Marynata do indyka - 3 najlepsze przepisy krok po kroku
Pieczona pierś z indyka to świetny pomysł na obiad. Mięso z indyka jest chude i stosunkowo niskokaloryczne, na dodatek ma wspaniały, delikatny smak. A jeśli jeszcze zrobisz dobrą marynatę, jedzenie będzie przepyszne. Dowiedz się, jaka marynata do indyka będzie najsmaczniejsza. Przedstawiamy trzy najlepsze przepisy!
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o marynatach.
Jak zamarynować indyka: marynata miodowo musztardowa
Marynata miodowo musztardowa nadaje się do bardzo wielu różnych mięs. Jest idealna jako marynata do dzika, świetnie sprawdza się do łososia czy karkówka. I idealnie będzie pasowała do indyka, niezależnie czy chcesz przygotować filet czy marynowany udziec z indyka. Mięso w miodzie jest delikatne i lekko słodkie, a dodatek musztardy sprawia, że mięso ma ciekawy, wyrazisty smak.
- 1-1,5 mięsa z indyka (pierś lub udziec),
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 2 łyżeczki miodu,
- 2 łyżki oleju,
- ½ cytryny (sok),
- Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
Udziec lub filet z indyka w słodkiej zalewie z musztardą jest przepyszne. Pierś z indyka można w ten sposób przygotować na obiad lub po ostudzeniu pokroić na plasterki. Pieczony indyk jest idealny na kanapki, a dzięki marynacie będzie przy tym soczysty i pachnący. Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, indyk w miodzie możesz uzupełnić ostrą musztardą rosyjską.
- Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę.
- Wymieszaj czosnek z miodem, musztardą, sokiem z cytryny i olejem.
- Dodaj do marynaty przyprawy.
- Natrzyj mięso z każdej strony marynatą i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
- Upiecz mięso w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez co najmniej 50-60 minut.
Pieczony indyk marynowany w keczupie
Marynata z keczupu to także świetne rozwiązanie do wielu rodzajów mięs. Idealnie pasuje do drobiu – marynata do skrzydełek z keczupem i ostrą papryką to strzał w dziesiątkę. Indyk podany w taki sposób także będzie po prostu wyborny. Marynowany udziec z indyka świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad, a w połączeniu z młodymi ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej będzie idealny.
- 1 udziec z indyka,
- 5 łyżek oleju,
- 3 łyżki ketchupu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- ½ łyżeczki papryki ostrej,
- Sól i pieprz
Udziec piecze się w rękawie do pieczenia. Dzięki temu mięso nie będzie suche, wręcz przeciwnie – miękkie i rozpływające się w ustach. Zamarynować indyka możesz w dowolnym keczupie, zarówno delikatnym, jak i ostrym. Keczup doda do całości niezwykłego smaku, ale możesz zastosować także zwykły, gęsty przecier pomidorowy. Jeden udziec będzie idealny na obiad dla 2-3 osób.
- Udziec należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Wszystkie składniki marynaty wymieszaj ze sobą.
- Natrzyj mięso dokładnie ze wszystkich stron, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Przełóż udziec do rękawa do pieczenia, szczelnie go zawiąż i przełóż do nagrzanego piekarnika.
- Piecz około 1,5 h w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia może się różnić ze względu na wielkość mięsa – najlepiej sprawdzić, czy jest miękkie i ewentualnie jeszcze dodatkowo je podpiec.
Jeśli szukasz więcej inspirujących pomysłów, sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynaty do kurczaka.
Marynowany indyk: filet z indyka w jogurcie
Marynowany filet z indyka to prawdziwy przysmak na kanapki. Warto zrobić go w jogurcie, dzięki czemu będzie bardzo delikatny i aromatyczny. To także świetna marynata do łososia lub innego rodzaju drobiu. Marynowane mięso wystarczy pokroić na cieniutkie plasterki, a będzie wspaniała wędlina do kanapek – soczysta, smaczna, pełna aromatu.
- 1 kg mięsa z indyka,
- 300 ml jogurtu naturalnego,
- 8 łyżek oliwy z oliwek,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- ¼ łyżeczki papryki ostrej,
- po szczypcie gałki muszkatałowej i pieprzu.
Do potrawy możesz jednakże dodać trochę imbiru, wtedy indyk będzie o wiele smaczniejszy i bardziej wyrazisty. Jeśli pokroisz indyka na kawałki i usmażysz na patelni, będzie to wspaniały obiad, zwłaszcza w połączeniu z ryżem basmati. Jednakże upieczony w piekarniku będzie smaczniejszy i o wiele delikatniejszy. A do tego zdrowszy, ponieważ pieczone mięso jest bezpieczniejsze dla żołądka i lżejsze niż smażone na oleju.
- Pierś z indyka oczyść, umyj i osusz.
- Obierz czosnek, przegnieć go przez praskę.
- Czosnek połącz z jogurtem, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i przyprawami.
- Zanurz mięso w marynacie, tak by całe było nią pokryte. Włóż pojemnik z mięsem do lodówki na kilka godzin.
- Zamarynowane mięso upiecz w piekarniku przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Możesz także ugrillować je na patelni grillowej, na przykład pokrojone na plastry pokrojone na grubość 5 mm.
Mięso z indyka warto jeść jak najczęściej. Zwłaszcza pierś jest uboga w tłuszcze, dlatego idealnie nadaje się na dietach redukcyjnych. Jest także bardzo delikatna w smaku, dlatego warto dobierać do niej subtelne marynaty, te ostrzejsze i bardziej wyraziste rezerwując dla udźca, który jest ciemny i wymaga nieco wyraźniejszego smaku. Indyk dobrze komponuje się z orzeźwiającymi azjatyckimi kompozycjami smakowymi, ryżem i ziemniakami w każdej postaci.
Sprawdź również marynaty do karkówki na fajnegotowanie.pl.