Marynata do baraniny - sprawdzone przepisy na marynaty
Choć baranina ciągle niezbyt często ląduje na naszych stołach, to staje się coraz bardziej popularna. Oczywiście raczej nie zdeklasuje mięs drobiowych, które cieszą się największym uznaniem naszych rodaków, jednak coraz częściej doceniamy jej wysublimowany smak. Żeby móc się cieszyć pyszną baraniną, konieczne jest jej odpowiednie przygotowane. Pomocna bez wątpienia jest dobra zalewa, które sprawi, że mięso będzie miało pyszny smak, będzie miękkie i soczyste. Jaka będzie najlepsza?
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o marynatach.
Marynata do baraniny na bazie czerwonego wytrawnego wina
Jeśli nie mamy pewności jak dobrze zamarynować mięso owcze, to możemy skorzystać ze znanych i lubianych pomysłów na zalewy takich jak: marynata do łopatki wieprzowej, albo marynata do gęsi. Jednak warto też poznać nowe i ciekawe receptury, które sprawią, że baranina będzie smakować unikalnie, a potrawy staną się bardzo wyrafinowane. Poniżej przepis na doskonałą marynatę do baraniny z czerwonym winem.
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy lub najpierw gotujemy ją w czajniku, a później odmierzamy jedną szklankę. Gorącą wodę odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie dolewamy wino, obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę, a także obieramy i kroimy cebulę. Do zalewy dodajemy pokruszone liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Wszystko mieszamy i marynatą zalewamy baraninę. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na całą noc.
Marynowanie kończymy następnego dnia albo możemy je przedłużyć jeszcze o dzień lub dwa i dopiero później upiec, lub usmażyć owcze mięso. Oczywiście zawsze przed pieczeniem wyjmujemy mięso z lodówki i czekamy, aż osiągnie temperaturę pokojową.
Cytrynowa marynata do baraniny
Jeśli zależy Ci na delikatnym smaku baraniny, który będzie niósł ze sobą aromat cytryny i pieprzu to ten przepis będzie idealny dla Ciebie. Wystarczy tylko trochę czasu i kilka składników, żeby mięso całkowicie zmieniło smak.
Składniki:
- 1 cytryna
- ½ szklanki oleju
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 5 ziaren pieprzu ziołowego
- 5 ziaren pieprzu cytrynowego
- 2 cebule
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
W moździerzu rozgniatamy ziarenka pieprzu. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy olej, sól i pokrojoną w pióra cebulę. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie zalewamy nimi mięso owcze. Marynowanie baraniny powinno trwać około 8 godzin. Najlepiej będzie odstawić je do lodówki na całą noc, a 2-3 godziny można je wyjąć, żeby spokojnie osiągnęło temperaturę pokojową.
Trzeba pamiętać, że baranina, jak i inne mięsa, nie powinny być pieczone zaraz po wyjęciu z piekarnika, bo będzie to miało bardzo niekorzystny wpływ na jej smak.
Marynata do baraniny z kurkumą
Oryginalna i niezwykle ciekawa marynata z dodatkiem kurkumy, to kolejny pomysł na nietuzinkowe przygotowanie baraniny. Zalewa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a wiele osób uważa, że jest to najlepsza zalewa do tego rodzaju mięs. Oczywiście przepis znajdziecie poniżej.
Składniki:
- ½ łyżeczki soli
- 2 cebule
- ⅓ łyżeczki pieprzu mielonego
- ⅓ łyżeczki mielonej papryczki chilli
- ⅓ łyżeczki kurkumy
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy, dodajemy ją do wody, oleju i pozostałych składników. Wszystko razem mieszamy i zalewamy marynatą baraninę. Podobnie jak w poprzednich przepisach, baranina będzie potrzebowała minimum jedną noc na marynowanie się.
Przepis można też zmodyfikować i dodać mniejszą ilość oleju i pominąć dodawanie wody. Wówczas powstała bejca, idealnie będzie się nadawać do zamarynowania baraniny w kawałku.
Dla zaostrzenia smaku można przedłużyć proces marynowania w lodówce lub zamarynować ją próżniowo. Marynowanie próżniowe pomaga w szybszym marynowaniu się mięsa i sprawia, że zyskuje mocniejszy i lepszy smak. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynaty do kurczaka krok po kroku.
Marynata czosnkowo-kminkowa najlepsza do baraniny
Choć wiele zalew pasuje do baraniny, to zdecydowania marynata czosnkowa z dodatkiem kminku jest najlepsza do tego rodzaju mięs. Jej przygotowanie jest banalnie proste i zdecydowanie warte poświęcenia tych kilku minut. Jesteś ciekawy jak zamarynować owcze mięso?
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka nasion kminku
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- 2 x 2 cm kawałka imbiru
- 1/ 2 łyżeczki słodkiej papryki
- ½ szklanki oleju
Przygotowanie:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy wymienione przyprawy i olej. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Wszystko razem dokładnie mieszamy i powstałą marynatą nacieramy kawałek baraniny. Mięso wkładamy do lodówki na całą noc, żeby zalewa mogła zacząć działać.
Jaka marynata jest najlepsza? Wszystko to zależy od gustu i oczekiwań. Choć zdecydowanie najwięcej osób waha się pomiędzy marynatą z wina czerwonego a marynatą z czosnku i kminku. Oczywiście każda z powyższych zalew może być też stosowana do innego rodzaju mięs, jednak kompozycja przypraw i składników w tym przypadku skomponowana jest pod mięso owcze.