Piwna marynata do golonki wieprzowej

Zastanawiasz się, która zalewa do golonki będzie najlepsza? Zdecydowanie najczęściej można spotkać golonki marynowane w pysznej zalewie piwnej, która sprawia, że mięso znakomicie oddziela się od kości, jest soczyste i miękkie. Jak przyrządzić taką marynatę? To jest banalnie proste. Przepis znajdziesz poniżej, a jedyne czego będziesz potrzebować to czas i cierpliwość na przygotowanie pysznego obiadu.

Składniki:

  • 1 łyżeczka musztardy stołowej,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka piwa,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 łyżki oleju.

Przygotowanie:

Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i  nacieramy nimi ugotowaną golonkę. Mięso w marynacie powinno pozostać minimum 2 godziny. Najlepiej, gdy golonka może pozostać w marynacie przez całą noc.

Taka piwna zalewa będzie doskonałym sposobem na przygotowanie golonki na pożywny sobotni obiad. Bardzo często nazywana jest marynatą bawarską, ponieważ w Niemczech właśnie w ten sposób przyrządzają golonkę. Jako dodatki świetnie sprawdzą się kluski śląskie i surówka z pora.

Bardzo dobra marynata do golonki z indyka

Masz ochotę wypróbować przepisy na marynatę do golonki? W takim razie może Cię zainteresować sposób na zalewę do golonki z indyka. Tak! Golonka nie musi być wieprzowa! Jeśli jesteś fanem drobiu, to golonka z indyka może być fantastycznym pomysłem na przygotowanie obiadu na weekend dla całej rodziny. W ten sposób część rodziny, która woli wieprzowinę, będzie usatysfakcjonowana, podobnie jak druga część rodziny, która woli drób. Sprawdź jak przyrządzić marynatę do golonki z indyka i podbij serca swojej rodziny wspaniale przygotowanym obiadem.

Składniki:

  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  •  2 łyżki sosu sojowego,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczka soli.

Przygotowanie:

Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z resztą składników. Powstałą marynatą nacieramy golonki i odstawiamy je na około 2 godziny. Po tym czasie golonkę można upiec.

Idealnie pieczona golonka z indyka, która wcześniej marynowana była w specjalnej zalewie, świetnie połączy się z surówką z selera i tłuczonymi ziemniakami. Sporym atutem tej zalewy jest uniwersalność. Doświadczeni kucharze dostrzegą spore podobieństwo między tą zalewą a tym, z jakich składników składa się marynata do tofu. Przygotowując golonkę, możesz przy okazji upiec dwie pieczenie na jednym ogniu.

Miodowa marynata do golonki wieprzowej

Miód to wspaniały dodatek do marynat, który nadaje mięsu delikatnie słodkawy posmak i sprawia, że staje się ono o wiele bardziej soczyste. Golonka wieprzowa potrzebuje specjalnego traktowania dlatego, jeśli masz w planach przygotowanie pysznego obiadu dla rodziny, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

Składniki:

  • 3 liście laurowe,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki musztardy stołowej lub chrzanowej,
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego,
  • 3 ząbki czosnku.
Pieczona golonka z surówką na desce, a także marynata do golonki, najlepsze przepisy na marynowaną golonkę
Sposoby i przepisy na marynowanie golonki oraz najlepsza marynata do golonki krok po kroku

Sposób przygotowania:

Liście laurowe drobno kruszymy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno kroimy. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy. Marynatą nacieramy golonki i możemy wykonać pakowanie próżniowe, które przyspieszy proces marynowania się mięsa.

Taką zamarynowaną golonkę można upiec i podać na niedzielny obiad. Z pewnością męska część rodziny będzie zachwycona tym smacznym posiłkiem. Nie lubisz golonki? W takim razie część rodziny może spożywać inne mięso. Zamiennikiem może być schab, a taka marynata do schabu ze śliwką wspaniale pasuje. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na golonkę w kiszonej kapuście.

Doskonała marynata do golonki

Zależy ci na miękkiej i soczystej golonce, którą będziesz mogła zabłysnąć przed rodziną? Ten przepis na marynatę sprawi, że Twoja golonka wieprzowa będzie bardzo aromatyczna i smaczna. Wykonanie marynaty jest banalnie proste i poradzi z nim sobie dosłownie każdy! Dlatego nie obawiaj się i zacznij eksperymentować we własnej kuchni.

Składniki:

  • 7 ząbków czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2,5 l letniej wody,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • ¼ łyżeczki kminku,
  • ½ łyżki pieprzu,
  • 2 łyżki soli,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 cebula.

Przygotowanie:

  1. Czosnek standardowo obieramy i drobno kroimy. Jeśli ktoś nie lubi kroić czosnku, to może poprzecinać go na pół, lub przecisnąć przez praskę.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w talarki albo w pióra. Ten dodatek niektórzy wolą pominąć, jednak zalecamy, aby cebula pojawiła się w przepisie ze względu na swoje wspaniałe właściwości.
  3. Liście laurowe kruszymy i dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Do zalewy dodajemy golonkę i odstawiamy całość do lodówki na około 3-4 godziny. Po tym czasie golonkę można upiec i podać z ulubionymi dodatkami.

Jeśli nie masz czasu na marynowanie, to wypróbuj peklowanie próżniowe, które bardzo przyspieszy proces marynowania. Do peklowania jednak lepiej będzie wykorzystać mniejszy objętościowo przepis. Peklowanie próżniowe to fantastyczny sposób na przygotowanie mięsa do pieczenia dla osób, które są bardzo aktywne i nie mają za dużo wolnego czasu. Jeśli jednak mamy zamiar wykonać kilkudniowe peklowanie, to sól zwykłą należy zamienić na sól peklującą, która zabezpiecza mięso przed zepsuciem.

Który z przepisów jest najlepszy? To musisz sprawdzić sam, ponieważ każdy z nich jest na swój sposób wyjątkowy i niepowtarzalny. Dzięki pomysłom na marynaty Twoja golonka stanie się ulubioną potrawą wszystkich domowników.

ikona podziel się Przekaż dalej