Najlepsze przepisy na mus malinowy krok po kroku - sprawdź je!
Ze świeżych lub z mrożonych malin można przygotować mus – lekki deser, pełen wartości odżywczych i walorów smakowych. Aromatyczne maliny chętnie są zjadane przez dzieci, a mus malinowy to również zdrowe urozmaicenie diety osób starszych i chorych. Tradycyjnie przygotowane musy należą do deserów zimnych, zestalonych żelatyną lub spulchnionych pianą z ubitych białek. Podaje się je z kruchymi ciasteczkami lub waflami. Mianem musu określa się również gęste sosy owocowe, podawane na zimno lub na ciepło. Podpowiadamy, jak zrobić mus malinowy – popularny dodatek do pysznych potraw.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o malinach.
Mus z malin – właściwości zdrowotne owoców
Maliny (Rubus idaeus) należą do popularnych roślin, uprawianych na działkach, w przydomowych ogrodach oraz na wielką skalę - na plantacjach. Nasz kraj należy do czołowych światowych producentów aromatycznych i zdrowych owoców. Wśród obfitości uprawianych odmian, znajdujemy maliny o zróżnicowanej wielkości i różnych wybarwieniach – jasno i ciemnoczerwone, żółte oraz głęboko purpurowe – „maliny czarne”.
Maliny zaczynają dojrzewać wówczas, gdy kończą się truskawki, stanowiąc przedłużenie sezonu na smakowite i świeże owoce. Bogate w witaminy, cenione za właściwości zdrowotne i walory smakowe, od stuleci goszczą na polskich stołach w postaci deserów i przetworów na zimę. Chętnie sięgają po maliny osoby dbające o ładną sylwetkę, bowiem 100 g owoców zawiera jedynie 33 kcal.
Owoce zawierają witaminy C, A, witaminy z grupy B oraz liczne makro i mikroelementy. Sok malinowy, dodany do herbaty, działa napotnie i przeciwgorączkowo. W okresie jesienno-zimowym sięgamy po przetwory z malin w słoiku, jako po naturalny medykament, zapobiegający przeziębieniom. Spożywanie świeżych owoców, które zawierają błonnik, wpływa na lepszą pracę układu pokarmowego. Malinom przypisuje się również działanie antyoksydacyjne – opóźniające starzenie się organizmu oraz działanie antynowotworowe.
Mus malinowy – łatwy przepis na smaczny deser
Przepis na tradycyjny mus z malin
Do przygotowania musu wykorzystujemy świeże maliny, cukier, żelatynę oraz ubitą śmietankę 36%. Maliny powinny być zdrowe, jędrne i w pełni dojrzałe. Zanim zostaną wykorzystane, dokładnie płuczemy je – na sitku, pod bieżąca wodą.
Składniki:
- świeże maliny – ½ kg
- żelatyna – 5 listków (lub 5 płaskich łyżeczek)
- cukier puder – 1 czubata szklanka
- śmietanka 36% - 1 szklanka
- mleko – ¼ szklanki
- sok z cytryny – 2 łyżki - do smaku
Przygotowanie:
- Maliny przebieramy, płuczemy i odsączamy.
- Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki zimnej wody.
- Mleko podgrzewamy i gorący płyn dolewamy do rozpuszczonej żelatyny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
- Owoce przecieramy przez sitko i dodajemy sok z cytryny.
- Śmietankę ubijamy na pianę, dodając porcjami cukier puder.
- Dodajemy żelatynę i powoli dodajemy przetarte maliny.
- Całość dokładnie mieszamy i wlewamy do salaterek.
- Mus malinowy umieszczamy w lodówce – do stężenia.
Gotowy deser podajemy z ciasteczkami lub wafelkami. Słodki specjał może stanowić efektowny deser, podawany na towarzyskich przyjęciach, w ozdobnych pucharkach, po głównym posiłku lub jako dodatek do kawy. Mus malinowy można także przygotować z mrożonych malin, które wcześniej, podobnie jak owoce świeże, należy dobrze wypłukać. Podany przepis umożliwia przygotowanie czterech porcji deseru. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z malin.
Przepis na mus – pyszny sos do naleśników
Gęsty przecier malinowy, przyrządzony ze świeżych lub z mrożonych malin, jest smacznym dodatkiem do naleśników, racuchów, lodów, czy budyniu. Aromatyczny sos możemy podać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu lub zamknąć w słoiku i wykorzystać w ciągu kilku dni.
Składniki:
- maliny - ½ kg
- laska wanilii – 1 sztuka
- miód naturalny – 2 łyżki
Przygotowanie:
- Maliny, po przebraniu, dokładnie płuczemy.
