Jak przyrządzić grzyby w occie? Zobacz nasz poradnik krok po kroku
Nie ma chyba lepszego sposobu na przechowanie grzybów na długi, długi czas niż zamarynowanie ich w occie. Grzybki w zalewie octowej są bardzo smaczne, na dodatek najnowsze badania wskazują, że mogą mieć więcej składników odżywczych, niż wydawało nam się do tej pory. Przedstawiamy podstawowy przepis na grzyby w occie, który przypomni ci smaki z babcinego domu i kilka pomysłów na bardziej oryginalne marynaty.
Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o grzybach.
Grzyby leśne do octu
Borowiki, maślaki czy podgrzybki w occie?
W zasadzie można przyjąć, że wszystkie jadalne grzyby nadają się do marynowania. Jednak w praktyce nie zawsze to się sprawdza dobrze. I nie chodzi tutaj o grzyby, które nie wszyscy zbierają, jak kanie, opieńki czy sitaki, a właśnie o popularne i dobrze znane maślaki.
Maślaki są niezwykle smaczne, ale niestety w słoikach często robią się bardzo miękkie, rozsypują się i no cóż, przez konsystencję nie są szczególnie dobre. Dlatego do słoików najlepiej sprawdzają się twarde grzyby, jak borowiki, rydze, kurki czy prawdziwki. Dobrym rozwiązaniem są także podgrzybki w occie lub na przykład zieleniatki – małe grzybki, które dobrze się marynują. Z drugiej strony te „szlachetniejsze” gatunki, może poza rydzami i kurkami, częściej są suszone, ponieważ mają bardzo dużo smaku i aromatu. Na dodatek maślaki to najbardziej powszechne grzyby leśne i dlatego można je najłatwiej znaleźć. Dlatego nie warto z nich rezygnować – w tym wypadku warto sięgnąć po bardziej oryginalny przepis, by te niepozorne grzybki nabrały więcej charakteru.
Przygotowanie grzybów do słoików
Zanim zaczniesz przygotowywać grzyby marynowane w occie, musisz dobrze je przygotować. Po pierwsze należy sprawdzić, czy nie są robaczywe lub zbutwiałe. Następnie trzeba je obrać i oczyścić. Borowiki, rydze czy inne twarde grzyby należy oczyścić z igliwia czy ziemi, należy także małym nożykiem odciąć końcówkę nóżki. Maślaki należy obrać ze skóry.
W trakcie obierania grzyby można także podzielić na kawałki. Jeśli są małe, możesz marynować je w całości, większe należy pokroić na połówki lub ćwiartki. Wiele osób oddziela nóżki od kapeluszy – to dobre rozwiązanie dla średnich grzybków. Następnie należy je wypłukać w durszlaku lub w misce. Należy to robić delikatnie. Sprawdź także ten artykuł z najlepszymi przepisami na marynatę do grzybów.
Grzyby w occie krok po kroku – podstawowy przepis
Grzyby w occie – przepis na grzyby marynowane
Standardowa zalewa do grzybów nie wymaga szczególnie dużo pracy. Przepis, który wykorzystywały już nasze babcie, nie jest ani kosztowny, ani trudny. Warto co roku zrobić chociaż kilka słoiczków każdego roku, by móc rozkoszować się tym klasycznym, przyjemnym smakiem. Podany przepis dotyczy 1,5 kg grzybów.
Zalewa:
- 3 szklanki wody,
- 1 szklanka octu,
- 1 łyżka cukru,
- kilka ziaren pieprzu,
- łyżeczka ziarenek gorczycy,
- 2 liście laurowe.
Do słoików:
- ziarna pieprzu,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 2 cebule.
Grzyby trzeba wcześniej ugotować – czas gotowania to około 10-15 minut. Nie mogą być zbyt rozgotowane.
Zalewa octowa do grzybów i przygotowanie
Przygotowanie zalewy octowej należy zacząć już wtedy, kiedy grzyby są obgotowane. Słoiki powinno się zalać gorącą zalewą. Przepis jest bardzo prosty.
- Zagotuj razem wszystkie składniki aż do wrzenia.
- Włóż grzyby do wyparzonych słoików. Ułóż je dość ciasno, tak by były ok 2 cm poniżej poziomu zakrętki.
- Obierz cebule i pokrój je na piórka.
- Wrzuć do słoików po 2-3 ziarna angielskie, pieprz i kilka plasterków cebuli.
- Zalej słoiki gorącą zalewą i od razu zakręcaj wyparzonymi i najlepiej nowymi zakrętkami.
- Postaw słoiki do góry dnem.
