Boczniaki marynowane - przepisy, przygotowanie, porady, ciekawostki
Boczniaki to grzyby, z których można zrobić dosłownie wszystko. Większość osób uważa je za znakomity zamiennik mięsa w kuchni. Boczniaki można panierować i smażyć na oleju podobnie jak kotlety. To nie jedyne zastosowanie tych smaczny grzybów. Można z nich przyrządzić aromatyczny i pyszny sos grzybowy. Boczniaki to niepisana konkurencja dla popularnych w naszych kuchniach pieczarek. Taki sos doskonale smakuje w połączeniu z mięsem lub z plackami ziemniaczanymi. Jeśli mamy pod ręką nadmiar boczniaków, to możemy je wykorzystać jako dodatek do gulaszu.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami kulinarnymi.
Boczniaki marynowane w occie
Najczęściej wykorzystywanym przepisem w polskich domach jest przepis na boczniaki marynowane w zalewie octowej. Ogromną zaletą tej marynaty jest uniwersalność i możliwość dopasowania jej do innych gatunków grzybów. Jeśli chcesz poznać przepis na boczniaki w occie, to zajrzyj do receptury podanej poniżej.
Składniki:
- 1 kg grzybów
- dwie szklanki wody
- pół szklanki octu
- półtorej łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- 8 ziaren pieprzu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka gorczycy
- 4 liście laurowe
Sposób przygotowania:
- Grzyby myjemy i gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie.
- W osobnym naczyniu przygotowujemy marynatę, zagotowując dwie szklanki wody, ocet, dodajemy sól, cukier pieprz, ziele angielskie, gorczycę i liście laurowe.
- Gdy zalewa jest już gotowa, odstawiamy ją na chwilę do przestygnięcia.
- Grzyby układamy w świeżo umytych słoiczkach, które wcześniej powinniśmy wyparzyć.
- Całość zalewamy marynatą, zakręcamy i przekręcamy słoiczki do góry dnem.
- Tak wykonane grzyby nie wymagają pasteryzacji, aczkolwiek jeśli ktoś woli mieć pewność, że przetwory przetrwają całą zimę, to można ją wykonać po wystygnięciu słoików.
Grzyby marynowane w occie będą wspaniałym dodatkiem podczas imprez rodzinnych, a także spotkań ze znajomymi. Możesz je spożywać solo lub jako dodatek do dań obiadowych. Dobrze będą smakować również w połączeniu z pomidorami koktajlowymi.
Pyszne i proste boczniaki marynowane w panierce
Niewiele osób wie, że boczniaki można marynować również w panierce. Poniżej znajdziesz ciekawy sposób na zamarynowanie boczniaków, które wcześniej zostały usmażone. Jeśli nigdy nie jadłeś tego typu przysmaków, to koniecznie wypróbuj ten przepis na boczniaki panierowane z cebulą.
Składniki:
- 500 g grzybów boczniaków
- bułka tarta do panierowania
- sos sojowy do smaku
- dwa jajka
- szklanka octu
- 5 szklanek wody
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki cukru
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka kminku
- 2 cebule
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka gorczycy
Przygotowanie:
- Boczniaki dokładnie myjemy i osuszamy.
- W garnku zagotowujemy marynatę, wlewając do naczynia wodę, ocet, sól, cukier, ziele angielskie, liście laurowe, kminek i gorczycę.
- Jajka roztrzepujemy i dodajemy do niego sos sojowy, a także odrobiną pieprzu mielonego.
- Boczniaki moczymy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
- Gdy nasza marynata jest już gotowa, możemy przejść do kolejnego etapu, jakim jest krojenie cebuli.
- Cebulę kroimy w pióra lub w krążki, a następnie wrzucamy do jeszcze ciepłej marynaty. Możemy ją podgotować przez kilka minut, żeby zmiękła.
- Podczas gotowania cebuli, na patelnię możemy dodać odrobinę oleju i usmażyć na nim o panierowane boczniaki.
- Do marynowania potrzebny nam będzie duży słoik 5-litrowy lub mniejszy 1 litrowy w zależności od tego i jak na jego dużą porcję się zdecydowaliśmy.
- W słoiku układamy na przemian grzyby panierowane z cebulą, którą wyjmujemy wcześniej z marynaty.
- Gdy nasze grzyby są już ułożone, całość zalewamy przygotowaną wcześniej marynatą. Tak przygotowane grzyby możemy spożywać już po około 3 dniach. Sprawdź także ten artykuł na temat domowej uprawy boczniaka.
Bardzo smaczne boczniaki marynowane w sosie sojowym
Jeśli lubisz nowe i ciekawe smaki, to z pewnością boczniaki marynowane w sosie sojowym staną się Twoim ulubionym daniem. Sprawdź, jak łatwo i szybko stworzysz boczniaki marynowane w sosie sojowym. Przepis jak zawsze znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 400 g boczniaków
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- półtorej łyżeczki cukru
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki ostrej papryki
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
- Grzyby myjemy, osuszamy, a następnie kroimy na równe kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy wcześniej obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Podsmażamy go przez 10 sekund, a następnie wrzucamy grzyby.
- Boczniaki smażymy przez około 3 minuty, a kiedy nabiorą złocistego odcienia, dodajemy sos sojowy, cukier i wszystko dokładnie mieszamy.
- Następnie smażymy całość przez kolejne 3 minuty. Na koniec dodajemy sól i ostrą paprykę.
Tak przygotowane boczniaki zostawiamy do wystygnięcia lub spożywamy na gorąco. Możemy je podawać z ryżem lub z chlebem, choć same smakować będą równie dobrze. Wielbiciele warzyw docenią te grzyby w połączeniu z pomidorami.
Nie czekaj i już teraz wypróbuj zaproponowane przepisy. Pamiętaj, że i Ty możesz hodować własne grzyby, ponieważ uprawa boczniaka jest bardzo łatwa.