Jakie owoce wybrać do konfitury z czereśni?

Z pewnością wielu miłośników czereśni zasmuci fakt, że do konfitury nadają się jedynie czerwone odmiany o bardzo soczystych owocach. Będą się doskonale prezentować w słoikach, ciesząc swoim mocnym kolorem. Natomiast mniej soczyste żółte odmiany wykorzystać można do zrobienia kompotów, które również będą cieszyć w zimowe wieczory. Czereśnie wykorzystywane są również do zrobienia nalewek i likierów. Często bywają dodawane jako farsz do pierogów lub jako dodatek do ciast oraz deserów.


Najlepszymi owocami, które pozwolą stworzyć pyszne powidła, konfitury i dżemy, będą bardzo plenne odmiany takie jak:

  • Kordia- wytwarza bardzo soczyste owoce odporne na pękanie i transport. Jest to odmiana, bardzo często wykorzystana w sadownictwie,
  • Rivan- podobnie jak Kordia tworzy bardzo smaczne i soczyste owoce, które są odporne na pękanie i transport.
  • Ukraińska- bardzo plenna i odporna odmiana, ciesząca się sporym zainteresowaniem z uwagi na najwcześniejszy czas owocowania.

Konfitura z czereśni - jak zrobić najlepsze powidła, ciekawe przepisy

Sposób przygotowania do każdego z przepisów na wspaniałe przetwory czereśniowe będzie z pewnością taki sam. Owoce za każdym razem trzeba dokładnie umyć i usunąć szypułki, czyli ogonki i ewentualne listki, a następnie usunąć pestki. Jest to z pewnością żmudna praca, którą niektóre gospodynie domowe lubią wykonywać własnymi rękami.

Mają w ten sposób pewność, że każda pestka została usunięta. Dla tych mniej cierpliwych najlepsza będzie drylownica do wiśni, która zaoszczędzi bardzo wiele czasu. To bardzo proste urządzenie jest obecne w większości gospodarstw domowych, ale w razie potrzeby bez problemu drylownicę można znaleźć w marketach, na bazarach, czy sklepach z artykułami gospodarstwa domowego. Koszt takiej drylownicy to około 20-40 zł, oczywiście znaleźć można bardziej profesjonalne modele, których cena jest o wiele wyższa.

Klasyczna konfitura z czereśni z cytryną

Najczęściej spotykanym przepisem, podawanym sobie z pokolenia na pokolenie jest połączenie czereśni, cukru i cytryny. Ten prosty przepis, ucieszy niejedno dziecko, które odnajdzie na swojej kanapce tę pyszną konfiturę. Aby zrobić kilka słoików potrzebne będą:

Składniki:

  • 1 kg czereśni
  • 1 cytryna
  • 700 g cukru

Wykonanie: Oczyszczone owoce umieszczamy w garnku i zasypujemy cukrem. Cytrynę przekroić na pół i wycisnąć sok, który należy wlać do czereśni. Całość należy podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Trzeba pamiętać o systematycznym mieszaniu, żeby nic się nie przypaliło. Po zagotowaniu czereśni trzeba je gotować przez około 40 minut, do momentu aż konfitura zgęstnieje. Może się zdarzyć, że z uwagi na soczystość owoców, trzeba będzie wydłużyć czas gotowania o kilkanaście minut.

Do wcześniej wyparzonych słoików, przekładamy dżem, zakręcamy wieczka i odwracamy słoiki do góry dnem, do momentu aż wystygną. Tak przygotowane powidła, po wystygnięciu można ułożyć na regale w spiżarni. Zdecydowanie to czereśniowe niebo w gębie! Sprawdź także ten artykuł z przepisami na kompot z czereśni.

