Konfitura z pigwy do herbaty - praktyczny przepis krok po kroku
Owoce z pigwy są bardzo ważne, szczególnie w przetwórstwie. Dżem z pigwy, powidła, konfitura z pigwy do herbaty i inne przetwory z pigwy do herbaty i nie tylko, są bardzo smacznym i zdrowym dodatkiem. Zobaczmy więc, jakie właściwości mają przetwory z pigwy do herbaty, a także, jak powinna być przygotowana konfitura z pigwy do herbaty i jaki jest na nią najlepszy przepis.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o pigwie.
Owoce pigwy - jak oddziałują na nasz organizm
Pigwowiec, nazywany także pigwą, to drzewo, które wydaje bardzo smaczne owoce. Pigwowiec i pigwa to dwie różne rośliny, natomiast owoce pigwowca i owoce pigwy, są do siebie bardzo podobne. To właśnie z nich bardzo często przygotowywane są powidła, dżemy z pigwy, także szybkie nalewki z pigwy, czy też właśnie konfitury. Warto wiedzieć, że dżemy z pigwy, szybka nalewka z pigwy, konfitury, nie zapominając o powidłach, mają niewiarygodne właściwości lecznicze.
Otóż owoce pigwy mają w sobie bardzo duże ilości pektyn, dzięki którym z naszego organizmu dużo łatwiej usuwane są metale ciężkie i toksyny. Co więcej, pigwę do herbaty, czy w inny sposób, zwiększy się wchłanianie cukrów. Dodatkowo owoce pigwy mają właściwości przeciwutleniające, które zapobiegają w pewnym stopniu pojawienia się nowotworów. Owoce pigwy działają również bakteriobójczo i bakteriostatyczne, przez co pigwa do herbaty wykorzystywana jest przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Owoce te bogate są również w mikroelementy, takie jak żelazo, miedź czy potas i są źródłem aminokwasów.
Wielu osób korzysta z pigwy na zimę. Szybka nalewka z pigwy do popicia w zimowe wieczory, czy też wykorzystywanie przetworów z pigwy do herbaty, na kanapki, a nawet do mięs, jest bardzo popularne, ze względu na urozmaicenie smaku różnych potraw, a także przez wzgląd na ilość witamin w nich zawartych.
Konfitura z pigwy do herbaty - przepis na konfiturę z cytryną
Prosty przepis na konfiturę z pigwy do herbaty - przepis
Pigwa na zimę to idealny sposób, jak zapobiec lekkim przeziębieniom i wspomóc swoją odporność. Pamiętajmy jednak, że owoce pigwy nie są dobre, jeśli nie są przetworzone, dlatego też warto wybrać odpowiedni dla nas sposób na ich przetworzenie. Jednym z nich jest pyszna konfitura z pigwy do herbaty.
Pierwszy przepis na pigwę jest bardzo prosty i nieskomplikowany. Zobaczmy więc, jak go przygotować.
Składniki:
- 2 kg owoców pigwy,
- 2 szklanki wody,
- 3 szklanki cukru.
Przygotowanie:
- Pigwy myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na 8 części.
- Oczyszczone owoce kroimy na małe kawałki.
- Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy i dodajemy do niej owoce.
- Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż owoce nie będą miękkie.
- Do garnka dodajemy cukier i całość smażymy.
- Po zgęstnieniu masy, przekładamy ją do wyparzonych słoików.
- Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.
Tak przygotowana konfitura będzie idealna do herbaty, ciast, a także na kanapki. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na wino z pigwy.
Konfitura z pigwy z dodatkiem cytryny - idealny przetwór na zimowe wieczory
Kolejny przepis zawiera w sobie dodatek cytryny. Jest on idealny na zimowe i jesienne wieczory, kiedy chwyta nas przeziębienie. Dodatkowo w okresie tym jest większe prawdopodobieństwo na zachorowania, przeziębienia i inne choroby. Zobaczmy, jak zrobić konfiturę z pigwy z dodatkiem cytryny.
Składniki:
- 3 kg pigwy,
- 3 szklanki wody,
- 2 kg cukru,
- sok z 2 cytryn.
Przygotowanie:
- Pigwę myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 4 części.
- Pigwę kroimy w kostkę.
- Do garnka wrzucamy pigwę, cukier i wodę.
- Całość gotujemy i mieszamy.
- Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny.
- Na koniec dodajemy sok z cytryny i gotujemy jeszcze 10 minut.
- Konfiturę przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia do góry dnem.
Pigwa do herbaty - jakie są przepisy na przygotowanie owocu pigwy - pigwa na zimę z cynamonem i imbirem
Konfitura z pigwy do herbaty z dodatkiem cynamonu - przepis
Przetwory z pigwy do herbaty są nam wszystkim bardzo znane. Konfitura z pigwy do herbaty jest to jeden z najczęściej wykonywanych przetworów, które znajdują swoje miejsce w naszych spiżarniach i doskonale chronią nas przed przeziębieniami, dostarczając nam niezbędnych w naszym organizmie witamin.
Konfitura z pigwy do herbaty może być przygotowana na różne sposoby. Jednym z nich jest konfitura z pigwy z dodatkiem cynamonu. Zobaczmy więc, jak ją przygotować.
Składniki:
- 2 kg pigwy,
- 2 kg cukru,
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 4 szklanki wody.
Jeśli nie przepadamy za mielonym cynamonem, możemy użyć 4 laski cynamonu.
Przygotowanie:
- Pigwę myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne.
- Owoce pigwy kroimy w mniejsze kawałki.
- Pokrojoną pigwę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i cynamon.
- Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu do zmięknięcia owoców.
- Po odparowaniu wody i zmięknięciu owoców, konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków.
- Słoiki zakręcamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Kiedy nasze słoiki wystygną, możemy przenieść je do naszej spiżarni.
Konfitura z pigwą i imbirem - doskonały przetwór z owoców pigwy, który musisz znać
Dość nietypowym, ale bardzo smacznym przepisem na przygotowanie pigwy do herbaty w postaci konfitury, jest konfitura z pigwą i imbirem. Imbir połączony z pigwą to zdwojona dawka witamin, która jest pomocna w walce z infekcjami organizmu oraz z przeziębieniami. Zapoznajmy się z przepisem na ten przetwór.
Składniki:
- 3 kg pigwy,
- 1,5 kg cukru,
- 2 łyżeczki mielonego imbiru,
- skórka z 3 cytryn,
- sok z 1,5 cytryny,
- 3 żel-fixy.
Przygotowanie:
- Owoce pigwy myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.
- Pigwę wkładamy do garnka i gotujemy na niewielkiej ilości wody, aż owoce się rozpadną.
- Do rozgotowanej pigwy dodajemy sok i skórkę cytrynową z cukrem.
- Po rozpuszczeniu się cukru dodajemy imbir.
- Na koniec gotowania dodajemy żel-fix i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Konfiturę wkładamy do słoików.
- Słoiki zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i czekamy do ostygnięcia.