Grzyby do słoików i pasteryzacja
Grzyby w słoikach można nie poddawać pasteryzacji – tak naprawdę, jeśli użyjesz gorącej zalewy i postawisz słoiki od razu do góry dnem, zakrętki powinny „złapać”. Poznasz to po tym, że będą wklęsłe. To znak, że powietrze nie ma dostępu do grzybów, więc będą one mogły stać naprawdę długo.
Jednak wiele osób decyduje się na pasteryzację w garnku. Płaski garnek powinien zostać wyłożony lnianą lub bawełnianą ściereczką, żeby słoiki się nie obijały o siebie. Wlej tyle wody, by jej poziom sięgał mniej więcej 1 cm poniżej zakrętki. Przykryj garnek pokrywką i gotuj około 15 minut od wrzenia. Należy pilnować czasu gotowania, im dłużej będziesz gotować, tym bardziej miękkie będą grzyby.
Słoiki należy wyciągnąć i poustawiać na ściereczce do góry dnem. Warto je także przykryć ściereczką i zostawić na 24 godziny. Potem przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Grzyby marynowane w occie – ciekawe przepisy na zimę
Zalewa do grzybów z miodem - przepis na grzyby marynowane
A teraz coś bardziej oryginalnego, idealnego dla miłośników słodszych i delikatniejszych smaków. Zalewa z miodem jest słodko-ostra, przyjemniejsza, a grzybki świetnie pasują do obiadu lub sosów.
- 1 kg grzybów,
- 0,5 szklanki octu,
- 2 szklanki wody,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki miodu
- 1,5 łyżki soli,
- gorczyca, pieprz czarny i liście laurowe do słoików.
Możesz także dodać co nieco cebuli, by zalewa octowa do grzybów na słodko była bardzo wyrazista. Cebula także jest dość słodka, więc jeszcze bardziej doda smaczku zaprawie.
- Ugotuj grzybki w wodzie z solą. Jeśli gotujesz rydze, możesz dodać trochę octu do wody, żeby grzybki miały ładny kolor.
- Przygotuj zalewę: wymieszaj wodę z cukrem, miodem i octem, i gotuj do wrzenia.
- Wyparz słoiki i ułóż w nich grzyby.
- Wsyp do słoika po trochu gorczycy, czarnego pieprzu i włóż po jednym małym liściu laurowym.
- Zalej słoiki zalewą octowo-miodową i szybko zakręć zakrętki. Ustaw do góry dnem. Możesz pasteryzować przez 15 minut w garnku.
Grzybki w zalewie octowej i pomidorach
Ciekawym rozwiązaniem, zwłaszcza na wykorzystanie maślaków, jest zalewa pomidorowa. To mała zmiana, a daje mnóstwo smaku. W najprostszej wersji wystarczy dodać do podstawowej zalewy nieco koncentratu pomidorowego, my przestawiamy inny przepis, bardzo skomplikowany, ale także smaczniejszy. Grzybki w zalewie pomidorowej są słodko-kwaśne, wyraziste i świetnie zastępują przystawkę.
Przepis na 10 półlitrowych słoików:
- 3 litry małych grzybków,
- 1,5 szklanki wody,
- 1,5 szklanki octu,
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- 6 małych cebulek,
- 5 listków laurowych,
- ziele angielskie.
W tan sposób możesz przygotować zarówno maślaki, jak i inne leśne grzyby. Raczej jednak nie sprawdzą się opieńki czy pieczarki. Idealne zarówno do podgrzybków, jak i maślaków. Grzyby w pomidorach można przechowywać naprawdę długo.
- Wodę, ocet, koncentrat pomidorowy, paprykę, cebulę pokrojoną w piórka, liście laurowe i ziele angielskie gotuj przez 5 minut od wrzenia.
- Oczyść grzyby, pokrój na cząstki i przepłucz. Obgotuj w osolonej wodzie, ale tylko przez 5 minut.
- Odcedź grzyby i włóż je do garnka z gotującą się zalewą.
- Gotuj grzybki w zalewie około 5-7 minut.
- Przekładaj gorące grzyby z zalewą do słoików dużą łyżką i od razu zakręcaj. Postaw do góry dnem.
- Pasteryzuj przez 15 minut w niskim garnku.
Grzyby w occie nie muszą być nudne. Wykorzystanie któregoś z ciekawszych przepisów to świetne rozwiązanie. Jeśli będziesz mieć dużo grzybów, warto wykorzystać kilka metod i zrobić grzybki różnego rodzaju. Potem, zimą, kiedy w końcu otworzysz słoiki, czeka cię prawdziwa grzybkowa uczta!