Opis i właściwości odżywcze podgrzybków

Wśród siedmiu gatunków podgrzybków, występujących w polskich lasach, najczęściej zbierane są podgrzybek brunatny i podgrzybek zajączek.

Podgrzybek brunatny (Xerocomus badius) - wyróżnia duży brązowy kapelusz, o średnicy dochodzącej do 15 cm. Grzyby zasiedlają iglaste lasy, w których mogą pojawić się już w czerwcu. Przy odpowiedniej pogodzie, grzybiarze zbierają podgrzybki do listopada. Charakterystycznymi wyróżnikami podgrzybka brunatnego jest siniejący miąższ oraz żółte rurki, które przy dotknięciu także sinieją. Grzyby są bardzo smaczne i aromatyczne.

Podgrzybek zajączek (Xerocomus subtomentosus) – spotykany jest w lasach iglastych i liściastych od sierpnia do października. Zamszowe kapelusze zajączków, przybierające oliwkowy kolor, osiągają do 12 cm średnicy. Ich miąższ wyróżnia delikatny zapach i łagodny smak. Rurki mają mocne żółte zabarwienie. Najsmaczniejsze są młode podgrzybki. Starsze grzyby mają zdrewniałe trzony i są mniej smaczne.

Grzyby cenione są głównie za smak i przyjemny zapach. Współczesne badania wykazują, że mają również wiele wartości odżywczych – pełnowartościowe białko, bogactwo minerałów oraz witaminy z grupy B. Wszystkie grzyby są niskokaloryczne, więc ich spożycie sprzyja zachowaniu smukłej sylwetki. Grzybom przypisuje się również podnoszenie odporności organizmu na infekcje, obniżenie poziomu cukru we krwi, a nawet działanie antynowotworowe. Nie powinny sięgać po grzyby w zalewie octowej osoby z nadkwasotą, cierpiące na anemię lub choroby wrzodowe.

Podgrzybki marynowane w occie – najlepsze przepisy krok po kroku

Marynowanie grzybów w occie

Zanim grzyby trafią do słoików, musimy poddać je koniecznej obróbce kulinarnej. Grzyby, zebrane samodzielnie lub kupione w sklepie, bardzo dokładnie czyścimy z piasku i ściółki, a potem płuczemy pod bieżącą wodą. Niezależnie od tego, jakie marynowane grzyby przygotowujemy – podgrzybki, maślaki czy marynowane prawdziwki – niezbędna jest zalewa do grzybów, z udziałem 10% octu.

Podgrzybki marynowane w occie zachowują twarde i jędrne kapelusze, dzięki czemu, ułożone na salaterce, są efektowną dekoracją stołu. Zdarza się, że rodzinne przepisy na zalewę przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Wyjątkowy smak grzybków uzależniony jest od ilości octu oraz rodzaju dodanych przypraw.

Podgrzybki, przeznaczone do marynowania, przebieramy, pozostawiając tylko te, które mają ładne nieuszkodzone kapelusze. Na przetwory warto przeznaczyć małe grzyby, które można zamarynować w całości. Takie grzyby są najefektowniejszym dodatkiem do zakąsek. Kapelusze dużych grzybów dzielimy na mniejsze części.

Prosty przepis na podgrzybki w zalewie octowej

Grzyby, przeznaczone do marynowania, blanszujemy w niewielkiej ilości osolonej wody. Przebrane i oczyszczone podgrzybki wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 10 minut.

Składniki:

  • podgrzybki – 1 kg

Na zalewę:

  • woda
  • ocet 10% - 1 część octu na 3 części wody
  • cebula – 1 – 2 sztuki (w zależności od ilości grzybów i naszego uznania)
  • sól – do smaku
  • cukier – do smaku
  • liście ziela angielskiego – 2-3 sztuki
  • pieprz ziarnisty – kilka ziaren
  • ziele angielskie – kilka ziaren

Przygotowanie:

  1. Podgrzybki gotujemy w wodzie, z dodatkiem 1 łyżeczki soli, przez 10 minut. Odcedzamy je na durszlaku.
  2. Cebulę obieramy z łupin, kroimy na cząstki.
  3. Składniki zalewy zagotowujemy. Dodajemy cebulę i gotujemy ją do miękkości.
  4. Do gotującej się zalewy wrzucamy zblanszowane podgrzybki i przez chwilę gotujemy – grzyby w zalewie przybiorą jasny kolor.
  5. Gotową marynatę przekładamy do wyparzonych uprzednio słoików. Dokładnie zakręcamy nakrętki, a słoiki odwracamy do góry dnem.

Po ostudzeniu, słoiki z marynowanymi podgrzybkami przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z grzybów.

Łagodne podgrzybki marynowane

Smak marynowanych grzybków zależny jest od ilości dodanego octu. Mniej wody na jedną część octu pozwoli uzyskać ostry smak grzybków. Jeśli użyjemy więcej wody – smak marynaty będzie łagodniejszy.

