Konfitura z wiśni - przepis na dżem wiśniowy krok po kroku
Domowe przetwory z wiśni, jak kompot czy dżem, nie są trudne do przygotowania i zajmują bardzo mało czasu. Słodko-kwaśne wiśnie zamknięte w słoiku na zimę to największy przysmak, o jakim marzy się w chłodne dni. Konfitura wiśniowa to już nieco wyższa szkoła jazdy, ale warto spróbować. Podpowiadamy, jak zrobić konfiturę w tym najbardziej tradycyjnym wydaniu.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o konfiturach.
Z tego artykułu dowiesz się:
Konfitura z wiśni, dżem czy powidła wiśniowe?
Chociaż powoli pojęcia takie jak dżem czy konfitura zaczynają być używane zamiennie, tradycyjnie oba przetwory przygotowuje się inaczej. Konfitura z wiśni jest uważana za najbardziej szlachetną, bowiem w jej składzie znajdują się w zasadzie same owoce, cukier i woda. Przygotowuje się ją na bazie syropu cukrowego, który podbija smak owoców. Jest słodka i gęsta, znajdują się w niej praktycznie całe owoce.
Dżem natomiast gotuje się tak długo, aż owoce się rozpadną. Jest bardziej wodnisty i dobrze się rozsmarowuje. Często dodaje się do niego różnego rodzaju utrwalacze i zagęstniki, w tej roli czasami występuje także cukier. Podobnie przygotowuje się powidła wiśniowe, które są jednak bardziej gęste i łatwiejsze do rozprowadzania. Przepisy na wszystkie domowe przetwory z wiśni są tradycyjne. Były przygotowywane już przed wiekami i w tej materii nic się nie zmieniło – te najbardziej konserwatywne, z najmniejszą ilością chemii, które były podawane na szlacheckich stołach nadal smakują nam najbardziej. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na konfiturę z czarnej porzeczki?
Konfitura z wiśni - inspirujący przepis
Przepis na konfiturę z wiśni – składniki
Aby przygotować smaczną, pachnącą i bardzo słodką konfiturę z wiśni, nie potrzebujesz wcale za dużo. Do takiej tradycyjnej nie dodaje się innych owoców, nie dodaje się także żadnych przypraw. Można ją długo przechowywać i nie powinna się scukrzyć. Warto jednak wiedzieć, że konfitura z wiśni jest dość czasochłonna i trzeba uzbroić się w cierpliwość.
Konfitura z wiśni zawiera tylko trzy składniki (proporcja na 1 kg owoców):
- wiśnie,
- 750 g cukru,
- ok. 60 ml wody.
Konfitura wiśniowa może być zrobiona ze wszystkich odmian wiśni, jednak najczęściej używa się najładniejszych, największych owoców. W Polsce najczęściej wykorzystywana jest swojska ‘Lucyna’ lub bardzo popularna ‘Łutówka’. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z jabłek.
Przygotowanie owoców
Przygotowywanie owoców to jeden z tych elementów, przez które konfitura z wiśni jest tak pracochłonna. O ile kompot można przygotować z pestkami (a nawet lepiej), o tyle do konfitury wszystkie owoce trzeba wydrylować.
Konfitura z wiśni zawiera wyłącznie owoce pozbawione pestek. Jest to dość czasochłonne i, no cóż, „brudzące” zajęcie. Wiśnie dryluje się łyżeczką lub specjalnym przyrządem. Jeśli chcesz przygotować większe zapasy na zimę, koniecznie zaopatrz się w drylownicę – jest to urządzenie mechaniczne, które przyspiesza proces. Owoce powinny być dobrze oczyszczone i przebrane. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na nalewkę z wiśni?
Jak zrobić konfiturę wiśniową – przepisy i przygotowywanie
Konfitura z wiśni jest dość czasochłonna także w czasie przygotowywania. Tradycyjnie trwa to dwa dni. Pierwszego należy owoce wsypać do szklanej lub metalowej miski i zasypać połową cukru. Wtedy zaczną puszczać sok. Warto je odłożyć w chłodne miejsce lub do lodówki na całą noc. Dopiero następnego dnia można przystąpić do przygotowania konfitury.
- Przygotuj syrop cukrowy. W dużym, dość płaskim garnku zagotuj wodę z resztką cukru i gotuj tak długo, aż będzie gęsty, a cukier zupełnie się rozpuści.
- Wsyp do gotującego się, wrzącego syropu wszystkie owoce, razem z sokiem, który puściły przez noc.
- Gotuj, mieszając od czasu do czasu.
- Co kilkanaście minut potrząśnij garnkiem/rondelkiem. Dzięki temu wiśnie nie przywrą do dna.
- Gotowanie trwa około 1,5 godziny. Konfitury są gotowe, kiedy owoce zaczną się rozgotowywać. Nie można do tego dopuścić – powinny być całe i lśniące.
Tak przygotowana konfitura musi być oczywiście spróbowana na bieżąco – gorąca smakuje najlepiej. Możesz ją od razu użyć jako nadzienie do bułeczek drożdżowych. Możesz także zapasteryzować ją na zimę. Bardzo gorącą konfiturę wlewa się do małych słoiczków i stawia do góry dnem, żeby załapały. Wtedy nie trzeba zagotowywać słoików. Przez pierwsze dwa dni konfitura powinna stać przykryta ściereczkami. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z wiśni.