- Owoce przekładamy do rondla i podgrzewamy, mieszając maliny, które zaczną puszczać sok.
- Maliny gotujemy na małym ogniu, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
- Do rondla dodajemy laskę wanilii i gotowy sos odstawiamy do ostudzenia.
- Po usunięciu wanilii, zimnym sosem, z dodatkiem miodu, możemy polać słodką potrawę.
Sos malinowy można wykorzystać również na ciepło. Przecier z mrożonych malin, przygotowany poza sezonem na świeże owoce, dostarczy nam witamin i przypomni o letnich smakach.
Wyborny tort z musem malinowym – krok po kroku
Tort z musem malinowym, przybrany świeżymi owocami i czekoladą, jest przysmakiem, nadającym się na każdą okazję. Torty podkreślają wyjątkowość rodzinnych uroczystości, podajemy je w czasie świąt i delektujemy się ich smakiem dla poprawy nastroju.
Przepis na biszkopt:
W sklepach cukierniczych możemy nabyć gotowy biszkopt, który przełożymy lekkim kremem śmietankowym. Jeśli dysponujemy czasem i zależy nam na prawdziwie domowym wypieku, warto samodzielnie upiec biszkoptowe spody. Najlepiej biszkopt upiec poprzedniego dnia.
Składniki:
- jajka – 4 sztuki
- cukier – 25 dag
- mąka pszenna – 13 dag
- mąka ziemniaczana – 13 dag
- woda – 6 łyżek
- proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
Przygotowanie:
- Jajka rozdzielamy – żółtka ucieramy z 20 dag cukru - na gładką masę. Dodajemy po 1 łyżce wody.
- Białka ubijamy, do momentu uzyskania sztywnej piany. Pod koniec ubijania wsypujemy resztę cukru.
- Łączymy ubite białka z żółtkami.
- Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Do ciasta możemy dodać skórkę startą z cytryny – dla smaku.
- Biszkopt pieczemy w natłuszczonej formie, w temperaturze około 180 stopni Celsjusza, przez około 25 – 30 minut (ciasto powinno się lekko zarumienić, a patyczek wetknięty do ciasta – pozostać suchy).
- Biszkopt wyjmujemy z formy po ostudzeniu.
- Pieczemy drugi biszkopt.
- Przekrojone na 4 placki blaty, pozwolą uzyskać zamierzony efekt – wysoki i oryginalny tort.
Przepis na lekki krem do tortu:
Składniki:
- serek mascarpone - 50 dag
- śmietana kremówka 36 % – 2 szklanki
- cukier puder – 3 łyżki stołowe
- aromat waniliowy
Przygotowanie:
- Serek i zimną śmietanę mieszamy ze sobą, z dodatkiem cukru pudru.
- Masę ucieramy, używając miksera, aż do chwili do uzyskania gęstego kremu.
- Część kremu przekładamy do rękawa cukierniczego lub strzykawki cukierniczej – będziemy mogli wykonać oryginalną dekorację.
Przepis na mus malinowy z galaretką:
Składniki:
- maliny – świeże lub mrożone - 30 dag - na mus malinowy
- świeże maliny – 1 szklanka – do dekoracji tortu
- galaretka malinowa – 1 opakowanie
Przygotowanie:
- Przebrane i opłukane maliny miksujemy, do uzyskania gęstego przecieru – mus wykorzystamy do nasączania biszkoptu.
- Odlewamy około ½ szklanki musu. Rozpuszczamy w gorącej wodzie galaretkę, dodajemy mus i mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Mus z galaretką należy przygotować wówczas, gdy gotowy tort będzie chłodził się w lodówce.
Składanie gotowego tortu:
- Biszkopty przekrawamy ostrym nożem na 4 placki.
- Kolejne placki nasączamy musem malinowym i smarujemy kremem. Po złożeniu tortu, na boki i wierzch nakładamy równą warstwę kremu.
- Boki obsypujemy np. tłuczonymi orzechami lub migdałami.
- Gotowy tort wstawiamy do lodówki, na około 1 godzinę.
- Przystępujemy do przygotowania musu z galaretką.
- Schłodzony tort dekorujemy:
- tężejącą galaretkę wykładamy na wierzch tortu i ozdabiamy świeżymi malinami oraz kostkami czekolady,
- wyciskamy krem ze strzykawki cukierniczej, ozdabiając brzegi tortu.
Gotowy tort z musem malinowym jest dekoracyjny i bardzo smaczny. Odpowiednim do tortu trunkiem, podkreślającym smak ciasta, będzie lekkie białe wino - słodkie lub półsłodkie. Dzieciom podajemy soki, kompoty, a na szczególną okazję – szampan dla dzieci.