Mus z malin – właściwości zdrowotne owoców

Maliny (Rubus idaeus) należą do popularnych roślin, uprawianych na działkach, w przydomowych ogrodach oraz na wielką skalę - na plantacjach. Nasz kraj należy do czołowych światowych producentów aromatycznych i zdrowych owoców. Wśród obfitości uprawianych odmian, znajdujemy maliny o zróżnicowanej wielkości i różnych wybarwieniach – jasno i ciemnoczerwone, żółte oraz głęboko purpurowe – „maliny czarne”.

Maliny zaczynają dojrzewać wówczas, gdy kończą się truskawki, stanowiąc przedłużenie sezonu na smakowite i świeże owoce. Bogate w witaminy, cenione za właściwości zdrowotne i walory smakowe, od stuleci goszczą na polskich stołach w postaci deserów i przetworów na zimę. Chętnie sięgają po maliny osoby dbające o ładną sylwetkę, bowiem 100 g owoców zawiera jedynie 33 kcal.

Owoce zawierają witaminy C, A, witaminy z grupy B oraz liczne makro i mikroelementy. Sok malinowy, dodany do herbaty, działa napotnie i przeciwgorączkowo. W okresie jesienno-zimowym sięgamy po przetwory z malin w słoiku, jako po naturalny medykament, zapobiegający przeziębieniom. Spożywanie świeżych owoców, które zawierają błonnik, wpływa na lepszą pracę układu pokarmowego. Malinom przypisuje się również działanie antyoksydacyjne – opóźniające starzenie się organizmu oraz działanie antynowotworowe.

Mus malinowy – łatwy przepis na smaczny deser

Przepis na tradycyjny mus z malin

Do przygotowania musu wykorzystujemy świeże maliny, cukier, żelatynę oraz ubitą śmietankę 36%. Maliny powinny być zdrowe, jędrne i w pełni dojrzałe. Zanim zostaną wykorzystane, dokładnie płuczemy je – na sitku, pod bieżąca wodą.

Składniki:

  • świeże maliny – ½ kg
  • żelatyna – 5 listków (lub 5 płaskich łyżeczek)
  • cukier puder – 1 czubata szklanka
  • śmietanka 36% - 1 szklanka
  • mleko – ¼ szklanki
  • sok z cytryny – 2 łyżki - do smaku

Przygotowanie:

  1. Maliny przebieramy, płuczemy i odsączamy.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki zimnej wody.
  3. Mleko podgrzewamy i gorący płyn dolewamy do rozpuszczonej żelatyny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
  4. Owoce przecieramy przez sitko i dodajemy sok z cytryny.
  5. Śmietankę ubijamy na pianę, dodając porcjami cukier puder.
  6. Dodajemy żelatynę i powoli dodajemy przetarte maliny.
  7. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy do salaterek.
  8. Mus malinowy umieszczamy w lodówce – do stężenia.

Gotowy deser podajemy z ciasteczkami lub wafelkami. Słodki specjał może stanowić efektowny deser, podawany na towarzyskich przyjęciach, w ozdobnych pucharkach, po głównym posiłku lub jako dodatek do kawy. Mus malinowy można także przygotować z mrożonych malin, które wcześniej, podobnie jak owoce świeże, należy dobrze wypłukać. Podany przepis umożliwia przygotowanie czterech porcji deseru. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z malin.

Przepis na mus – pyszny sos do naleśników

Gęsty przecier malinowy, przyrządzony ze świeżych lub z mrożonych malin, jest smacznym dodatkiem do naleśników, racuchów, lodów, czy budyniu. Aromatyczny sos możemy podać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu lub zamknąć w słoiku i wykorzystać w ciągu kilku dni. 

Składniki:

  • maliny - ½ kg
  • laska wanilii – 1 sztuka
  • miód naturalny – 2 łyżki

Przygotowanie:

  1. Maliny, po przebraniu, dokładnie płuczemy.
  2. Owoce przekładamy do rondla i podgrzewamy, mieszając maliny, które zaczną puszczać sok.
  3. Maliny gotujemy na małym ogniu, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
  4. Do rondla dodajemy laskę wanilii i gotowy sos odstawiamy do ostudzenia.
  5. Po usunięciu wanilii, zimnym sosem, z dodatkiem miodu, możemy polać słodką potrawę.

Sos malinowy można wykorzystać również na ciepło. Przecier z mrożonych malin, przygotowany poza sezonem na świeże owoce, dostarczy nam witamin i przypomni o letnich smakach.