Składniki:

  • podgrzybki – 1 kg

Na zalewę:

  • woda – 4 litr
  • ocet 10% - 1 szklanka
  • sól – 2 łyżeczki
  • cukier – 2 łyżeczki
  • ziele angielskie – kilka ziaren
  • pieprz ziarnisty – 5 ziaren
  • liście laurowe – 3-4 sztuki

Przygotowanie:

  1. Podgrzybki dokładnie czyścimy i płuczemy pod bieżącą wodą. Większe grzyby dzielimy na cząstki.
  2. W garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżeczką soli i gotujemy w niej grzyby, przez około 10 minut. Po ugotowaniu podgrzybki odcedzamy.
  3. Grzyby przekładamy do wyparzonych słoików.
  4. Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut.
  5.  Gorącą zalewę wlewamy do słoików z grzybkami – do pełna.
  6. Słoiki z marynatą pasteryzujemy przez 15 minut.

Po ostudzeniu, słoiki z marynowanymi grzybami przechowujemy w ciemnym i chodnym miejscu. Tak przygotowane marynowane podgrzybki będą gotowe do spożycia przez całą zimę.

Marynata z podgrzybków z warzywami – najsmaczniejsze przepisy

Podgrzybki marynowane z czerwoną papryką

Marynowane grzyby z czerwoną papryką są nie tylko wyjątkowo smaczne. Przetwory zyskują efektowny wygląd, co umożliwia wykorzystanie grzybków i papryki do dekorowania potraw.

Składniki:

  • podgrzybki – 1 kg
  • czerwona papryka – 1 kg
  • olej – ½ szklanki

Na zalewę:

  • woda – 4 szklanki
  • ocet 10 % - 1 szklanka
  • cukier – ½ szklanki
  • sól – 2 łyżeczki

Przygotowanie:

  1. Podgrzybki, po oczyszczeniu i wypłukaniu, blanszujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy je.
  2. Paprykę myjemy i pozbywamy się nasion. Kroimy ją w drobną kostkę.
  3. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną paprykę i gotujemy całość, przez około 3-4 minuty. Papryka powinna się zeszklić, ale pozostać jędrna i twarda.
  4. Dodajemy olej i odsączone grzyby.
  5. Gotową marynatę nalewamy do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je przez ½ godziny.

Marynowane grzyby z dodatkiem marchewki i lubczyku – najlepsze na zakąskę

Przetwory z grzybów i warzyw w domowej spiżarni umożliwiają szybkie przygotowanie atrakcyjnych zakąsek, dzięki czemu nie zaskoczy nas nieoczekiwana wizyta przyjaciół.

Składniki:

  • podgrzybki – 1 kg
  • marchewka – 2 małe sztuki
  • cebula – 2 sztuki

Przyprawy (po kilka sztuk do każdego słoika):

  • liście laurowe
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • goździki
  • gałka muszkatołowa – ½ gałki

Na zalewę:

  • woda – 3 szklanki
  • ocet 10% - 1 szklanka
  • cukier – 3 łyżeczki
  • sól – 2 łyżeczki
  • lubczyk – kilka gałązek świeżych ziół lub suszonych – 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Podgrzybki dokładnie czyścimy i płuczemy. Duże grzyby dzielimy na cząstki.
  2. Marchewkę obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
  3. Cebulę obieramy z łupin i kroimy na ćwiartki.
  4. Grzyby, marchewkę i cebulę gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem gałki muszkatołowej, przez 30 minut.
  5. Wyparzamy słoiki. Przekładamy do suchych słoików odcedzone grzyby i warzywa.
  6. Do każdego słoika wkładamy po kilka sztuk przypraw.
  7.  Gotujemy zalewę i gorącą marynatą zalewamy zawartość słoików.
  8. Dokładnie zakręcamy zakrętki i pasteryzujemy je przez 45 minut.

Podgrzybki marynowane z dodatkiem miodu

Marynowanie grzybów z dodatkiem miodu sprawia, że mają wyjątkowy smak – zarazem ostry i słodki, wspaniale komponujący się z zakąskami do wódeczki. Marynowane w ten sposób podgrzybki będą także oryginalnym urozmaiceniem świątecznego stołu.

Składniki:

  • podgrzybki – 1 kg
  • woda – 3 szklanki
  • ocet 10% - 2 szklanki
  • miód – ½ szklanki miodu, np. wielokwiatowego

Przyprawy:

  • liście laurowe – 3 sztuki
  • pieprz ziarnisty – kilka ziaren
  • ziele angielskie – kilka ziaren

Przygotowanie:

  1. Grzyby przebieramy, płuczemy i gotujemy przez 30 minut w wodzie, z dodatkiem 1 łyżeczki soli.
  2. Przygotowujemy zalewę - do gotującej się wody przekładamy miód i przyprawy. Chwilę gotujemy, do rozpuszczenia się miodu. Wlewamy ocet i chwilę gotujemy.
  3. Grzyby przekładamy do wyparzonych słoików. Zalewamy zawartość słoików gorącą zalewą – do pełna.
  4. Dokładnie zakręcamy nakrętki i pasteryzujemy słoiki przez 15 minut.

Marynowane grzyby są szybkim i prostym sposobem na zaopatrzenie domowej spiżarni w smaczne przetwory. Smak marynaty możemy dowolnie wzbogacać, dodając do grzybów inne warzywa, kilka ząbków czosnku, mniej lub więcej octu lub cukru. Warto podkreślić, że dzieci nie powinny często spożywać marynowanych w occie przetworów.

ikona podziel się Przekaż dalej