Konfitura z wiśni w miseczce, całe wiśnie w konfiturze, gęsty dżem z wiśni, przepis na konfiturę wiśniową, składniki do zrobienia wiśniowej konfitury
Jak usunąć pestki z wiśni, drylowanie wiśni domowymi sposobami, czy słoiki do konfitury należy wyparzyć

Przepis na pyszny rozgrzewający dżem czereśniowy z imbirem

Jak zrobić dżem z czereśni? Ten pyszny dżem, będzie idealny na chłodne jesienne wieczory. Będzie cieszył również, osładzając momenty nieprzyjemnych przeziębień. To taka namiastka lata w zimie i jesieni z dodatkiem rozgrzewającego imbiru, który ma dobry wpływ na układ odpornościowy.

Składniki:

  • 1 kg czereśni
  • 200 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1 cytryna

Wykonanie: żeby zrobić dżem potrzebny będzie sok z cytryny, który wyciskamy na początku, ale dodamy go dopiero na sam koniec gotowania. Umyte i pozbawione pestek czereśnie łączymy z pozostałymi składnikami i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, cały czas mieszając. Pod sam koniec dodajemy wcześniej wyciśnięty sok z cytryny i przekładamy konfitury do wyparzonych słoików.

Konfitury z czereśni i rabarbaru

Wielbiciele czereśni i rabarbaru, każdego lata czekają na możliwość połączenia tych dwóch ciekawych smaków w jedną całość. Jest to z pewnością alternatywny przepis, dla klasycznych konfitur z czereśni.

Składniki:

  • 1 kg czereśni
  • 1 kg rabarbaru
  • 300 g cukru

Wykonanie:Rabarbar i wiśnie należy umyć i oczyścić. Rabarbar kroimy na małe kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Miękki rabarbar dodajemy do garnka z czereśniami i cukrem i gotujemy przez około 30 minut. Powstały dżem przekładamy do umytych słoików, zakręcamy je i układamy do góry dnem.

Jak pasteryzować przetwory?

Wiele osób zastanawia się, czy pasteryzacja jest konieczna. Wśród osób, które przygotowują przetwory na zimę, znaleźć można zarówno zwolenników, jak i przeciwników pasteryzacji. Sporo osób uważa, że wystarczy przełożyć gorące przetwory do wcześniej umytych słoików i to zupełnie wystarczy do przedłużenia przydatności do spożycia.

Jednak żeby mieć pewność, że z przetworami nic się nie stanie dobrze jest wykonać pasteryzację, która nie jest zbyt skomplikowanym procesem. Jest wiele sposobów na pasteryzację przetworów z owoców i warzyw. Jednym z takich sposobów jest klasyczne gotowanie słoików z przetworami w szerokim garnku z odpowiednią ilością wody. W takim przypadku pasteryzację w zależności od potrzeb wykonujemy od 5 do 15 minut przy przetworach z owoców lub warzyw. Bardzo ważne jest, aby podczas pasteryzacji słoiki nie uderzały o siebie i żeby poziom wody nie sięgał ponad wieczko.

Bardzo popularnym sposobem jest również pasteryzacja na sucho. Wykorzystywany jest do tego piekarnik, który może pomieścić o wiele więcej słowików niż zwykły garnek. Jednak wybierając tę metodę, trzeba pamiętać o tym, żeby nie kłaść słoików bezpośrednio na blaszce. Dobrze jest je odizolować papierem do pieczenia. Do tego zawsze należy wkładać zimne słoiki do zimnego piekarnika w innym przypadku, może dojść do pękania szkła. Pasteryzacje zaczynamy, rozgrzewając piekarnik do 180 stopni, a gdy w słoikach przetwory zaczną wrzeć, temperaturę można zmniejszyć do 130 stopni. Od tej pory pasteryzacja powinna trwać 30 minut.

Ostatni przepis na pasteryzację zbierający pozytywne opinie w grupach dla pań domu to wykorzystanie zmywarki. Czereśnie, które wcześniej zostały umieszczone w słoikach, wkładamy do zmywarki i nastawiamy program o najwyższej temperaturze. Po jego zakończeniu proces pasteryzacji będzie zakończony i słoiki należy ustawić do góry dnem aż do wystygnięcia. Należy jednak pamiętać, żeby do takiego programu nie dodawać żadnych środków czyszczących.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 95.0% czytelników artykuł okazał się być pomocny