Wyborny tort z musem malinowym – krok po kroku

Tort z musem malinowym, przybrany świeżymi owocami i czekoladą, jest przysmakiem, nadającym się na każdą okazję. Torty podkreślają wyjątkowość rodzinnych uroczystości, podajemy je w czasie świąt i delektujemy się ich smakiem dla poprawy nastroju.

Przepis na biszkopt:

W sklepach cukierniczych możemy nabyć gotowy biszkopt, który przełożymy lekkim kremem śmietankowym. Jeśli dysponujemy czasem i zależy nam na prawdziwie domowym wypieku, warto samodzielnie upiec biszkoptowe spody. Najlepiej biszkopt upiec poprzedniego dnia.

Składniki:

  • jajka – 4 sztuki
  • cukier – 25 dag
  • mąka pszenna – 13 dag
  • mąka ziemniaczana – 13 dag
  • woda – 6 łyżek
  • proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
Malinowy tort i mus
Mus malinowy oraz przepis na mus z malin świeżych i z mrożonych oraz tort z musem malinowym

Przygotowanie:

  1. Jajka rozdzielamy – żółtka ucieramy z 20 dag cukru - na gładką masę. Dodajemy po 1 łyżce wody.
  2. Białka ubijamy, do momentu uzyskania sztywnej piany. Pod koniec ubijania wsypujemy resztę cukru.
  3. Łączymy ubite białka z żółtkami.
  4. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Do ciasta możemy dodać skórkę startą z cytryny – dla smaku.
  5. Biszkopt pieczemy w natłuszczonej formie, w temperaturze około 180 stopni Celsjusza, przez około 25 – 30 minut (ciasto powinno się lekko zarumienić, a patyczek wetknięty do ciasta – pozostać suchy).
  6. Biszkopt wyjmujemy z formy po ostudzeniu.
  7. Pieczemy drugi biszkopt.
  8. Przekrojone na 4 placki blaty, pozwolą uzyskać zamierzony efekt – wysoki i oryginalny tort.

Przepis na lekki krem do tortu:

Składniki:

  • serek mascarpone - 50 dag
  • śmietana kremówka 36 % – 2 szklanki
  • cukier puder – 3 łyżki stołowe
  • aromat waniliowy

Przygotowanie:

  1. Serek i zimną śmietanę mieszamy ze sobą, z dodatkiem cukru pudru.
  2. Masę ucieramy, używając miksera, aż do chwili do uzyskania gęstego kremu.
  3. Część kremu przekładamy do rękawa cukierniczego lub strzykawki cukierniczej – będziemy mogli wykonać oryginalną dekorację.

Przepis na mus malinowy z galaretką:

Składniki:

  • maliny – świeże lub mrożone - 30 dag - na mus malinowy
  • świeże maliny – 1 szklanka – do dekoracji tortu
  • galaretka malinowa – 1 opakowanie

Przygotowanie:

  1. Przebrane i opłukane maliny miksujemy, do uzyskania gęstego przecieru – mus wykorzystamy do nasączania biszkoptu.
  2. Odlewamy około ½ szklanki musu. Rozpuszczamy w gorącej wodzie galaretkę, dodajemy mus i mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Mus z galaretką należy przygotować wówczas, gdy gotowy tort będzie chłodził się w lodówce.

Składanie gotowego tortu:

  1. Biszkopty przekrawamy ostrym nożem na 4 placki.
  2. Kolejne placki nasączamy musem malinowym i smarujemy kremem. Po złożeniu tortu, na boki i wierzch nakładamy równą warstwę kremu.
  3. Boki obsypujemy np. tłuczonymi orzechami lub migdałami.
  4. Gotowy tort wstawiamy do lodówki, na około 1 godzinę.
  5. Przystępujemy do przygotowania musu z galaretką.
  6. Schłodzony tort dekorujemy:
  • tężejącą galaretkę wykładamy na wierzch tortu i ozdabiamy świeżymi malinami oraz kostkami czekolady,
  • wyciskamy krem ze strzykawki cukierniczej, ozdabiając brzegi tortu.

Gotowy tort z musem malinowym jest dekoracyjny i bardzo smaczny. Odpowiednim do tortu trunkiem, podkreślającym smak ciasta, będzie lekkie białe wino - słodkie lub półsłodkie. Dzieciom podajemy soki, kompoty, a na szczególną okazję – szampan dla dzieci.

ikona podziel się Przekaż dalej