Konfitura z żurawiny - dlaczego warto ją robić?

Konfitura żurawinowa to nie tylko smaczny dodatek do chleba i mięs, lecz także ogromna dawka witamin i składników mineralnych dla naszego zdrowia. Przede wszystkim z żurawiny zyskujemy witaminę C, która wspomaga naturalną odporność organizmu. Ponadto witamina E zawarta w żurawinie wspiera układ odpornościowy i zwalcza wolne rodniki.

W medycynie ludowej żurawina stosowana była jako środek na problemy z układem moczowym. Ma ona działanie moczopędne i działa korzystnie w przypadku infekcji dróg moczowych, w tym przy zapaleniu pęcherza moczowego, gdyż bakterie są szybciej wypłukiwane. Osobom, które mają problemy z układem moczowym, zaleca się picie soku z żurawiny lub jedzenie żurawiny suszonej.

Żurawina pomaga również w problemach trawiennych i układem krążenia. Dzięki dużej zawartości błonnika i wspomaganiu przemiany materii, żurawina sprzyja odchudzaniu. Dodatkowo ma ona właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach.

Na rynku dostępna jest żurawina suszona, które może zastąpić słodką przekąskę. Sezon świeżej żurawiny trwa mniej więcej od końca października do grudnia i jest to najlepszy okres na przetwory z żurawiny na zimę. Do przetworów nadaje się również mrożona żurawina, jednak najlepiej skorzystać z sezonu i zrobić sok, dżem z żurawiny, konfiturę żurawinową czy też nalewkę ze świeżych owoców.

Żurawiny zbiera się najlepiej po przymrozkach, gdyż dzięki przemrożeniu żurawina traci część goryczki. Mrożona żurawina wydaje się idealna do przetworów, jednak nie wiemy jak długo była przechowywana. Dlatego też lepsze jest robienie przetworów ze świeżej żurawiny, zebranej w sezonie, która zachowuje najlepszy smak i składniki odżywcze. Aby usunąć część goryczki, dobrze jest żurawinę do przetworów przemrozić, czyli wstawiamy ją do zamrażalnika na 1-2 dni.

Przetwory z żurawiny - co można zrobić z żurawiny?

Jakie przetwory z żurawiny najlepiej zrobić na zimę? Najpopularniejsza jest konfitura żurawinowa, którą można jeść do chleba lub jako dodatek do dań mięsnych. Jeśli robimy przetwory na słodko, żurawinę można łączyć z innymi owocami, na przykład jabłkiem, które zniweluje lekko goryczkowaty smak żurawiny.

Dobrym sposobem zapewniania sobie witamin zawartych w żurawinie jest nalewka, którą można zrobić zarówno ze świeżej żurawiny, jak i suszonej. Świeże żurawiny do nalewki warto przemrozić dzień lub dwa w zamrażalniku, aby pozbawić je goryczki. Następnie owoce odmrażamy i przekładamy do dużego słoja. Owoce żurawiny mają dość twardą skórkę, dlatego można je trochę zmiażdżyć, aby łatwiej puściły sok. Owoce zalewamy alkoholem w proporcji 1 litr alkoholu na 1 kg żurawiny. Można użyć spirytusu lub dać połowę spirytusu a połowę wódki w zależności od mocy jaką chcemy uzyskać. Całość odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie przelewamy do innego pojemnika płyn, który się wytworzył, zaś do pozostałych owoców wsypujemy cukier. Odstawiamy słój do czasu aż cukier się rozpuści. Co jakiś czas wstrząsamy słojem. Gdy cukier się rozpuści przelewamy powstały sok do wcześniej odlanej nalewki. Warto odsączyć owoce przez gazę, aby wycisnąć każdą kroplę soku. Jednocześnie nalewka powinna być dobrze przecedzona, gdyż resztki skórki żurawiny są gorzkawe i psują smak nalewki. Nalewkę przelej do butelek i pozostaw do leżakowania na co najmniej 2-3 miesiące.

Osobom, które mają problemy z układem moczowym, zaleca się przygotowanie soku z żurawiny. Aby zrobić sok z żurawiny możemy wycisnąć sok w sokowirówce. Następnie do soku dodajemy wodę, słodzimy cukrem i podgrzewamy do temperatury około 80 stopni. Następnie sok przelewamy do butelek i szczelnie zakręcamy. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na sok z żurawiny.

Konfitura z żurawiny na serze
Konfitura z żurawiny - najlepsze przepisy na konfitury, dżemy i powidła krok po kroku

Jak zrobić powidła, konfitury i dżem z żurawiny - najlepsze przepisy

Konfitura z żurawiny

Konfitura z żurawiny powstaje przez gotowanie żurawin w syropie cukrowym. Natomiast dżem z żurawiny robi się z całych owoców, które gotuje się z cukrem. Powidła, według tradycyjnej receptury, gotuje się przez wiele dni, aby gęstniały powoli. Tradycyjne powidła robi się ze śliwek. Można je też zrobić z moreli, brzoskwini, dyni, wiśni czy gruszek. Nazwy te są często mylone i mało kto zastanawia się, czy wykorzystujemy przepisy na konfitury czy też dżem. Generalnie konfitury i dżemy z różnych owoców robi się podobnie. Owoce gotujemy z cukrem na małym ogniu, mieszając cały czas. Konfitura z żurawiny będzie gotowa, gdy stanie się bardzo gęsta. Wówczas gorącą przekładamy do słoików, zakręcamy i układamy je do góry dnem, aby wieczka się zassały. Podobnie robimy konfitury z innych owoców na przykład przetwory z borówki amerykańskiej. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie żurawiny?

Dżem z żurawiny na zimę

Potrzebne będzie 1 kg żurawiny i ½ kg cukru. Aby wzbogacić smak konfitury, możemy dodać utarte jabłko, sok z cytryny i cynamon. Do konfitury nadaje się zarówno świeża jak i mrożona żurawina.

Aby powstał dżem czy też konfitura z żurawiny zasypujemy owoce cukrem i czekamy aż puszczą sok. Kolejny krok to podgrzanie do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie smażymy żurawinę na małym ogniu około 40 minut. Gorącą konfiturę żurawinową przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. Słoiki odwracamy do góry dnem aż do ostygnięcia, aby wieczka się zassały. Możemy również pasteryzować słoiki w piekarniku lub w garnku z gorącą wodą.

Przepis na żurawinę do mięsa

Żurawina świetnie pasuje do dań mięsnych, mimo że konfitura jest lekko słodka. Podany powyżej przepis na konfiturę z żurawiny doskonale sprawdzi się jako przepis na żurawinę do mięsa. Aby konfitura była mniej słodka można dodać sok z cytryny i startą skórkę z cytryny.

Jak widać przetwory z żurawiny nie są trudne do wykonania. Zaś konfitura z żurawiny zapewni nam cenną witaminę C w sezonie zimowym. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z żurawiny krok po kroku.

ikona podziel się Przekaż dalej