Charakterystyka pigwy

Pigwa, z łaciny Cydonia oblonga Mill., to nieduże drzewo, sięgające do 3 metrów wysokości. Wywodzi się ona z Azji, a pochodzi z rodziny Rosaceae - różowate. Jest to miododajne i owadopylne drzewo, sadzone jako ozdobne- na ogrodach przydomowych, ale przede wszystkim ze względu na swoje owoce, wykorzystywane do robienia przetworów - dżemu z pigwy, wina z pigwy, nalewki z pigwy, konfitury czy też syropu.

Pigwa to drzewo cenione przede wszystkim za swoje owoce. Są one żółte i kształtem przypominają bardzo często jabłka i gruszki. Zależy to jednak od wybranej odmiany. Ponadto są one bardzo aromatyczne. Najważniejsze jednak jest to, że są one źródłem wielu witamin. W swoim składzie zawierają o 7 razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Co więcej, posiadają: prowitaminę A, witaminę B, fosfor, magnez, potas, miedź żelazo oraz jod. Całe pokryte są kutnerem. Warto dodać, że przed jakimkolwiek przygotowywaniem owoców- należy pozbyć się filcowatego kutnera. Jego smak jest podobny do terpentyny. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o uprawie pigwy.

Brązowo czerwone nasiona o odwrotnie jajowatym kształcie są charakterystyczne dla pigwy. Liście pigwy są całobrzegie i zielone. W zależności od odmiany kształtem potrafią być bardziej jajowate albo owalne. Z wierzchu są błyszczące, natomiast pod spodem pokryte białym kutnerem. Kwiaty zakwitają na przełomie maja i czerwca, co przyciąga wiele owadów zapylających. Roślina ta ze względu na swoje podobieństwo często mylona jest z pigwowcem - Chaenomeles Lindl.

Konfitura z pigwy - bardzo prosty przepis

Na surowo, pigwa jest owocem dość kwaśnym, natomiast po obróbce staje się bardziej słodka i jest doskonała do różnych posiłków. Aby konfitura z pigwy spełniała wszystkie walory smakowe, należy przygotować odpowiednie składniki: 1kg owoców, 1kg cukru, 6 goździków oraz łyżeczkę soku z cytryny; oraz trzymać się przepisu. Bardzo dobrą odmianą, która sprawdza się na dżemy i konfitury, jest pigwa gruszkowa.

Zaczynamy od umycia i obrania ze skórki owoców pigwy. Warto najpierw pozbyć się filcowatego kutnera, by nie przeniósł swojego nieprzyjemnego smaku na resztę owoców. Następnie należy pokroić je w kostkę. Tak przygotowane owoce, zasypuje się cukrem i odstawia na kilka godzin. W tym czasie pigwa powinna zacząć puszczać sok. W momencie, gdy nie zobaczymy śladu soku, trzeba dolać szklankę wody. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z pigwy.

Przygotowywanie konfitury z owoców  pigwy, czyli  najciekawsze przepisy na przetwory  z owoców pigwy - krok po kroku
Konfitura z pigwy - zrób to sam krok po kroku

Po kilku godzinach można dodać do smaku goździki, ale nie jest to konieczne. Całość wrzucamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Po około godzinie, gdy kolor zmieni się na ciemniejszy, można dodać łyżkę soku z cytryny i przez dodatkowe 15 minut jeszcze gotować. Po gotowaniu, gdy konfitura z pigwy jest gotowa, przekładamy ją do słoiczków.

Przetwory, takie jak dżem z pigwy oraz konfitura z pigwy są używane do kanapek, naleśników, różnego rodzaju deserów, a nawet jako dodatek do herbat. Ciasta często przekładane są konfiturą, która dodaje niesamowitego smaku całości deseru. Naleśniki z tak przygotowaną konfiturą będą idealną propozycją na śniadanie lub kolację.

Inne przetwory z owoców pigwy

Pigwa, ze względu na swój smak- przełamany kwaskową nutą, jest bardzo popularnym owocem. Bardzo często można spotkać się z takimi przetworami jak: wino z pigwy, dżem z pigwy, nalewka z pigwy, a także sok, konfitura czy syrop. Zazwyczaj każdy przepis na tego typu przetwory jest bardzo prosty. Wystarczy posiadać owoce oraz składnik dodatkowy. A może zainteresuje cię także ten artykuł o pigwowcu japońskim?

Wino z pigwy oraz nalewka z pigwy, bardzo często podawane są na różne uroczystości rodzinne. Cieszą one smakiem wszystkich gości. Warto pamiętać jednak o odpowiednim ich przygotowaniu i dobieraniu właściwych proporcji. Wino używa się także w kuchni- jako dodatek do sosów i przy duszeniu mięs.

Aby przygotować wino z pigwy, w pierwszej kolejności należy przygotować owoce - umyć, usunąć gniazda nasienne i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Następnie zasypuje się je cukrem, dodaje drożdży winiarskich i pożywkę. Można zalać owoce wrzątkiem i przez chwilę gotować. Tak przygotowane owoce umieszcza się w pojemniku fermentacyjnym na 7 do 10 dni. Po tym czasie odcedza się owoce, a sok przelewa do „bańki". Należy jeszcze dodać pożywkę i zalać zbiornik do pełna wodą. Po zakończonej fermentacji- wino znad osadu się zlewa. Im dłużej wino dojrzewa, tym jest lepsze.

Pigwa to drzewo, które produkuje owoce o bardzo szerokim zastosowaniu. Ważne jest to, że może ona być jednym z niewielu źródeł witamin. Niesamowity smak doda potrawom w naszej kuchni nowego wymiaru. Warto więc jest przygotować własne, zdrowe i smaczne przetwory, którymi możemy cieszyć się przez cały rok. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z pigwowca.

ikona podziel się Przekaż dalej