Marynata do baraniny na bazie czerwonego wytrawnego wina
Jeśli nie mamy pewności jak dobrze zamarynować mięso owcze, to możemy skorzystać ze znanych i lubianych pomysłów na zalewy takich jak: marynata do łopatki wieprzowej, albo marynata do gęsi. Jednak warto też poznać nowe i ciekawe receptury, które sprawią, że baranina będzie smakować unikalnie, a potrawy staną się bardzo wyrafinowane. Poniżej przepis na doskonałą marynatę do baraniny z czerwonym winem.
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy lub najpierw gotujemy ją w czajniku, a później odmierzamy jedną szklankę. Gorącą wodę odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie dolewamy wino, obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę, a także obieramy i kroimy cebulę. Do zalewy dodajemy pokruszone liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Wszystko mieszamy i marynatą zalewamy baraninę. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na całą noc.
Marynowanie kończymy następnego dnia albo możemy je przedłużyć jeszcze o dzień lub dwa i dopiero później upiec, lub usmażyć owcze mięso. Oczywiście zawsze przed pieczeniem wyjmujemy mięso z lodówki i czekamy, aż osiągnie temperaturę pokojową.
Cytrynowa marynata do baraniny
Jeśli zależy Ci na delikatnym smaku baraniny, który będzie niósł ze sobą aromat cytryny i pieprzu to ten przepis będzie idealny dla Ciebie. Wystarczy tylko trochę czasu i kilka składników, żeby mięso całkowicie zmieniło smak.
Składniki:
- 1 cytryna
- ½ szklanki oleju
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 5 ziaren pieprzu ziołowego
- 5 ziaren pieprzu cytrynowego
- 2 cebule
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
W moździerzu rozgniatamy ziarenka pieprzu. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy olej, sól i pokrojoną w pióra cebulę. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie zalewamy nimi mięso owcze. Marynowanie baraniny powinno trwać około 8 godzin. Najlepiej będzie odstawić je do lodówki na całą noc, a 2-3 godziny można je wyjąć, żeby spokojnie osiągnęło temperaturę pokojową.
Trzeba pamiętać, że baranina, jak i inne mięsa, nie powinny być pieczone zaraz po wyjęciu z piekarnika, bo będzie to miało bardzo niekorzystny wpływ na jej smak.
Marynata do baraniny z kurkumą
Oryginalna i niezwykle ciekawa marynata z dodatkiem kurkumy, to kolejny pomysł na nietuzinkowe przygotowanie baraniny. Zalewa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a wiele osób uważa, że jest to najlepsza zalewa do tego rodzaju mięs. Oczywiście przepis znajdziecie poniżej.
Składniki:
- ½ łyżeczki soli
- 2 cebule
- ⅓ łyżeczki pieprzu mielonego
- ⅓ łyżeczki mielonej papryczki chilli
- ⅓ łyżeczki kurkumy
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy, dodajemy ją do wody, oleju i pozostałych składników. Wszystko razem mieszamy i zalewamy marynatą baraninę. Podobnie jak w poprzednich przepisach, baranina będzie potrzebowała minimum jedną noc na marynowanie się.
Przepis można też zmodyfikować i dodać mniejszą ilość oleju i pominąć dodawanie wody. Wówczas powstała bejca, idealnie będzie się nadawać do zamarynowania baraniny w kawałku.
Dla zaostrzenia smaku można przedłużyć proces marynowania w lodówce lub zamarynować ją próżniowo. Marynowanie próżniowe pomaga w szybszym marynowaniu się mięsa i sprawia, że zyskuje mocniejszy i lepszy smak. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynaty do kurczaka krok po kroku.
Marynata czosnkowo-kminkowa najlepsza do baraniny
Choć wiele zalew pasuje do baraniny, to zdecydowania marynata czosnkowa z dodatkiem kminku jest najlepsza do tego rodzaju mięs. Jej przygotowanie jest banalnie proste i zdecydowanie warte poświęcenia tych kilku minut. Jesteś ciekawy jak zamarynować owcze mięso?
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka nasion kminku
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- 2 x 2 cm kawałka imbiru
- 1/ 2 łyżeczki słodkiej papryki
- ½ szklanki oleju
Przygotowanie:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy wymienione przyprawy i olej. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Wszystko razem dokładnie mieszamy i powstałą marynatą nacieramy kawałek baraniny. Mięso wkładamy do lodówki na całą noc, żeby zalewa mogła zacząć działać.
Jaka marynata jest najlepsza? Wszystko to zależy od gustu i oczekiwań. Choć zdecydowanie najwięcej osób waha się pomiędzy marynatą z wina czerwonego a marynatą z czosnku i kminku. Oczywiście każda z powyższych zalew może być też stosowana do innego rodzaju mięs, jednak kompozycja przypraw i składników w tym przypadku skomponowana jest pod mięso owcze.