Marynata do gęsi - przepisy, przygotowanie, sposoby marynowania
Jeśli jesteś wielbicielem drobiu, to zdecydowanie pieczona gęś będzie wspaniałym pomysłem na niedzielny obiad. Przygotowanie gęsi nie jest trudne, jednak należy poświęcić jej więcej czasu na przygotowanie niż w przypadku niewielkiego kurczaka. Pieczona gęś to świetne danie na świąteczny obiad z rodziną. Jeśli masz ochotę na pyszną pieczoną gęś, to przepis na marynatę znajdziesz poniżej i dowiesz się jak zamarynować mięso z gęsi.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o marynatach.
Klasyczna marynata do gęsi pieczonej
Najlepiej smakują potrawy przygotowane według klasycznego przepisu. Tak jest też w przypadku gęsi. Wykonanie odpowiedniej marynaty jest konieczne do uzyskania soczystego i pysznego mięsa drobiowego. Oczywiście przepis na marynatę będzie dobry nie tylko do gęsi. Zalewę można również wykorzystać do mięsa z kurczaka i kaczki.
Składniki
- 1 łyżeczka ziarenek smaku
- 1 łyżeczka majeranku
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- ⅓ łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie
Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy pozostałe składniki. Marynatą nacieramy mięso z gęsi i wstawiamy do lodówki na około 6 godzin. Po tym czasie gęś będzie gotowa do upieczenia.
Jeśli zależy nam na jednakowych porcjach mięsa, to najlepsze będą piersi z gęsi lub ćwiartki. Jeśli zdecydujemy się na ćwiartki, przed marynowaniem należy je wymoczyć w wodzie najlepiej przez noc.
Pomarańczowo miodowa marynata do gęsi
Jeśli szukasz wyrazistej i pysznej marynaty do mięsa, to z pewnością marynatą z miodu i pomarańczy będzie najlepszym wyborem. Gęś podobnie jak kaczka fantastycznie smakuje z dodatkiem pomarańczy, dlatego oprócz marynaty potrzebne będą kawałki pomarańczy jako dodatek do pieczenia.
Składniki:
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- ½ szklanki wina
- ⅓ łyżeczki soli
- sok z połowy pomarańczy
Sposób przygotowania:
Wyciskamy sok z połówki pomarańczy i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko razem mieszamy i zalewamy marynatą mięso. Tak przygotowane piersi z gęsi wstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyjmujemy mięso z lodówki i pozwalamy mu uzyskać temperaturę pokojową. Dopiero później wstawiamy gęś do piekarnika. A może zainteresuje cię także ten artykuł na temat marynat do różnych mięs na grilla?
Prosta marynata do gęsi pieczonej z jabłkami
Najbardziej smakuje Ci gęś pieczona z jabłkami? W takim razie konieczne jest wykonanie odpowiedniej marynaty. Same jabłka powinny być dodane dopiero podczas pieczenia, jednak dzień przed planowanym obiadem trzeba zamarynować mięso. Przepis na prostą marynatę znajdziecie poniżej.
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 5 łyżek oleju lub oliwy
- ½ łyżeczki oregano
- szczypta soli i pieprzu do smaku.
Przepis:
Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy go do reszty składników i dokładnie mieszamy. Mięso z gęsi zanurzamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na całą noc. Rano wyjmujemy mięso i czekamy, aż osiągnie temperaturę pokojową. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego wraz z pokrojonymi cząstkami jabłka.
Jak zamarynować pierś z gęsi?
Zastanawiasz się, czy marynata do mięsa wieprzowego będzie dobra do gęsi? Bardzo często marynaty można stosować do różnych gatunków mięs, tak też jest w tym przypadku. Marynata do mięsa wieprzowego doskonale sprawdzi się w przypadku gęsi pieczonej i innych mięs drobiowych.
Składniki:
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka przyprawy do karkówki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 3 łyżki oleju
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki mieszamy razem i nacieramy nimi mięso z gęsi, a następnie odstawiamy na całą noc do lodówki. Marynowanie można przeprowadzić dłużej lub skorzystać ze sposobu próżniowego. Jeśli nie wiesz, jak zamarynować gęś to wybierz najprostszy i najwygodniejszy sposób.
Piekąc gęś, należy pamiętać o dostosowaniu temperatury i długości pieczenia. Nawet najlepsza marynata nie uchroni tego delikatnego mięsa przed zbyt długim pieczeniem. Dlatego na początku należy nie tylko dostosować odpowiednią temperaturę, ale również zadbać o przykrycie pieczeni.
Najlepszy sposób na marynowanie mięsa z gęsi
Jeśli chcesz sprawić, aby marynowanie przynosiło szybki efekt, to skorzystaj z marynowania próżniowego. Wykorzystując ten sposób, możesz skrócić czas potrzebny na marynowanie.
Wystarczy, że w woreczku próżniowym umieścisz mięso z gęsi wraz z zalewą i odciągniesz powietrze. W ten sposób mięso może być gotowe do upieczenia nawet po dwóch godzinach, choć oczywiście najlepiej odczekać dzień lub dwa dla lepszego efektu.
Marynowanie próżniowe może w znacznym stopniu przedłużyć żywotność mięsa nawet do kilku dni, jednak trzeba wówczas użyć specjalnej soli do peklowania. W ten sposób marynowane mięso można piec lub wędzić. Oczywiście w przypadku gęsi do wędzenia najlepiej nadaje się jedynie mięso z piersi.
Oprócz marynowania próżniowego można również wykonać marynowanie na sucho. Wystarczy natrzeć gęsinę przyprawami i solą, przykryć i również odstawić na noc do lodówki, podobnie jak było to w przypadku marynowania próżniowego.