Klasyczna marynata do jagnięciny

Sekretem mięsa jagnięcego jest odpowiednia marynata, która sprawi, że jagnięcina będzie soczysta i miękka. Jagnięcina doskonale nadaje się do pieczenia, jednak należy wiedzieć, jak zrobić to poprawnie, żeby mięso nie stało się suche i niesmaczne. Trzeba również wiedzieć, że mięso jagnięce jest bardzo delikatne i aby je przyprawić, nie potrzebujemy zbyt wielu przypraw. Najlepsze są proste składniki marynaty.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ⅓ łyżeczki soli

Wykonanie

Cebulę obieramy i bardzo drobno kroimy. Czosnek również obieramy i przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy go widelcem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy i rozpoczynamy marynowanie. Mięso jagnięce najlepiej marynować przez minimum 1 dzień. Jeśli mamy możliwość, możemy wykonać marynowanie próżniowe.

Po upływie czasu przeznaczonego na marynowanie, mięso wyjmujemy z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową i dopiero później pieczemy. Możemy je również usmażyć, jednak ta marynata najlepiej przygotowuje mięso do pieczenia.

Bardzo dobra marynata do jagnięciny

Kolejna zalewa do jagnięciny wykonana jest na bazie imbiru. Mięso marynowane w ten sposób, świetnie nadaje się na jesienne i zimowe obiady z surówką z kiszonej kapusty i ziemniakami ze smażoną cebulką.

Składniki

  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki kminku zwykłego lub mielonego
  • ⅓ łyżeczki kolendry
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki imbiru, lub starty korzeń imbiru o wymiarach 2x2 cm
  • ½ łyżeczki papryki
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Cebulę obieramy i drobno kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Jeśli mamy świeży imbir, to pozbywamy się skórki i ścieramy na drobnych oczkach. Pozostałe składniki łączymy razem ze startą cebulę, czosnkiem i imbirem i wszystko dokładnie mieszamy.

Mięso jagnięce dokładnie nacieramy zalewą i marynujemy. Najlepiej marynować mięso próżniowo przez kilka dni, wtedy jego smak będzie najlepszy, a jagnięcina stanie się smaczna i krucha.

Delikatna marynata do jagnięciny

Mięso jagnięce może być przygotowane na ostro, jednak najlepiej smakuje w delikatnej jogurtowej zalewie. Do przygotowania marynaty, potrzebować będziemy zaledwie kilku składników, dlatego też przepis na tę marynatę jest banalnie prosty.

Składniki

  • mały jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • ⅓ łyżeczki soli
Marynata do combru jagnięcego
Marynata do jagnięciny i najlepsze przepisy na marynatę do mięsa

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wcześniej obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę. Całość dokładnie mieszamy i powstałą marynatą zalewamy mięso jagnięce. W marynacie jogurtowej może być marynowana również golonka po bawarsku. Dodatkowo zalewa jogurtowa to doskonała marynata do karpia. Mięso staje się delikatne i pozbawione przykrego zapachu mułu. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynaty do kurczaka krok po kroku.

Zalewa kebab do jagnięciny

Marzy ci się pyszny domowy kebab z mięsa jagnięcego? To jest możliwe, jeśli tylko wypróbujesz ten pyszny przepis, który jest prosty i szybki.

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka przyprawy do kebaba

Sposób przygotowania

Wyciskamy sok z cytryny. Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę. Obieramy cebulę i kroimy ją bardzo drobno. Do przygotowanych składników dodajemy przyprawy do kebaba. Marynatę możemy przyprawić jeszcze solą i pieprzem.

Tak przygotowana marynata idealnie przygotuje mięso jagnięce, które przygotujemy w ten sposób do pieczenia lub do smażenia.

Marynata do jagnięciny rodem z Indii

Lubisz orientalne smaki? Odpowiednie przyprawy to największy sekret azjatyckich potraw. Żeby dobrze przyprawić mięso jagnięce, będziesz potrzebować kilku wschodnich przypraw, które już zazwyczaj są w naszych domach.

Składniki:

  • 3 pokruszone liście laurowe
  • ½ łyżeczki kolendry
  • ⅓ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczka cynamonu
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ⅓ łyżeczka pieprzu
  • 2 goździki
  • 5-6 łyżek oleju

Przygotowanie

Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i łączymy z olejem, a następnie nacieramy mięso jagnięce. Jagnięcinę marynujemy przez jeden dzień w lodówce. Po wyjęciu mięsa z lodówki czekamy, aż osiągnie temperaturę pokojową i wstawiamy do piekarnika. Jagnięcinę najlepiej piec w rękawie albo pod przykryciem, żeby się zbytnio nie wysuszyła.

Najważniejsze oprócz odpowiedniej marynaty jest samo przygotowanie mięsa, mycie i oczyszczenie go z błon. Marynowanie można zrobić na mokro, przygotowując odpowiednie zalewy. Można również natrzeć mięso odpowiednimi przyprawami bez wykonywania zalewy. Wówczas również należy umieścić mięso minimum na jeden dzień w lodówce, żeby przyprawy miały szansę zadziałać.

ikona podziel się Przekaż dalej