Klasyczna marynata do gęsi pieczonej

Najlepiej smakują potrawy przygotowane według klasycznego przepisu. Tak jest też w przypadku gęsi. Wykonanie odpowiedniej marynaty jest konieczne do uzyskania soczystego i pysznego mięsa drobiowego. Oczywiście przepis na marynatę będzie dobry nie tylko do gęsi. Zalewę można również wykorzystać do mięsa z kurczaka i kaczki.

Składniki

  • 1 łyżeczka ziarenek smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy pozostałe składniki. Marynatą nacieramy mięso z gęsi i wstawiamy do lodówki na około 6 godzin. Po tym czasie gęś będzie gotowa do upieczenia.

Jeśli zależy nam na jednakowych porcjach mięsa, to najlepsze będą piersi z gęsi lub ćwiartki. Jeśli zdecydujemy się na ćwiartki, przed marynowaniem należy je wymoczyć w wodzie najlepiej przez noc.

Pomarańczowo miodowa marynata do gęsi

Jeśli szukasz wyrazistej i pysznej marynaty do mięsa, to z pewnością marynatą z miodu i pomarańczy będzie najlepszym wyborem. Gęś podobnie jak kaczka fantastycznie smakuje z dodatkiem pomarańczy, dlatego oprócz marynaty potrzebne będą kawałki pomarańczy jako dodatek do pieczenia.

Składniki:

  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • ½ szklanki wina
  • ⅓ łyżeczki soli
  • sok z połowy pomarańczy

Sposób przygotowania:

Wyciskamy sok z połówki pomarańczy i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko razem mieszamy i zalewamy marynatą mięso. Tak przygotowane piersi z gęsi wstawiamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia wyjmujemy mięso z lodówki i pozwalamy mu uzyskać temperaturę pokojową. Dopiero później wstawiamy gęś do piekarnika. A może zainteresuje cię także ten artykuł na temat marynat do różnych mięs na grilla?

Prosta marynata do gęsi pieczonej z jabłkami

Najbardziej smakuje Ci gęś pieczona z jabłkami? W takim razie konieczne jest wykonanie odpowiedniej marynaty. Same jabłka powinny być dodane dopiero podczas pieczenia, jednak dzień przed planowanym obiadem trzeba zamarynować mięso. Przepis na prostą marynatę znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 5 łyżek oleju lub oliwy
  • ½ łyżeczki oregano
  • szczypta soli i pieprzu do smaku.
Marynowana gęś gotowa do pieczenia
Marynata do gęsi pieczonej, a także przepisy i receptury na najlepszą marynatę do gęsi

Przepis:

Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy go do reszty składników i dokładnie mieszamy. Mięso z gęsi zanurzamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na całą noc. Rano wyjmujemy mięso i czekamy, aż osiągnie temperaturę pokojową. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego wraz z pokrojonymi cząstkami jabłka.

Jak zamarynować pierś z gęsi?

Zastanawiasz się, czy marynata do mięsa wieprzowego będzie dobra do gęsi? Bardzo często marynaty można stosować do różnych gatunków mięs, tak też jest w tym przypadku. Marynata do mięsa wieprzowego doskonale sprawdzi się w przypadku gęsi pieczonej i innych mięs drobiowych.

Składniki:

  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka przyprawy do karkówki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki mieszamy razem i nacieramy nimi mięso z gęsi, a następnie odstawiamy na całą noc do lodówki. Marynowanie można przeprowadzić dłużej lub skorzystać ze sposobu próżniowego. Jeśli nie wiesz, jak zamarynować gęś to wybierz najprostszy i najwygodniejszy sposób.

Piekąc gęś, należy pamiętać o dostosowaniu temperatury i długości pieczenia. Nawet najlepsza marynata nie uchroni tego delikatnego mięsa przed zbyt długim pieczeniem. Dlatego na początku należy nie tylko dostosować odpowiednią temperaturę, ale również zadbać o przykrycie pieczeni.

Najlepszy sposób na marynowanie mięsa z gęsi

Jeśli chcesz sprawić, aby marynowanie przynosiło szybki efekt, to skorzystaj z marynowania próżniowego. Wykorzystując ten sposób, możesz skrócić czas potrzebny na marynowanie.

Wystarczy, że w woreczku próżniowym umieścisz mięso z gęsi wraz z zalewą i odciągniesz powietrze. W ten sposób mięso może być gotowe do upieczenia nawet po dwóch godzinach, choć oczywiście najlepiej odczekać dzień lub dwa dla lepszego efektu.

Marynowanie próżniowe może w znacznym stopniu przedłużyć żywotność mięsa nawet do kilku dni, jednak trzeba wówczas użyć specjalnej soli do peklowania. W ten sposób marynowane mięso można piec lub wędzić. Oczywiście w przypadku gęsi do wędzenia najlepiej nadaje się jedynie mięso z piersi.

Oprócz marynowania próżniowego można również wykonać marynowanie na sucho. Wystarczy natrzeć gęsinę przyprawami i solą, przykryć i również odstawić na noc do lodówki, podobnie jak było to w przypadku marynowania próżniowego.

ikona podziel się Przekaż dalej