Jak marynować grzyby? Oto polecane przepisy krok po kroku
Jeszcze do niedawna uważano, że grzyby są bezwartościowe, wręcz obciążające organizm. Obecnie jednak wskazuje się na to, że zwierają dużo składników odżywczych, więc warto je jeść nie tylko dla smaku. Niestety – grzyby są świeże tylko przez dwa, maksymalnie trzy miesiące w roku. Dlatego warto je zagotować w słoikach. Grzyby marynowane nie tracą swoich właściwości zdrowotnych a czasami smakują jeszcze lepiej niż świeże. Trzeba jednak wiedzieć, jak je zrobić by były smaczne. Poznaj najlepsze przepisy na grzybki w marynacie.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami.
Z tego artykułu dowiesz się:
Grzyby marynowane: podgrzybki, borowiki czy maślaki?
Grzybki marynowane: wybór grzybów
Eksperci uznają, że marynować można wszystkie rodzaje jadalnych grzybów, jednak tak naprawdę do tego celu najlepiej sprawdzają się twarde gatunki, jak podgrzybki czy borowiki. Inne grzybki, które nadają się do zachowania w occie, to rydze, koźlarze, gąski i kurki. Wiele osób robi także marynowane opieńki lub nawet pieczarki. To najsmaczniejsze gatunki, które najlepiej przechowują się w słoikach – nie rozpadają się, pozostają twarde i ładnie się prezentują.
Wiele osób wkłada do słoików także maślaki. Może nie są tak twarde i szlachetne, jak wymienione wyżej gatunki, jednak są także smaczne. Na dodatek mają jedną wielką zaletę – jest ich po prostu dużo. Ponieważ nieco gorzej znoszą suszenie niż na przykład borowiki, najczęściej są gotowane na bieżąco lub od razu trafiają do słoików. W każdym przypadku procedura marynowania wygląda tak samo. Należy wybrać tylko małe, niezwiotczałe i nierobaczywe grzyby. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z grzybów?
Jak marynować grzyby: przygotowanie do słoików
Zanim rozpoczniesz marynowane grzybów, musisz je odpowiednio przygotować do słoików. Najpierw dokładnie je obejrzyj i opłucz w wodzie. Płukanie warto powtórzyć kilkukrotnie, bo niektóre gatunki, jak na przykład rydz, mogą mieć między blaszkami drobinki piasku.
Następnie obierz te gatunki, które wymagają ściągania skórki – maślaki czy pieczarki i obetnij ogonki. Po umyciu i obraniu grzyby należy obgotować w wodzie z sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Do słoików mogą trafić wyłącznie gotowane grzyby, surowych nie można wkładać, ponieważ mogą być trujące. Po ugotowaniu grzyby powinny nadal zostać dość twarde i nie rozpadać się. Każdy gatunek jest gotowy w innym czasie, jednak najczęściej oscyluje to w granicach między 5 a 10 minut. Ugotowane grzyby możesz dodać do różnych potraw, na przykład jajecznicy czy sosów, a resztę włóż do słoików.
Zalewa do grzybów marynowanych
Klasyczna zalewa octowa do grzybków marynowanych
To zdecydowanie najbardziej tradycyjny i najpowszechniejszy przepis na grzyby marynowane. Klasyka zawsze jest w cenie, więc zanim zaczniesz sięgać po bardziej skomplikowane receptury, wypróbuj sprawdzony przepis. Zalewa octowa do grzybów marynowanych nie jest trudna w wykonaniu. Potrzebujesz tylko:
- 1 szklanki octu 10%,
- 4 szklanek wody,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- 4 liście laurowe,
- 1 łyżkę gorczycy
- 1 łyżkę ziaren pieprzu.
Ta zalewa do grzybów marynowanych powinna być przygotowana wcześniej. Pamiętaj, że na jeden litrowy słoik grzybów potrzebujesz około 0,5 l marynaty. Zagotuj wodę z przyprawami, a dopiero później dodaj ocet i gotuj jeszcze około 15-20 minut. Stosunek wody do octu możesz zmieniać – podana proporcja to minimalna ilość octu, jeśli chcesz uzyskać ostrzejszy smak, dodaj go więcej. Sprawdź także ten artykuł z poradami na temat suszenia grzybów.
Wytrawna marynata do grzybów
Możesz także przygotować bardziej wytrawne grzyby marynowane w occie, dodając do marynaty czerwone wino. Zalewa do grzybów marynowanych dzięki temu ma bardziej wyrazisty smak i jest o wiele bardziej interesująca. Do przygotowania marynaty na 3 kg grzybów potrzebujesz:
- 20 dag cebuli,
- 20 dag papryki,
- szklankę czerwonego wytrawnego wina,
- sól i cukier do smaku,
- około 3 łyżeczek kwasek cytrynowy.
Przepis na tę zalewę wygląda nieco inaczej. Zacznij od przygotowania zalewy z wody, soli, cukru i kwasku cytrynowego. Całość zagotuj, a kiedy przestygnie, wymieszaj z winem, następnie zalej grzyby wymieszane z papryką i cebulą.
Jak marynować grzyby – kilka podpowiedzi
Grzyby w occie – wskazówki
Każda rodzina ma swój sprawdzony przepis na najlepsze grzyby w occie. To jedna z tych potraw, które można robić na wiele sposobów. Wszystko zależy od tego, jak zostanie przygotowana marynata i jakich przypraw użyjesz. Możesz także postawić na eksperymenty i razem z grzybkami zamarynować inne warzywa, nawet kalafior, paprykę czy fasolkę.
Jest jednak kilka uniwersalnych zasad, których zawsze warto przestrzegać. Należy pamiętać, żeby grzyby zalać tak, by marynata sięgała około 3 cm poniżej brzegu słoika. Warto także dołożyć do niego trochę cebuli. Możesz ugotować piórka lub krążki w marynacie i włożyć na wierzch grzybów. To doda im aromatu i niezwykłego smaku, a także co nieco ostrości.
Grzybki marynowane – gotowanie słoików
Po włożeniu grzybów do słoików, należy je zapasteryzować. Jest na to kilka sposobów. Najprostszym i najczęściej stosowanym jest ustawienie słoiczków w płaskim garnku wyłożonym ściereczką lub bawełnianą szmatką – inaczej gotowane słoiki mogą się o siebie obijać. Poziom wody powinien sięgać mniej więcej 2-3 cm poniżej nakrętki. Czas gotowania jest zależny od wielkości słoików:
- 0,5 l – 20 min,
- 0,7 l – 25 min,
- 1 l – 30 min.
Po zagotowaniu jeszcze raz dokręć wieczka słoikom i sprawdź, czy nie przeciekają. Obróć je do góry dnem i zostaw pod ściereczką na mniej więcej dobę. A może zainteresuje cię także ten artykuł z najlepszymi przepisami na bigos?
Wiele osób decyduje się na pasteryzowanie słoików w piekarniku. Jest to mniej wymagająca metoda, która polega na wstawieniu słoików na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 110 stopni Celsjusza. W tym czasie wieczka powinny się zassać, a słoiki powinny być dobrze zapasteryzowane.
Tak przygotowane weki można trzymać bez obaw nawet więcej niż rok. Ale na pewno aż tyle nie przetrwają – jak tylko zrobi się chłodniej zapragniesz sprawdzić, jak smakują własnoręcznie zebrane i przygotowane grzybki. Znikną błyskawicznie.