg owoców jarzębiny,
- pół kg jabłek,
- pół kg cukru,
- pół szklanki wody.
Sposób przygotowania:
- zblanszuj owoce jarzębiny gorącą wodą,
- dodaj ½ szklanki wody i gotuj na małym ogniu,
- gdy owoce zaczną pękać dodaj cukier,
- gdy cukier się rozpuści dodaj obrane i pokrojone jabłka,
- smaż dopóki owoce się nie rozpadną,
- gorące przełóż do słoików i pasteryzuj.
Dżem z jarzębiny, podobnie jak konfiturę, możemy wzbogacić o sok z cytryny, który dodajemy na samym początku. Kieliszek koniaku lub rumu dodany do marmolady z jarzębiny tuż przed przełożeniem do słoików nada ciekawy, mocny smak. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na konfiturę z pigwy.
Nalewka z jarzębiny i wino z jarzębiny - przepis na domowe alkohole
Nalewka z jarzębiny stosowana jest leczniczo do odtrucia organizmu, na problemy z woreczkiem żółciowym lub jelitami. Aby zrobić nalewkę z jarzębiny potrzebne będą następujące składniki:
- 30 dkg owocu jarzębiny,
- kilka suszonych daktyli i rodzynek,
- 3 łyżki cukru
- 100 ml spirytusu i 0,8 litra wódki
Sporządzenie nalewki z jarzębiny jest bardzo łatwe i nie wymaga specjalnego sprzętu. Owoce i cukier umieść w dużym słoiku i zalej spirytusem i połową wódki, a następnie postaw w cieple na około 4 tygodnie. Po tym czasie odlej alkohol z sokiem do innego naczynia. Owoce zaś zalej pozostałą częścią wódki i odstaw na tydzień. Po tygodniu przecedź nalewkę i połącz z poprzednio odlaną częścią. Całość odstaw jeszcze na tydzień, a następnie rozlej do butelek. Nalewka z jarzębiny będzie dobra do picia po około pół roku.
Wino z jarzębiny jest nieco trudniejsze do zrobienia i wymaga posiadania gąsiora oraz sprzętu do robienia domowego wina, jak również drożdze winne i pożywka.
Jak zrobić wino z jarzębiny krok po kroku:
- przygotuj 6 kg owoców jarzębiny, oderwij szypułki i dokładnie, kilka razy przepłucz owoce wodą,
- owoce ubij tłuczkiem i zalej wrzącą wodą,
- zrób syrop cukrowy z 1 litra wody i 2 kg cukru,
- do zmiażdżonych owoców jarzębiny dodaj syrop cukrowy, matkę drożdżową, pożywkę, 3 g kwasku cytrynowego i wszystko przełóż do gąsiora,
- po tygodniu wino przecedzić,
- rozpuścić 4 kg cukru w części moszczu i dodać do moszczu,
- całość odstawić w balonie do dalszej fermentacji, na balon założyć korek z rurką fermentacyjną,
- po 6-8 tygodniach wino ściągnąć i przelać do butelek.
Wino z jarzębiny musi dojrzewać w butelkach około 6 miesięcy do roku czasu.
Jak widać z popularnej z parków jarzębiny można zrobić wiele potraw i przetworów, które nie tylko wzbogacą stół, lecz także działają leczniczo. Przepisy na przetwory z jarzębiny są warte wypróbowania, zwłaszcza przepis na konfiturę z jarzębiny. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na konfiturę z pomarańczy?