Boczniaki marynowane w occie

Najczęściej wykorzystywanym przepisem w polskich domach jest przepis na boczniaki marynowane w zalewie octowej. Ogromną zaletą tej marynaty jest uniwersalność i możliwość dopasowania jej do innych gatunków grzybów. Jeśli chcesz poznać przepis na boczniaki w occie, to zajrzyj do receptury podanej poniżej.

Składniki:

  • 1 kg grzybów
  • dwie szklanki wody
  • pół szklanki octu
  • półtorej łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 8 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 4 liście laurowe

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby myjemy i gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie.
  2. W osobnym naczyniu przygotowujemy marynatę, zagotowując dwie szklanki wody, ocet, dodajemy sól, cukier pieprz, ziele angielskie, gorczycę i liście laurowe.
  3. Gdy zalewa jest już gotowa, odstawiamy ją na chwilę do przestygnięcia.
  4. Grzyby układamy w świeżo umytych słoiczkach, które wcześniej powinniśmy wyparzyć.
  5. Całość zalewamy marynatą, zakręcamy i przekręcamy słoiczki do góry dnem.
  6. Tak wykonane grzyby nie wymagają pasteryzacji, aczkolwiek jeśli ktoś woli mieć pewność, że przetwory przetrwają całą zimę, to można ją wykonać po wystygnięciu słoików.

Grzyby marynowane w occie będą wspaniałym dodatkiem podczas imprez rodzinnych, a także spotkań ze znajomymi. Możesz je spożywać solo lub jako dodatek do dań obiadowych. Dobrze będą smakować również w połączeniu z pomidorami koktajlowymi.

Pyszne i proste boczniaki marynowane w panierce

Niewiele osób wie, że boczniaki można marynować również w panierce. Poniżej znajdziesz ciekawy sposób na zamarynowanie boczniaków, które wcześniej zostały usmażone. Jeśli nigdy nie jadłeś tego typu przysmaków, to koniecznie wypróbuj ten przepis na boczniaki panierowane z cebulą.

Składniki:

  • 500 g grzybów boczniaków
  • bułka tarta do panierowania
  • sos sojowy do smaku
  • dwa jajka
  • szklanka octu
  • 5 szklanek wody
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka gorczycy
Marynowane boczniaki w słoiku
Boczniaki marynowane do słoików, a także najlpesze przepisy na boczniaki, sposoby i receptury

Przygotowanie:

  1. Boczniaki dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. W garnku zagotowujemy marynatę, wlewając do naczynia wodę, ocet, sól, cukier, ziele angielskie, liście laurowe, kminek i gorczycę.
  3. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do niego sos sojowy, a także odrobiną pieprzu mielonego.
  4. Boczniaki moczymy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
  5. Gdy nasza marynata jest już gotowa, możemy przejść do kolejnego etapu, jakim jest krojenie cebuli.
  6. Cebulę kroimy w pióra lub w krążki, a następnie wrzucamy do jeszcze ciepłej marynaty. Możemy ją podgotować przez kilka minut, żeby zmiękła.
  7. Podczas gotowania cebuli, na patelnię możemy dodać odrobinę oleju i usmażyć na nim o panierowane boczniaki.
  8. Do marynowania potrzebny nam będzie duży słoik 5-litrowy lub mniejszy 1 litrowy w zależności od tego i jak na jego dużą porcję się zdecydowaliśmy.
  9. W słoiku układamy na przemian grzyby panierowane z cebulą, którą wyjmujemy wcześniej z marynaty.
  10. Gdy nasze grzyby są już ułożone, całość zalewamy przygotowaną wcześniej marynatą. Tak przygotowane grzyby możemy spożywać już po około 3 dniach. Sprawdź także ten artykuł na temat domowej uprawy boczniaka.

Bardzo smaczne boczniaki marynowane w sosie sojowym

Jeśli lubisz nowe i ciekawe smaki, to z pewnością boczniaki marynowane w sosie sojowym staną się Twoim ulubionym daniem. Sprawdź, jak łatwo i szybko stworzysz boczniaki marynowane w sosie sojowym. Przepis jak zawsze znajdziesz poniżej.

Składniki:

  • 400 g boczniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • półtorej łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Grzyby myjemy, osuszamy, a następnie kroimy na równe kawałki.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy wcześniej obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Podsmażamy go przez 10 sekund, a następnie wrzucamy grzyby.
  4. Boczniaki smażymy przez około 3 minuty, a kiedy nabiorą złocistego odcienia, dodajemy sos sojowy, cukier i wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Następnie smażymy całość przez kolejne 3 minuty. Na koniec dodajemy sól i ostrą paprykę.

Tak przygotowane boczniaki zostawiamy do wystygnięcia lub spożywamy na gorąco. Możemy je podawać z ryżem lub z chlebem, choć same smakować będą równie dobrze. Wielbiciele warzyw docenią te grzyby w połączeniu z pomidorami.

Nie czekaj i już teraz wypróbuj zaproponowane przepisy. Pamiętaj, że i Ty możesz hodować własne grzyby, ponieważ uprawa boczniaka jest bardzo łatwa.

ikona podziel się Przekaż dalej